metalshow

Doamna cu catelul

Doamna cu catelulA.P. Cehov
Editura Litera

Colectia “Clasici moderni” a Editurii Litera s-a imbogatit mereu cu un volum cu povestiri scrise de A.P. Cehov, un autor care a marcat si ramas in istoria literaturii universale si care merita sa fie descoperit de toata lumea, indiferent de varsta.
Povestirile lui Cehov sunt interesante din multiple perspective. O data pentru mediile infatisate, pentru oameni – iar aici merita mentionat faptul ca sunt multe personaje, extrem de diferite, bine create, atent studiate, carora cititorii le afla nu doar fragmente de viata, ci si trairile personale, gandurile, framantarile -, povesti in sine. Apoi pentru parfumul epocii – evident, fiecare poveste aduce cu sine un alt loc, iar descrierile sunt reale (ajungem sa cunoastem, de pilda, un salon cu „nebuni” in primul capitol, aflam despre viata in anumite orase in altele etc.). In sfarsit, sunt interesante pentru tehnica in care sunt scrise.

„Cehov este cel mai subtil si mai delicat analist al relatiilor dintre oameni.“ (Virginia Woolf)

„Cehov nu spune nimic nou, dar ceea ce spune ii iese tulburator de simplu, de clar si de convingator si, de aceea, teribil, incontestabil de adevarat.“ (Maksim Gorki)

Povestirile reusesc sa captiveze cititorii, indiferent de preferintele acestora. Nu sunt foarte lungi, asa ca sunt usor de lecturat. Prin intermediul acestor scrieri, cititorii pasesc intr-o lume aparte, astazi schimbata. Cartea se constituie intr-o oportunitate de descoperire a lui Anton Cehov, pentru cei care nu l-au citit, sau intr-una de aducere aminte pentru cei care au lecturat alte opere ale sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *