free download 78 travel guides written by experts

Cum supravietuieste monarhia intr-o republica?

Cum supravietuieste monarhia intr-o republica?Regele Mihai, romanii si regalitatea dupa 1989
Alexandru Muraru
Curtea Veche Publishing

Familia Regala a Romaniei mai are inca sustinatori – si a avut si in perioada comunismului. Dupa 1989 a urmat o perioada intensa in relatia cu Romania si cu autoritatile de aici – culminand cu vizita oficiala a Regelui in tara si cu diversele actiuni ulterioare ale Familiei Regale.

„Cum supravietuieste monarhia intr-o republica?” se constituie intr-o prezentare cuprinzatoare a modului in care monarhia a fost reflectata in Romania, a discutiilor suscitate, a intereselor care au stat in spatele momentului 1996. Se pune accent si pe reconcilierea istorica, implicatiile pentru politica interna, lasand la latitudinea fiecarui cititor sa ofere un raspuns la intrebarea din titlu, odata ce are toate datele la dispozitie.

Sigur, cartea este scrisa de un sustinator al Familiei Regale – fapt care se observa. Insa, cartea are o valoare documentara, oferind o analiza detaliata si numeroase trimiteri atat la publicatii, articole si emisiuni din tara, cat si din strainatate. Sunt oferite si detalii istorice, menite a ajuta cititorul sa inteleaga mai bine destinul monarhiei intr-un regim republican.

„Volumul de fata vizeaza, in principal, evolutiile legate de disputa asupra legitimitatii monarhiei in noul context creat, precum si pozitionarea actorilor politici si institutionali fata de un proiect politic disputat si deseori controversat. „Supravietuirea monarhiei” inseamna deopotriva relatia autoritatilor cu ultimul rege al Romaniei, opiniile si analizele privind momentele care au implicat institutia dinastica dupa 1990, dar mai ales polemica generata de asemenea evenimente. Tema de fond urmareste, din punct de vedere politic, si recuperarile sau reconfigurarile memoriale ale regalitatii in primul degeniu democratic posttotalitar, dar mai ales implicatiile la nivel institutional, cu repercursiuni asupra partilor care-si disputatu teoriile si punctele de vedere. Subiectul lucrarii de fata investigheaza si profilul adeptilor regalitatii, instrumentele, opiniile si aciunile acestora. Lucrarea analizeaza, de asemenea, o multitudine de evenimente care au sedimentat un subiect postcomunist. In fine, problema supravietuirii monarhiei intr-un regim republican implica, in mod automat, si termenul de reconciliere nationala/istorica deoarece natura generala a abordarilor in relatia cu autoritatile a fost una eminamente conflictuala.” (p. 19)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *