Prepararea mâncării acasă nu numai că poate avea ca rezultat obiceiuri alimentare pozitive și reducerea bugetului alocat meselor, dar este, de asemenea, o modalitate de a te elibera de stres și de a-ți crește stima de sine.
Dacă ești în căutarea unor modalități simple de a-ți îmbunătăți sănătatea și de a pune deoparte ceva mai mulți bani la sfârșitul fiecărei luni, citește mai departe, pentru a afla cum poți simplifica procesul de preparare a alimentelor, pentru a te bucura de beneficiile gătitului acasă.
Pregătește ingredientele cu o seară înainte
Dacă știi că nu vei avea timp într-o anumită zi, pregătește ingredientele în prealabil. Acest lucru este cunoscut sub numele de „mise en place”, ceea ce înseamnă că totul se află pregătit, tăiat, condimentat și gata de preparare. Deși aceste etape nu necesită mult timp, pot face diferența, atunci când te grăbești să prepari cina.
Perfecționează-te în utilizarea electrocasnicelor din bucătărie
Profită de existența congelatorului. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să îl umpli cu semipreparate, ci mai degrabă că poți pregăti ingredientele și că le poți congela pentru mai târziu. Dacă gătești cu mult usturoi, ceapă sau legume feliate, ia-ți zece minute într-o zi și toacă legumele. Pune totul într-o pungă resigilabilă și, data viitoare când te grăbești, ai deja acolo ceea ce îți trebuie.
De multe ori, cuptoarele în care gătești sunt dotate cu funcții pe care nu le utilizezi, pentru că nu știi exact cum te pot ajuta, dar care pot fi extrem de utile pentru prepararea mâncării.
De aceea, pentru a obține cele mai gustoase preparate, îți va fi util să te familiarizezi cu informațiile detaliate despre simboluri cuptor electric. Utilizarea corectă a funcțiilor și a programelor te poate ajuta să gătești preparate delicioase pentru tine și cei dragi.
Investește într-un vas de gătit inteligent
Dacă știi că îți vei pierde motivația în momentul în care ajungi acasă de la serviciu, investește într-un vas inteligent de gătit. Poți pregăti ingredientele dimineața, înainte de a pleca, iar când te vei întoarce de la job, te va aștepta o masă delicioasă.
Actualizează constant lista de cumpărături
Completează lista de cumpărături imediat ce ești pe cale să rămâi fără un ingredient. În acest fel, eviți să pregătești ingredientele pentru o întreagă masă, doar pentru a descoperi că îți lipsește ceva important.
Menține cămara aprovizionată
Având la îndemână alimentele de bază preferate, poți experimenta sau urma rețete, fără a fi nevoie să cauți ingrediente mai puțin comune, pentru a le pregăti. Odată ce ai început să gătești acasă, vei găsi rețete de bază, pe care le poți recrea în moduri diferite doar cu ceea ce găsești în cămară.
De fapt, odată ce ai învățat elementele de bază ale gătitului, poate deveni chiar o activitate pe care să o aștepți cu nerăbdare. Odată ce înveți cum să îngroși corect o supă, să frăgezești carnea și să tai legumele, aceste abilități îți vor fi de folos toată viața.
În plus, îți vor fi utile pe termen lung, atât din punctul de vedere al sănătății, cât și din perspectivă financiară.
Setează-ți un obiectiv privind dieta
Gătitul acasă îți oferă mai mult control asupra ingredientelor, iar preparatele pot fi mai sănătoase. Ai fi surprins cât de diferit poate fi conținutul caloric, atunci când gătești singur preparatele.
În timp ce o masă la fast-food va conține în jur de 1000 de calorii, o masă gătită acasă conține, de obicei, aproape 600 de calorii și poate chiar mai puțin, dacă păstrezi porțiile de carbohidrați la un nivel scăzut. Nu fi surprins dacă vei pierde în greutate, atunci când faci această schimbare.
Concluzionând, putem spune că prepararea meselor acasă reprezintă o modalitate excelentă de a îmbunătăți calitatea generală a consumului de alimente, economisind, în același timp, bani.