Shadow

Cum văd profesioniștii în comunicare implicarea noii generații și colaborarea intersectorială pentru o schimbare reală a societății

În anul 2023, societatea civilă din România se află într-un moment de expansiune și implicare, în parte datorită dorinței puternice a noii generații de a contribui la schimbarea în bine a comunităților. Într-un interviu acordat de către Elena Bululete, Managing Partner & Co-fondator Conan PR, și Liviu Țurcanu, Director de Creație – Mercury360 și Mantia, am aflat despre perspectiva agențiilor de comunicare cu privier la implicarea Societății Civile în România în acest an. Cei doi au fost și membri ai juriului Galei Societății Civile, ediția 21, unde au avut ocazia să evalueze proiectele și să ofere o perspectivă valoroasă asupra implicării sociale din țară.

Oamenii de bine nu se lasă

Elena Bululete, Managing Partner & Co-fondator Conan PR

Elena Bululete a descris experiența de a face parte din juriul Galei Societății Civile ca fiind una profundă și inspirațională. Participanții la competiție au adus proiecte creative, pline de pasiune și cu un impact social semnificativ, ceea ce dovedește că implicarea civică în România este într-o continuă ascensiune. Cu toate acestea, evenimentele recente precum pandemia și conflictul din Ucraina au adus o oboseală în rândul donatorilor, iar obținerea de fonduri pentru proiectele sociale a devenit mai dificilă. Cu toate acestea, faptul că numărul mare de proiecte înscrise în competiție rămâne ridicat, indică faptul că oamenii nu se lasă descurajați și continuă să acționeze în favoarea binele comunității.

”Trăim o perioadă în care oamenii sunt obosiți, în care evenimentele din ultimii ani (pandemie, război) au cauzat un fel de burn out de generozitate – e din ce în ce mai greu să faci fundraising în România. Ori în acest context, faptul că avem atât de multe proiecte și inițiative sociale este în sine un semnal îmbucurător: oamenii de bine nu se lasă.” – Elena Bululete, Managing Partner & Co-fondator Conan PR.

O Românie sănătoasă și educată

Din perspectiva Elenei, proiectele care abordează probleme medicale, în special cele care se concentrează pe pacienții tineri, sunt cele care mobilizează cel mai mult oamenii. Aceste proiecte au o componentă de urgență și emoțional puternică, care stârnesc empatia și generozitatea în rândul comunității. Cu toate acestea, consideră că este esențial să se investească masiv în educație și sănătate pentru a produce schimbări reale în societate în următorii 10 ani. Educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea unei societăți și în creșterea nivelului de bunăstare, iar investițiile în acest domeniu pot avea un impact semnificativ pe termen lung.

”Deși este categoria cu cele mai multe înscrieri, mi-ar plăcea să văd și mai multe proiecte și resurse mobilizate în zona de educație. La nivel european, stăm tare prost, macro, la educație, educație civică, educație financiară, educație sanitară. Cu cât o societate este mai educată, cu atât nivelul ei de bunăstare este mai ridicat. Doar așa putem produce schimbări reale în societate, având generații mai bine educate.” – Elena Bululete, Managing Partner & Co-fondator Conan PR.

Liviu Țurcanu observă, de asemenea, o creștere vizibilă a reprezentării proiectelor din zona de educație și cele care vizează ajutorarea comunităților defavorizate din România. El susține, la fel ca Elena, că investițiile masive în educație și sănătate sunt esențiale pentru dezvoltarea societății în următorii 10 ani.

De ce este nevoie pentru a antrena spiritul civic în România

Fiecare individ poate avea un impact în societate, conform celor spuse de ambii jurați. Totuși, mulți oameni ezită să se implice, considerând că nu pot rezolva problemele comunității. Pentru a antrena spiritul civic în România, este nevoie de exemple pozitive și modele de implicare. Organizațiile non-guvernamentale, mediul universitar și mass-media pot juca un rol important în promovarea implicării civice și în educarea oamenilor cu privire la importanța contribuției lor în societate. Liviu consideră că o implicare mai intensă a Administrației Publice ar putea aduce un plus valoare eforturilor organizațiilor non-guvernamentale, a presei, mediul academic, dar și corporate.

Liviu Țurcanu, Director de Creație - Mercury360 și Mantia

”Din păcate, spiritul civic este un câmp de antrenament continuu al ONG-urilor, al celor din mediile de presă, universitare sau al antreprenorilor și mai puțin o zonă atacată de instituții și de factorii de decizie din administrație.” – Liviu Țurcanu, Director de Creație – Mercury360 și Mantia.

De asemenea, programele și inițiativele care facilitează participarea oamenilor la diverse acțiuni sociale și îi inspiră să se implice activ în comunitatea lor pot contribui la creșterea nivelului de implicare civică.

Ingredientul principal pentru o transformare reală în societate

Colaborarea este considerată de către ambii jurați ca fiind cheia pentru o transformare reală în societate. Colaborarea între actorii diverși, cum ar fi ONG-uri, administrație publică, guvernamentală, mediu diplomatic, presă, mediu universitar sau corporații, necesită un cadru bine definit. Fiecare actor implicat trebuie să fie pregătit să colaboreze și să dezvolte mecanisme proprii care să faciliteze această colaborare. Un cadru de colaborare bine definit, în care fiecare parte își aduce contribuția și își asumă responsabilități, este esențial pentru a realiza proiecte de amploare și pentru a obține schimbări semnificative în societate. Atunci când avem actori din diverse domenii care lucrează împreună într-un mod armonios și eficient, putem genera schimbări pozitive pe termen lung. Nu în ultimul rând, Liviu spune că e nevoie de mai mult “hai să facem bine pentru comunitate” și mai puțin “hai să facem ceva pentru binele nostru”.

Viitorul are viitor prin noua generație

Societatea civilă construită de noua generație este considerată promițătoare de către ambii jurați. Tinerii se implică tot mai devreme și într-un număr mai mare de proiecte, ceea ce demonstrează dorința lor de a contribui la binele comun. Noua generație are o abordare antreprenorială, este deschisă către schimbare și inovație, și este încrezătoare în capacitatea sa de a aduce transformări pozitive. Prin viziunea lor inovatoare și determinare, tinerii pot contribui la crearea unei societăți mai echitabile și mai prosperă pentru toți.

„Puterea prezentului și contactul direct cu realitatea sunt aliații lor. Și, mai ales, faptul că nu le este frică. De responsabilitate, de lipsa de acțiune a autorităților, de lipsa banilor, de cutumele sociale și de patriarhatul specific estului, pe scurt – nu de orice barieră greu de trecut pentru generațiile precedente. Reprezintă o societate a celor care au puterea de a visa și de a crea noi sisteme sociale, de producție, tehnologice etc, din resursele care nu par că nu există în spațiul nostru; și asta e e marea lor putere: că fac să se întâmple lucruri care par că apar din nimic. Sunt visători, dar cu pragmatismul atașat la colțul visului. Deci, după umila mea opinie, viitorul pare că are un viitor prin noua generație.” – Liviu Țurcanu, Director de Creație – Mercury360 și Mantia.

În concluzie, societatea civilă din România în 2023 văzută prin ochii unor profesioniști în comunicare se caracterizează prin implicarea puternică a noii generații și colaborarea intersectorială. Prin colaborarea și implicarea activă a tuturor actorilor sociali, putem contribui la o schimbare reală și durabilă a societății în direcția bunăstării și progresului pentru toți cetățenii.
Investițiile în educație și sănătate sunt esențiale pentru a produce schimbări semnificative în societate, iar implicarea tinerilor în proiecte sociale aduce speranță și progres, iar societatea civilă construită de noua generație este promițătoare și aduce cu ea un viitor mai luminos pentru România.

Un proiect The Institute, Gala Societății Civile este un eveniment anual în România, care aduce împreună oameni și organizații implicate în proiecte sociale, cu scopul de a recunoaște și promova inițiativele care aduc schimbări pozitive în comunitate. Gala Societății Civile celebrează și evidențiază eforturile și dedicarea celor care lucrează pentru binele comunității. În cadrul Galei, sunt premiate proiectele și inițiativele care au avut un impact semnificativ în diverse domenii sociale, precum sănătate, educație, mediu, sprijin pentru comunități defavorizate și multe altele.

The Institute este o organizaţie neguvernamentală, cu caracter autonom, care susţine interesele comunităţii creative din România în dialogul cu instituţiile statului şi cu organizații internaţionale. Anual, The Institute reunește în jurul inițiativelor, proiectelor și evenimentelor desfășurate peste 80.000 de persoane. Este fondator al proiectelor Romanian Design Week, DIPLOMA Show, Internetics  și inițiator al programelor ASAP România, Cartierul Creativ și Combinat.

Gala Societății Civile este un proiect The Institute.

Partener Principal: Rompetrol
Partener pentru Sustenabilitate: Lidl România
Partener Secțiune Educație și Învățământ: BCR
Partener Secțiune Sănătate: Secom Healthcare și Good Routine by Secom
Partener Secțiune Dezvoltare Economică și Socială: Mastercard
Parteneri Strategici: Ashoka România, ASAP România
Parteneri Culturali: Primăria Municipiului București prin ARCUB
Parteneri Media Strategici: Pro TV, Rock FM, HotNews.ro, Euromedia, YOOH
Parteneri Media: HotNews.ro, IQads.ro, RADOR, AGERPRES, spotmedia.ro, Zile și Nopți, Revista Biz, România Pozitivă, Știri.ONG
Parteneri Tradiţionali: Netvibes România, MediaTrust România
O campanie: Gavrilă&Asociaţii

Pentru mai multe informaţii despre Gala Societăţii Civile 2023, vizitaţi www.galasocietatiicivile.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *