metalshow

Daniel Banulescu, la Tirgul de Carte Gaudeamus

Editura Cartea Romaneasca va invita miercuri, 25 noiembrie, ora 17.00, la lansarea romanului Fugi din viata ta, revoltatoare si sluta, in cartea mea, de Daniel Banulescu. Evenimentul va avea loc in cadrul Tirgului de Carte Gaudeamus, la standul editurilor Polirom si Cartea Romaneasca (nivel 0, stand nr. 27). Prezinta, alaturi de autor: Carmen Musat, Bianca Burta-Cernat, Paul Cernat.

banulescuFugi din viata ta, revoltatoare si sluta, in cartea mea este primul nascut al Clanului de Romane AM VAZUT, LUCRIND, DEGETUL LUI DUMNEZEU! Ca intr-o autentica familie si in Clanul lui Daniel, cartile se nasc si mor. Te pup in fund, Conducator Iubit! a murit! Traiasca Fugi din viata ta, revoltatoare si sluta, in cartea mea!

Parodicul, grotescul, absurdul cotidian se amesteca, intr-o formula fericita, cu livrescul si cu ingredientele unui gen de realism ,,dur”, frapant, chiar violent pe alocuri. Naratiunea are suspans, dialogurile sint nu doar verosimile, dar si savuroase.

Gasim in romanul de fata wDdeopotriva un Bucuresti fabulos, tenebros, ca in romanele de mistere ale secolului al XIX-lea, un oras al comploturilor − politice, dar si metafizice − si un Bucuresti pestrit, desenat in culori realiste. Bucurestiul lui Daniel Banulescu este totodata Bucurestiul convoaielor oficiale de pe Calea Victoriei, al discursurilor de la tribuna, al spionilor, al securistilor atotputernici. Dar mai ales este Bucurestiul unde evolueaza un personaj de exceptie: Nicolae Ceausescu, antierou sinistru si comic, faustic si mefistofelic, pe care un ins de asemenea remarcabil, Iarba Fiarelor (hotul adolescent, spaima orasului si modelul tuturor spargatorilor bucuresteni), planuieste sa-l ucida.

 
Personaje ca acestea, dar si falsul proroc Madian, intemeietorul unei noi secte si al unei noi credinte la care ii converteste pe hotii de buzunare, abilii ,,springari” Arvinte si Sucu Marcel, „ingerii apartamentelor” din Bucuresti, ori… labradorul vorbitor al Dictatorului sint asii din mineca pe care autorul ii scoate pentru a construi cu ajutorul lor o fictiune de zile mari.

Daniel Banulescu s-a nascut la 31 august 1960, in Bucuresti. Debuteaza cu un volum de versuri, Te voi iubi pin’ la sfirsitul patului, publicat in 1993, urmat de un roman, Te pup in fund, Conducator Iubit!, publicat in 1994. In anul 1997 ii apare o carte de poeme, Balada lui Daniel Banulescu. In 1998 publica romanul Cei sapte regi ai orasului Bucuresti ( Premiul pentru Proza ,,Ion Creanga” al Academiei Romane, Premiul Asociatiei Scriitorilor Bucuresti), iar in 2000, antologia de poezie Republica Federala Daniel Banulescu. In anul 2002 publica volumul de versuri Daniel, al rugaciunii. In anul 2005, Daniel Banulescu si Ernest Wichner devin laureatii Premiului European de Poezie, acordat de orasul Münster.

In anul 2008, Editura Cartea Romneasca deschide seria de autor Daniel Banulescu, cu primul Clan de Romane din literatura romna: AM VAZUT, LUCRIND, DEGETUL LUI DUMNEZEU! Cea dintii aparitie a Clanului este Cel mai bun roman al tuturor timpurilor.

In anul 2009 publica volumul de versuri Was schön ist und dem Daniel gefällt (Ce-i frumos si lui Daniel ii place), tradus in limba germana de Ernest Wichner (Merz & Solitude, Akademie Schloss Solitude, Stuttgart). A fost tradus in limbile germana, engleza, franceza, slovena, sirba, olandeza, italiana.

Bucuresti, 24.11.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *