free download 78 travel guides written by experts

Daruieste speranta

Dăruieşte copiilor un viitor mai bun

Pare greu de crezut, dar în România secolului 21, ţară membră în Uniunea Europeană, mii de copii de la sate continuă să trăiască zi de zi împreună cu famiile lor la limita subzistenţei. Pentru a ajuta măcar o parte din aceşti micuţi să aibă o viaţă normală, organizaţia World Vision România derulează, în perioada aprilie – septembrie 2009, campania de strângere de fonduri “Dăruieşte speranţă”. Această iniţiativă îşi propune susţinerea comunităţilor grav afectate de sărăcie, mai ales acum, în contextul crizei economice mondiale. Beneficiarii campaniei sunt 160 de familii şi 550 de copii din comunele Golăeşti şi Vlădeni, judeţul Iaşi.

Iniţiativa constă în lansarea pe site-ul www.worldvision.ro a unui magazin virtual prin care oricine poate dona diverse sume de bani pentru produse ce acoperă nevoile de bază ale copiilor şi familiilor lor. Astfel:
– Cu 10 RON  puteţi oferi unui copil alimente pentru o zi iar cu 30 RON un articol de îmbrăcăminte sau încălţăminte pentru acesta
– Cu 50 RON o familie poate primi un pachet de agricultură (seminţe şi unelte) iar cu 100 RON va beneficia de produse de igienă timp de o lună
– Cu 100 RON puteţi oferi unui copil vitamine pentru două luni
– Cu 250 RON  o familie va primi animale vii (găini, iepuri) şi hrană pentru acestea
– Cu 500 RON se pot asigura rechizitele şcolare pentru o clasă întreagă (circa 25 de copii) dintr-o şcoală din cele două comunităţi, Vlădeni şi Golăeşti, timp de o lună

Fondurile ce se vor strânge în urma acestei campanii vor fi folosite pentru a sprijini copiii şi familiile defavorizate din comunele Golăeşti şi Vlădeni dându-le acestora posibilitatea să depaşescă starea de sărăcie în care se află. Aproape jumătate din locuitorii de aici nu au un loc de muncă, singura lor sursă de venit fiind alocaţia copiilor.

Conform Studiului asupra sărăciei realizat de World Vision România la sfârşitul anului 2006, în România există cel mai ridicat procent de populaţie rurală dintre ţările Europei Centrale şi de Est: aproximativ 45% din populaţie trăieşte în mediul rural, pe o suprafaţă de 89% din teritoriul ţării. Zonele cu risc ridicat de excludere de la educaţie din cauza sărăciei sunt cele rurale din judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa (în regiunea de Sud), Botoşani, Iaşi, Vaslui (în regiunea de NE) şi Vrancea, Buzău, Brăila, Galaţi (în regiunea de SE) – conform CASPIS: Harta sărăciei în România, 2004. În aceste regiuni, peste 30% din populaţia de 15 ani nu a absolvit nici o şcoală sau a absolvit doar şcoala primară.

În cele două comunităţi – ce fac obiectul iniţiativei “Dăruieşte speranţă” a World Vision – preţurile ridicate ale muncilor agricole, lipsa maşinilor agricole din gospodăriile oamenilor, uneltele rudimentare pe care aceştia încă le folosesc în prelucrarea pământului, au drept rezultat recolte sărace care cu greu asigură supravieţuirea familiilor din aceste zone. În plus, personalul medical de aici este insuficient pentru a se ocupa de toate problemele de sănătate ale populaţiei. Există un singur dispensar pentru fiecare comună, dispensar care trebuie să asigure servicii medicale pentru mii de adulţi şi copii. Accesul limitat la apă curentă şi poluarea fântânilor cu nitraţi pun în pericol sănătatea locuitorilor şi în special a copiilor din aceste zone.

În contextul actual al crizei economice, situaţia din aceste zone se înrăutăţeşte pe zi ce trece, iar copiii sunt cei mai afectaţi de această situaţie. Părinţii lor cu greu îşi mai găsesc un loc de muncă şi de multe ori copiii sunt nevoiţi să muncească pentru a-şi ajuta familia, neglijând în acest fel şcoala.
 
“Pentru aceşti micuţi, frigul şi umezeala, boala, suferinţa şi lipsurile în general sunt lucruri absolut normale. Am lansat această campanie pentru că nu vrem şi nu putem să rămănem nepăsători în faţa suferinţei copiilor noştri, viitorul nostru. Dacă fiecare dintre noi ar face un exerciţiu de imaginaţie şi s-ar pune măcar o clipă în locul lor, cu siguranţă că aceste poveşti triste nu ar mai exista. Începând de săptămâna viitoare vă asteptăm pe toţi pe site-ul organizaţiei World Vision România – //www.worldvision.ro/daruieste-speranta.php  – pentru a dărui speranţă copiilor din Golăeşti si Vlădeni şi a le oferi şansa la un viitor mai bun. Înainte de Paşti, haideţi să facem un mic efort pentru a aduce puţină lumină în viaţa celor mai puţin norocoşi”, a declarat Adela Simionescu, Marketing Manager, World Vision România.

Cu doar un click, orice persoană fizică sau companie poate ajuta acum copii şi familii din unul din judeţele cele mai afectate de sărăcie din România să aibă o viaţă mai uşoară. Tot ce trebuie să facă este să intre pe www.worldvision.ro şi să selecteze din listă produsul pe care vrea să îl dăruiască, să completeze câteva date de identificare şi să aleagă modalitatea preferată de plată.

Bucuresti, 14.04.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *