Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Europa Centrala si de Est explicata: O, Mihail, ce-ai facut?

Saxo Bank, specialistul în tranzacționarea online multi-asset și în investiții lansează astăzi o campanie de două săptămâni ce se concentrează doar pe oportunități emergente de investiții în regiunea Europei Centrale și de Est (CEE). Regiunea CEE este un punct strategic nu doar pentru Saxo Bank, ci și pentru un număr din ce în ce mai mare de investitori străini, și chiar această evoluție este punctul principal pentru Saxo Bank.

Campania este lansată cu articolul de mai jos scris de Martin O’Rourke, editor coordonator la TradingFloor.com. Mai multe articole ale echipei de Strategie de la Saxo Bank și ale altor comentatori invitați sunt disponibile pe TradingFloor.com începând cu 24 august până pe 4 septembrie. Alături de aceste articole, veți putea regăsi reportaje TV zilnice la Saxo TV, canalul de știri financiare al Saxo Bank.

de Martin O’Rourke, editor coordonator la TradingFloor.com

Știa Mihail ce a dezlănțuit atunci când a deschis sticla?

Fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a anticipat slăbirea controlului atunci când a dezvăluit cei doi stâlpi gemeni, ‘glasnost’ și ‘perestroika’ în 1986 cu care spera ca regimul său să fie considerat un succes, dar pierderea imperiului și destrămarea uniunii au fost ireversibile.

Ispitit în brațele reformei limitate a pieței și a democrației de crăpăturile expuse de dezastrul Cernobîl din același an, ‘deschiderea’ și ‘reconstrucția’ au devenit în cele din urmă frânghia cu care un Gorbaciov asediat s-a spânzurat în modul cel mai umilitor, cedând puterea lui Boris Elțin, în 25 decembrie 1991.

25 de ani mai târziu, o multitudine de națiuni cu interese diferite și în concurență trasează harta din Slovenia, în vest, până la Ucraina și Rusia (sau până la Urali în orice caz), la est. Extindem perimetrul pentru a integra Kazahstan, Turkmenistan și Siberia rusească și avem o expansiune care aproape traversează jumătate din pământul de pe glob.

În ciuda diferențelor evidente din punct de vedere religios, cultural și socio-economic ce marchează regiunea, globalizarea din ultimii 25 de ani face foarte tentantă clasificarea Europei Centrale și de Est împreună ca și cum ar fi, dacă nu un întreg omogen, măcar unul tot ce poate merge în aceeași direcție pentru un scop similar.

Luând în considerare conflictul ce clocotește în Ucraina, războiul de la granița sudică a Turciei și o întreagă serie de alte puncte fierbinți din regiune, ar putea părea o concluzie ciudată, dar noul proiect al Chinei, Drumul Mătăsii, este aproape sigur cel care va schimba jocul.

Așa cum a evidențiat și economistul-șef al Saxo Bank, Steen Jakobsen, China are un plan de a face o legătură prin China de Vest spre Veneția în Italia și apoi în jos la Cape Horn în Africa. Iar acest lucru pune Europa Centrală și de Est în prima linie a reușitei dacă se poate aduna.

Pe parcursul următoarelor două săptămâni, ne vom uita la chestiunile care motivează această regiune. De la factorii geopolitici care susțin regiunea ca un întreg la economiile individuale precum Turcia, Polonia, Turkmenistan și Kazahstan, ne vom baza pe expertiza Saxo Bank și pe analiștii externi pentru a pune în temă în mod exhaustiv traderii cu ceea ce îi interesează cel mai mult la nivel macro și micro.

Vom discuta și despre Rusia, desigur, dar vom acoperi mult mai mult de atât, vorbind despre Cehia, Ungaria, Serbia și Grecia. Fiecare clasă de asseturi va intra la microscop, de la forex și bonduri, la equity și materii prime.

Lista noastră este pregătită. Sperăm că traderii, atât din această regiune atât de diversă, cât și din restul lumii, își au și ei propriile liste pregătite pentru acest periplu fascinant.

Asta ai făcut, Mihail. Mulțumesc pentru deschiderea unei lumi pline de oportunități.

Bucuresti, 25.08.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *