free download 78 travel guides written by experts

Drojdia – de la magie la stiinta

Au fost gasite dovezi de folosire a drojdiei in procesul de coacere inca de pe vremea ruinelor egiptene. Inainte de drojdia comerciala, painea era crescuta natural. Un amestec de faina si apa, lasat la fermentat, a fost reteta initiala folosita de toata lumea. Ei bine, odata cu aparitia drojdiei comerciale si a amelioratorilor de panificatie, coacerea a devenit un proces mult mai usor.

drojdie

sursa foto

Te-ai intrebat vreodata cum reuseste drojdia sa creasca painea?

Ce poate fi mai minunat decat mirosul painii proaspat scoase din cuptor? Raspunsul sta in modul sau de coacere. Pe masura ce aluatul de paine este amestecat si framantat, milioane de bule de aer sunt prinse si dispersate in intreaga compozitie. Intre timp, drojdia din aluat metabolizeaza amidonul si zaharurile din faina, transformandu-le in alcool si dioxid de carbon. Acest gaz umfla reteaua de bule de aer, determinand cresterea painii.

In timpul cresterii, drojdia se imparte si se inmulteste, producand mai mult dioxid de carbon. Atata timp cat in ​​aluat exista aer si carbohidrati, drojdia se va multiplica pana cand activitatea sa este oprita de caldura cuptorului.

Majoritatea retetelor de paine de casa necesita o ora sau doua pentru crestere. Acest lucru va produce o paine perfect fina, dar daca iti doresti mai mult de atat, ofera-i aluatului o crestere indelungata si lenta, punandu-l intr-un loc rece, cum ar fi frigiderul. Aceast lucru va adauga mai mult timp pentru fermentare, ceea ce creeaza arome secundare dezirabile care contrabalanseaza gustul initial al drojdiei.

Alaturi de drojdie, bacteriile cresc in aluat pe masura ce ea se dezvolta. De multe ori, bacteriile includ unele dintre cele producatoare de acid lactic, care transforma laptele in iaurt, ceea ce ofera painii cu crestere lenta o tenta delicioasa.

Ce se afla, oare, dincolo de coacere?

Drojdia nu este folosita doar in coacerea painii. De fapt, ea nu se utilizeaza numai in procesul de coacere. Aceasta poate fi folosita chiar si pentru producerea electricitatii!

Bine-cunoscuta drojdie poarta denumirea stiintifica de Saccharomyces cerevisiae, si este folosita atat pentru coacerea painii, cat si in fermentatie pentru producerea etanolului. De asemenea, etanolul este utilizat drept conbustibil si ca materie prima pentru a produce alte substante chimice organice.  Un lucru fascinant la drojdie este ca aceasta poate schimba gustul si mirosul berii in sute de moduri (poate produce 600 de compusi diferiti care afecteaza aroma si aroma berii).

Pe langa utilizarea ei in prepararea berii si a vinului, se foloseste si in producerea altor produse alimentare, cum ar fi sosul de soia si otetul. Indiferent pentru ce este folosita, toate tipurile de drojdie comerciala isi au radacina in aceeasi drojdie folosita pentru paine.

Intr-adevar, drojdia este un ingredient fascinant! Daca esti proprietarul unei cofetarii, patiserii, brutarii sau al unui restaurant si esti in cautarea unui furnizor de incredere pentru drojdie, Lesaffre iti ofera produsul perfect pentru pregatirea preparatelor tale!

Prin procedeele utilizate, ei ti-au pregatit produse de inalta calitate, dezvoltand ingrediente specifice moraritului si panificatiei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *