free download 78 travel guides written by experts

Departe de Kensington

Departe de KensingtonMuriel Spark
Editura ALLFA

Colectia Strada Fictiunii a Editurii ALLFA ne propune o vizita plina de nostalgie in Londra. Romanul prezinta amintirile lui Agnes Hawkins. Aflata literalmente departe de Kensington, temporal si spatial, Agnes rememoreaza anii tineretii si ne introduce astfel in atmosfera londoneza a anilor de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Anii ’50 erau marcati de incercarea multor familii de a razbate, de a merge mai departe, iar societatea resimtea din plin, economic si politic, efectele conflagratiei mondiale.

Doamna Hawkins, cum i se spunea, era o vaduva de 28 de ani cu rontunjimi si o atitudine materna care o facea  sa fie considerata o persoana de incredere. Multi oameni o cautau pentru a i se confesa, pentru a-i cere parerea intr-o privinta sau alta.

La editura unde lucra, doamna Hawkins era un fel de "omul bun la toate" intrucat, de la redactare, ajunsese sa faca si pe secretara. Lumea aceasta a editurilor si a scriitorilor este una deosebit de interesanta, iar Agnes este o persoana care nu face compromisuri, chiar si cand isi poate pierde locul de munca. Un anume Hector Bartlett nu ii inspira absolut deloc incredere, ba chiar foloseste un apelativ injositor pentru a-l caracteriza oricui ii cerea parerea. Chiar si cand afla ca el este luat sub aripa-i protectoare de o scriitoare cunoscuta, in bune relatii cu seful sau, Agnes refuza sa lucreze la cartea lui. O doamna cu principii si valori, care ajunge insa somera. Ce se intampla apoi in cariera ei va las sa aflati din carte.

In ceea ce priveste viata personala, si aici avem de-a face cu o seama de personaje foarte interesante (in fapt, personajele intalnite de-a lungul cartii vor face deliciul lecturii). Doamna Hawkins statea cu chirie si, cum am spus mai sus, era prietenoasa si cautata. Asa se face ca isi studiase cu atentie vecinii si ca avea relatii de amicitie sau prietenie cu toti. Cand croitoreasa poloneza Wanda incepe sa primeasca scrisori de amenintare, Agnes impreuna cu proprietara imobilului, Milly, incep sa caute sursa scrisorilor. Incet-incet romanul devine un pic politist, prin prisma incercarilor celor doua femei de a afla sursa amenintarilor. O sinucidere complica lucrurile, iar micul univers din vila unde statea cu chirie este si mai puternic tulburat.

Nu va mai spunem detalii despre actiune pentru a va lasa bucuria de a descoperi cum se impletesc cele doua zone, profesionala si personala, si de ce nu mai este in Kesington doamna Hawkins la momentul aducerii aminte. Va spunem doar ca lectura este una placuta, ca acest roman va va cuceri prin stilul autoarei. De altfel, Muriel Spark este considerata a fi "unul dintre cei mai mari scriitori britanici postbelici“ de catre The Times.

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *