free download 78 travel guides written by experts

Dolarul e rege… trăiască regele?

de Christopher Dembik, Head of Macro Analysis / Saxo Bank

Este pentru prima dată în ultimii trei ani când sunt atât de optimist în legătură cu economia mondială și mai ales în legătură cu soarta zonei euro. Riscul politic a fost principalul factor ce a determinat evoluția pieței în 2016 datorită Brexit-ului și victoriei surprinzătoare a lui Donald Trump. Totuși, așa cum arată rezultatul alegerilor din Franța, investitorii au greșit concentrându-se atât de mult pe agenda politică europeană în 2017. Noua tendință se concentrează pe avântul creșterii pozitive din zona euro (deocamdată) și pe încetinirea ciclului de creditare din SUA și China, însă nu e nimic de care să ne îngrijorăm de vreme ce aceasta e viața normală a ciclurilor economice.

Saxo Bank logo
Opiniile principale ale Saxo Bank:
·    USD e în continuare rege cu o cotă de piață de 88% versus doar 31% pentru euro. Moneda unică nu a reușit să seducă investitorii și în special băncile centrale din cauza lipsei de integrare economică. Părerea noastră este că cota de piață a CNY ar putea ajunge la peste 10% în 2019, depășind-o pe cea a GBP!
·    Războiul valutelor nu este în agendă. Trump nu are dreptate în 99% din cazuri, dar în mod clar are dreptate cu privire la dezechilibrul ratei de schimb. Pe baza parității puterii de cumpărare (PPP), USD este supraevaluat cu 7% față de euro, cu 11% față de yen și cu 7% față de dolarul canadian. Totuși, este puțin probabil ca un nou acord Plaza să aibă loc luând în considerare că nu există stimulente politice și că USD este încă cu 30% mai jos față de nivelul din 1985.
·    În SUA, inflația și salariile sunt cei mai în urmă indicatori economici. CPE de bază a fost sub ținta de 2% în ultimii 5 ani, făcând mai dificilă creșterea substanțială a dobânzilor de către Fed. În ultimele săptămâni, a apărut un factor cheie: piața venitului fix a început să evalueze riscul reducerii dobânzii anul viitor de către Fed!
·    Tendința pozitivă din zona euro (indicatorul de creștere al monezii euro +0,75%). Piața prognozează o inițiativă “Merkcron” de succes pentru repornirea proiectului european după alegerile din Germania. Optimismul predomină, ceea ce are un impact semnificativ asupra ratei de schimb a euro. Pentru prima dată în trei ani, poziționarea EUR este acum din nou în teritoriul pozițiilor lungi absolute.
·    Marea Britanie va avea experiența impactului macroeconomic “real” al Brexit. Cu toate acestea, avem o perspectivă pozitivă cu privire la GBP pentru a doua parte a anului. Brexit-ul a fost deja evaluat în mare măsură în rata de schimb și, pe baza parității puterii de cumpărare, GBP este subevaluată cu 15% față de USD.

Principalele riscuri identificate:
·    Volatilitate scăzută și o vigilență mai scăzută a pieței (Analiză Yale martie 2017: 99% dintre investitorii de retail și instituționali cred că acțiunile vor crește în următorul an). Există din ce în ce mai multe semnale cu privire la tensiuni financiare precum marea divergență dintre VIX și Policy Uncertainty și, de asemenea, diferențierea ratei pe 5 ani US-GR care se află la maxime pe 28 de ani și care este, de obicei, considerată ca un semn timpuriu de corecție a pieței.
·    Trump nu își îndeplinește obligațiile. Este, cu siguranță, cel mai mare risc ce nu este complet evaluat în piață. De fapt, dacă până în septembrie Trump nu reușește să dea semne cu privire la reducerea impozitării, piața ar putea reacționa chiar rău și ar putea fi factorul determinant pentru o corecție sănătoasă a pieței americane (și, deci, globale). Contrar a ceea ce crezuse, poate dura destul de mult implementarea unei reduceri a impozitelor la scară mare. Spre amintire, lui Reagan i-au luat aproape cinci ani să elaboreze și să adopte legea pentru o impozitare redusă. O corecție ar avea viață scurtă, luând în considerare factorii macro și câștigurile care susțin piața.
·    Riscul destul de mare ca Trump să fie demis. De fapt, este puțin probabil ca procedura de demitere să meargă până la capăt, dar, așa cum mulți democrați au spus, scopul este de a crește gradul constrângerilor asupra lui POTUS. Ar avea, cu siguranță, un impact extrem de negativ asupra pieței, deoarece nu a fost complet evaluat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *