metalshow

Declaratie Automobile Craiova – Teodor Atanasiu, presedinte AVAS

Referitor la situaţia de la Automobile Craiova, preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a făcut în cursul zilei de azi, 2 martie 2008, la Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă, următoarea declaraţie:

„Aşa cum v-am spus, Comisia Europeană a luat decizia corectă de a ne permite continuarea contractului pe care l-am semnat cu firma Ford. Comisia Europeană a constat că prin condiţiile pe care le-am pus privind păstrarea obiectului de activitate – faceţi analogie cu Antibiotice, cu Tractorul – adică datorită faptului că am pus condiţii privind obiectul de activitate şi un anumit volum de investiţii, fiindcă acolo se fac investiţii de peste 675 de milioane de euro, am denaturat preţul pe pachetul de acţiuni cu o sumă de aproximativ 27 de milioane de euro care ar trebuie recuperată de la cei care au beneficiat de această denaturare.

Spre surprinderea multora, care gândesc aşa, ca domnul Nicolae Vlad Popa, şi care se gândeau că Ford este cel care a beneficiat de această denaturare, o să vă spun că nu e aşa. Prin pretenţia statului român ca Ford să facă o investiţie majoră, de peste 675 de milioane de euro, pe care Ford e obligat să îi bage, ca şi aport de capital în societate şi să mărească capitalul societăţii, cel care beneficiază de acest ajutor de stat este agentul economic. Agentul economic este mai scump după ce s-au băgat aceste 675 de milioane în el,  este mai competitiv dupa ce se baga linii tehologice moderne de 675 milioane acolo, este mai atractiv si mai usor si mai scump vandabil daca ai dori sa faci o tranzactie dupa ce se intampla acest lucru si asta s-a intamplat datorita faptului ca noi am avut aceste pretentii. Si atunci ce a spus Comisia Europeana. Suntem de acord cu continuarea contractului dar cerem recuperarea de catre statul roman a diferentei cu care s-a denaturat contractul, aproximativ 27 de milioane de euro. De la cine? De la cel ce beneficiaza direct de acest lucru, respectiv de la agentul economic.

Practic ne-am intalnit si ne vom intalni si in continuare pe parcursul acestei luni cu cei de la Ford pentru a indeplini si celelalte conditii precedente intrarii in vigoare a contractului, fiindca nu doar acestea era o conditie precedenta. O alta era, de exemplu, si trecerea legii privind aprobarea contractului prin Parlament. Marti este programata sa treaca in plenul Camerei Deputatilor legea care aproba contractul, dupa ce a trecut de Senat luna trecuta.

Mai avem si cateva conditii precedente legate de relatiile cu cateva dintre institutiile regionale, judeţene si locale, cea mai importanta fiind cea cu Vama, cei de la Ford dorindu-si firesc sa aiba un punct vamal in curte, pentru ca dupa cum va dati seama nivelul importurilor si exporturilor zilnice depaseste cu mult nivelul judetului Dolj.

Dupa indeplinirea tuturor acestor conditii precedente contractul va intra in vigoare.

Eu cred ca la sfarsitul acestei luni, cel tarziu in primele zile ale lunii viitoare contractul va intra in vigoare si Ford va intra in curtea Automobile Craiova.”

Bucuresti, 3.03.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *