metalshow

FameLab la final

“Suntem interesaţi să găsim oameni care au scântei în priviri atunci când vorbesc despre ştiinţă, oameni care pot prezenta un astfel de subiect într-un mod distractiv, original, entuziast si atragător pentru un public neavizat” spune Kathy Skyse, Directorul Festivalului de Ştiinţă Cheltenham, Marea Britanie.

17 februarie 2007, British Council Iaşi

Sâmbătă, 17 februarie, ora 9:30, la sediul British Council din Iaşi a avut loc prima preselecţie a concursului FameLab. Într-o atmosferă relaxată, în care şi organizatorii şi participanţii se aflau pentru prima oară într-un concurs internaţional de ştiinţă, au fost prezentate subiecte diverse, de la cele din domeniul matematicii până la cele din domeniul biologiei.

Juriul, format din Vasile Arhire, Director TVR1 Iaşi, Daniel Condurache, profesor la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Henri Luchian, Pro-rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Gabriel Ivan, Coordonator Proiecte Educaţie în British Council România, a selecţionat  trei finalişti şi o rezervă care au susţinut prezentări pe următoarele teme:

Corina Ţabrea, Suceava – Matematica naturii.

Ştefan Zamfirescu, Iaşi – Comunicarea vocala la broaste.

Mihaela Axinte, Târgu Nemţ –  Legaturi chimice în compusi organici.

Ana-Maria Bălan, Iaşi, rezerva – Sisteme digitale de stocare: DVD-ul.

Doi dintre ei au fost deja invitaţi să participe la realizarea câtorva emisiuni de specialitate şi sperăm să fie un început bun pentru o colaborare mai strânsă între media şi oamenii de ştiinţă.

24 februarie 2007, British Council Cluj-Napoca

Toţi cei care sunt interesaţi să participe ca spectatori la următoarea preselecţie sunt bineveniţi sâmbătă, 24 februarie, începând cu ora 9:30 la sediul British Council din Cluj-Napoca, Str. Arany Janos nr 11.
Juriul îi va avea în componenţa sa pe Luminita Silaghi-Dumitrescu, decan Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica din Cluj, Iosif Viehmann, profesor asociat, Fac de Biologie-Geologie-Speologie, Universitatea Babeş-Bolyai,  Daniel Sârbu, jurnalist liber profesionist, Gabriel Ivan, Coordonator proiecte educatie si stiinta, British Council România. Temele se anunţă a fi interesante şi, cu siguranţă, vor încânta juriul şi publicul prin modalităţile de prezentare.

Vă reamintim că FameLab este o iniţiativă a Festivalului de Ştiinţă din Cheltenham, a cărei primă ediţie internaţională este organizată de British Council cu scopul de a încuraja tineri oameni de ştiinţă (între 18 şi 35 de ani) să inspire şi să entuziasmeze publicul cu o viziune a ştiinţei din secolul 21.
Acest proiect este implementat de centrele British Council din nouă ţări ale Europei de Sud-Est: Austria, Adzerbaijan, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Israel, Serbia,Turcia şi România.

Competiţia îşi propune să descopere oameni de ştiinţă care să dorească să-şi dezvolte ideile şi aptitudinile de prezentare a subiectelor ştiinţifice unei audienţe largi, cum este cea atinsă de televiziune. Modelul acestui concurs este similar cu cel al emisiunii Pop Idol sau MegaStar – fiecare candidat are exact trei minute să demonstreze unui juriu că are toate aptitudinile necesare unui comunicator de ştiinţă din noua generaţie. Prezentarea trebuie sa fie suficient de atractivă sau originală, veridică din punct de vedere ştiinţific dar şi capabilă să încânte o audienţă non-ştiinţifică. Numai cel mai bun merge mai departe in runda a doua.

Finaliştii din fiecare oraş vor participa la un training de două zile ţinut de o echipă de specialişti din Marea Britanie şi România în aptitudini de comunicare, prezenţă pe scenă, prezenţă în faţa camerei de televiziune sau transmisiuni tv în direct.

Marea finală va avea loc pe 21 martie la Bucureşti. Câştigătorul din România alături de cei din toate ţările participante vor vizita Festivalul de Ştiinţă din Cheltenham, Marea Britanie, în iunie 2007, ca invitaţi British Council.

FameLab este o componentă a programului Beautiful Science, o nouă iniţiativă regională British Council care uneşte domenii ca ştiinţă, educaţie şi artă, cu scopul de a inspira tinerii să ia în considerare posibilitatea unei cariere în ştiinţă şi să-i încurajeze să comunice cu publicul larg într-o manieră deschisă, clară, inspirată şi interactivă.

Celelalte două componente ale proiectului Beautiful Science sunt: Visualise Science, un spectacol de teatru susţinut de compania de ştiinţă Made Simple şi care accentuează importanţa acesteia ca parte din cultura populară, şi o serie de dezbateri publice pe subiecte de ştiinţă moderate de Jim Al-Khalili, un cunoscut om de ştiinţă şi de media britanic, alături de comunicatori de ştiinţă locali.

British Council mulţumeşte Orange pentru susţinerea concursului în România, partenerilor săi Autoritatea Naţionala de Cercetare Ştiinţifică şi Asociaţia Ad-Astra şi partenerilor media:Televiziunea Română, radio Europa FM, cotidianul Evenimentul Zilei şi ghidul Şapte Seri pentru sprijinul acordat acestui proiect.

Bucuresti, 20.2.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *