free download 78 travel guides written by experts

De ce trebuie să ținem cont când cumpărăm un generator electric?

Generatoarele electrice au devenit un dispozitiv extrem de util și chiar indispensabil în anumite condiții, motiv pentru care oferta existentă pe piață a devenit tot mai diversificată. În aceste condiții, alegerea unui generator se poate dovedi o misiune foarte dificilă, existând și riscul achiziției unui aparat care nu se potrivește nevoilor utilizatorului.

De aceea, înainte de a cumpăra un generator, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte esențiale și să facem o analiză detaliată a ofertei de pe piață. În cele ce urmează, vă vom prezenta care sunt principalele criterii de care trebuie să țineți cont când veți cumpăra un generator, astfel încât investiția făcută să nu va dezamăgească.

Cum alegem un generator?

Scopul utilizării

În primul rând, trebuie să vă decideți asupra scopului pentru care aveți nevoie de un generator, pe piață existând mai multe tipuri de astfel de dispozitive, cu diferite destinații. Alegerea se face în funcție de nevoia pe care o aveți, astfel încât aparatul să corespundă din punctul de vedere al parametrilor tehnici și de exploatare.

Generator de interior vs. generator de exterior

Va trebui să vă decideți și asupra locului în care veți utiliza generatorul, întrucât există aparate proiectate pentru a fi exploatate în exterior și altele care nu pot fi utilizate decât în interior. Cele pentru mediul exterior trebuie să fie păstrate într-o carcasă specială, în timp ce generatoarele pentru interior au nevoie de fante de aerisire și evacuare a fumului.

generator electric
generator electric

sursa foto

Tipul de combustibil

Tipul de combustibil folosit este un alt criteriu important, clienții putând opta pentru generatoare pe benzină sau pentru cele diesel, care utilizează motorină. În general, pentru utilizarea casnică sau pentru activități la o scară mai redusă sunt recomandate generatoarele pe benzină, iar cele diesel, pentru activități mai complexe.

Puterea

În funcție de nevoi, este important să vă decideți și asupra puterii generatorului. Firește, cele de mai mici dimensiuni au o putere mai scăzută, în timp ce generatoarele mari sunt mai puternice, putând fi utilizate la activități industriale.

În cazul în care doriți să utilizați generatorul pentru activități la o altitudine mai mare, ca de exemplu la o cabană sau la excursiile în munți, trebuie să țineți cont că puterea acestuia se reduce cu 5,75 la sută pentru fiecare 500 de metri de altitudine.

Nu trebuie neglijate nici condițiile climatice, dat fiind faptul că puterea oricărui generator scade cu 1 la sută pentru fiecare 10 grade peste temperatura de 30 de grade Celsius.

Cablurile de legătură

Cablurile de legătură sunt un alt element căruia vă sugerăm să-i acordați atenție. Optați pentru o lungime a cablurilor sigură și eficientă. O dimensiune necorespunzătoare va genera pierderea puterii furnizate de aparat, din cauza supraîncălzirii.

De asemenea, se recomandă și sfatul unui specialist care să estimeze corect costul unui generator, în funcție de nevoile clientului. Astfel, putem avea șansa de a găsi un generator electric pe benzină ieftin de o calitate foarte bună, care să nu ne dea bătăi de cap și să aibă o durată de viață îndelungată.

Cum trebuie să fie generatorul ideal pentru exploatare casnică?

Un dispozitiv din această gamă se poate dovedi extrem de util în gospodărie, în cazul penelor de curent care ne iau mereu prin surprindere. Un generator achiziționat în acest scop trebuie să pornească automat în momentul în care înregistrează întreruperea energiei furnizate de rețeaua electrică principală.

Recomandat este și un sistem care să detecteze automat defecțiunile dispozitivului, aparatele de ultimă generație transmițând informații proprietarului prin intermediul unei aplicații pe mobil.

Pentru un generator casnic este importantă și mobilitatea, astfel că un set de roți cu ajutorul cărora să fie mutat cu ușurință nu ar trebui să lipsească. Un alt accesoriu necesar sunt prizele care să poată fi folosite în situații de urgență, precum și o consolă mobilă, pentru alimentarea aparaturii din casă, fără a conecta fiecare dispozitiv la generator.

Dacă veți ține cont de toate aceste criterii și veți acorda atenția necesară și întreținerii aparatului, veți fi, cu siguranță, satisfăcuți de investiția făcută.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *