creative night talks

Albirea dinților. Ce facem să menținem rezultatul pe termen lung?

Albirea dentară este unul dintre cele mai cunoscute și mai în vogă procedee de estetică dentară, fie că o realizăm acasă ori în cabinetul stomatologic. Cât de mult durează însă efectul? Aflăm de la medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, cum se realizează acest tip de tratament, la ce rezultate trebuie să ne așteptăm și ce putem face pentru a le menține pe termen cât mai lung.

„Albirea dentară este o procedură la mare căutare, așa cum orice îmbunătățire în plan estetic ne face să fim mai siguri pe noi, astfel având rezultate mai bune în toate domeniile vieții noastre. Albirea se poate realiza fie acasă, fie în cabinetul medicului stomatolog”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe

ALBIREA DENTARĂ ACASĂ

Cum se realizează?

„Acasă, albirea dentară se realizează cu ajutorul unor gutiere în care vom aplica gelul de albire sau care vin prefabricate cu gelul inclus. Pacientul aplică gutierele zilnic, câteva ore, timp de 1-2 săptămâni. În principiu, acest proces se încheie atunci când pacientul este mulțumit de rezultat. Pe perioada tratamentului de albire pot apărea sensibilități dentare ușoare. Dacă acestea se intensifică, atunci este cazul să discutăm cu medicul dentist curant. De altfel, întotdeauna e bine să cerem sfatul dentistului pe acest subiect”, dezvăluie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Sorina Stroe_albire dinti

Ce tip de albire este bine să evităm?

„Sunt de evitat produsele ce se găsesc pe piață sub formă de benzi, pixuri și chiar sisteme de albire acasă cu mini lămpi de intensificare. Pe aceste produse, în marea lor majoritate, nu sunt specificate concentrația și tipul susbstanței de albire utilizate. Acesta este motivul pentru care eu nu recomand utilizarea lor. Mai mult decât atât, am întâlnit mulți pacienți care, după ce au folosit astfel de sisteme, au rămas cu sensibilități care s-au menținut pe termen lung. Nu mai puteau să consume lichide calde/reci/acidulate”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

ALBIREA DENTARĂ ÎN CABINET

Cum se realizează?

„Albirea în cabinet se face într-o singură ședință care durează maximum o oră, în funcție de concentrația produsului. Ea poate fi făcută cu sau fără laser, acesta având rolul de a intensifica acțiunea gelului”, spune Sorina Stroe.

La ce rezultate să ne așteptăm?

„Prefer întotdeauna să mențin așteptări realiste în rândul pacienților mei. De aceea, le explic de fiecare dată că nu putem avea garanția exactă a câte nuanțe se vor albi dinții post tratament. Statistic, cu cât pacienții sunt mai tineri (ceea ce înseamnă că structura internă a dinților, a canaliculelor dentinare este mai largă și permite ajungerea gelului de albire cât mai în profunzime), cu atât rezultatele sunt mai evidente. Însă, cu cât înaintăm în vârstă, aceste structuri interne dentare suferă modificări, se strâmtează, permițând astfel mai puțin gelului să ajungă în profunzime și dând un efect mai puțin evident”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cât se menține rezultatul?

„De asemenea, la capitolul așteptări realiste, le menționez întotdeauna pacienților mei că albirea dentară nu este un proces ‘pe viață’. În timp, dintii se vor colora. Durata de viață a rezultatului depinde mult de obiceiurile pacientului. Dacă este fumător, dacă consumă cafea sau ceai. Toți aceștia sunt factori care contribuie la scăderea timpului de menținere a rezultatului”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ce facem după tratamentul de albire?

„Esențial după un tratament de albire dentară, indiferent că a fost făcut acasă ori în cabinet, este să NU consumăm lichide colorate timp de 7 zile. Procesul de albire este în fapt un proces de deshidratare a dintelui. În urma albirii, în următoarele câteva zile, dinții se rehidratează din salivă. Sigur că dacă acolo întâlnim agenți coloranți, rezultatul va avea de suferit. Practic, considerăm rezultatul stabil la 7 zile post tratament. Atenție! Vinul alb este galben ca și nuanță, să nu ne lăsăm păcăliți de denumiri!

Pentru pacienții dependenți de cafea, recomand ca măcar primele zile să nu consume deloc cafea. Apoi, dacă dorința este foarte mare, să o consume cu paiul, evitând astfel pe cât posibil contactul direct cu dinții. Și să se spele pe dinți ulterior.

Pentru menținerea pe termen lung a rezultatelor, ideal este de altfel să continuăm să bem cafeaua/ceaiul sau lichidele colorate la modul general cu paiul”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *