creative night talks

Deutsche Telekom prezintă cea de-a 10-a simfonie a lui Beethoven, finalizată cu ajutorul AI aproape 200 de ani mai târziu

  • Ultima simfonie a titanului muzicii simfonice, Ludwig van Beethoven, a fost completată aproape 200 de ani mai târziu cu ajutorul inteligenţei artificiale
  • Deutsche Telekom a susţinut proiectul în cadrul seriei de iniţiative menite să aniverseze 250 de ani de la naşterea compozitorului german

Inteligenţa artificială începe să fie implicată în proiecte tot mai variate şi cu un nivel de dificultate tot mai mare, precum finalizarea unei simfonii compusă iniţial de marele compozitor german Ludwig van Beethoven.

10.06.2021 Siegburg Rhein Sieg Forum; Beethoven Orchester Bonn Tonaufnahmen Beethovens 10.  -  The AI Project  Freigabe nur für redaktionelle Nutzung im Rahmen der aktuellen Berichterstattung und Dokumentation.  Jede weitere Nutzung nur nach Rücksprache mit der abgebildeten Personen! Photo via Deutsche Telekom
10.06.2021 Siegburg Rhein Sieg Forum; Beethoven Orchester Bonn Tonaufnahmen Beethovens 10. – The AI Project
Freigabe nur für redaktionelle Nutzung im Rahmen der aktuellen Berichterstattung und Dokumentation. Jede weitere Nutzung nur nach Rücksprache mit der abgebildeten Personen!
Photo via Deutsche Telekom

Este vorba de un proiect iniţiat în primăvara anului 2019 de Deutsche Telekom pentru a marca cea de-a 250-a aniversare a nașterii lui Beethoven. Atunci, grupul german a organizat o echipă de experți internaționali în muzică și inteligenţă artificială care să finalizeze cea de-a 10-a Simfonie, începută dar neterminată de Beethoven, cu ajutorul acestei tehnologii.

Obiectivul artistic fiind acela de a recompune una dintre operele marelui Beethoven, cel tehnic a fost de a demonstra că algoritmii pot fi creativi și pot completa factorul uman chiar şi în muzică.
Deutsche Telekom va prezenta Simfonia a 10-a de Beethoven, completată cu ajutorul AI, la Forumul Telekom din Bonn, în luna octombrie a acestui an.

Un scurt fragment audio oferă ascultătorilor o primă experiență a compoziției finale. Acesta a fost interpretat de Beethoven Orchestra Bonn sub direcția dirijorului Dirk Kaftan și avându-l pe Cameron Carpenter la orgă.

Compoziția rezultată va fi, de asemenea, discutată cu siguranță de către public. Tim Höttges, CEO Deutsche Telekom, este convins de acest lucru: „Cred că rezultatul este ceva cu adevărat uimitor, deoarece oamenii și mașinile au creat ceva nou. Dar este important să vedem rezultatul drept ceea ce este. Beethoven a trăit în timpul său. Beethoven a trăit într-o societate caracterizată de războaie, de lipsuri, dar și de multă dragoste și empatie. Nicio mașină nu poate face asta astăzi. Cu toate acestea, mașina înțelege muzica și o poate dezvolta în continuare, dar nu poate integra zeitgeist-ul – subiectul la îndemână, dacă doriți – în muzică”.

Povestea celei de-a 10-a Simfonii

Cu puțin înainte de moartea sa, Beethoven a început să lucreze la a 10-a Simfonie, o lucrare care urma să rămână neterminată. Sub conducerea dr. Matthias Röder, Director General la Institutul Karajan, un grup de experți în AI și muzicologi au dezvoltat „Beethoven AI”, care „înțelege” stilul lui Beethoven. Printre experții care au oferit îndrumări științifice și supraveghere s-a numărat și Prof. Dr. Christine Siegert, șefa Departamentului de Cercetare din cadrul Beethoven-Haus.

Inteligența artificială nu a fost „hrănită” doar cu compozițiile lui Beethoven și însemnările sale despre a 10-a simfonie; de asemenea, i s-au oferit lucrări de la compozitori și muzicieni care l-au inspirat și influențat în mod demonstrabil pe Beethoven în timpul vieții sale, precum Johann Sebastian Bach. Împreună cu experții, algoritmul a continuat lucrarea incompletă a lui Beethoven. Iar compozitorul Walter Werzowa, muzicienii și dirijorul lor au transformat această notație într-o compoziție vie.

Experimentați live premiera mondială

Premiera mondială a simfoniei va avea loc pe 9 octombrie la Forumul Telekom din Bonn. Premiera va fi transmisă în direct și gratuit pe MagentaMusik 360. Tot acolo, în urma premierei, spectacolul va fi disponibil publicului.

BMG lansează albumul „Beethoven X – The AI Project” în toată lumea pe 8 octombrie, sub formă de CD și Stream / Download (de asemenea, în Dolby Atmos) pe toate platformele digitale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *