celula de arta octombrie

Cum decurge o consultație la ginecolog în cel de-al treilea trimestru de sarcină?

Sarcina este o stare fiziologică ce trebuie urmărită cu atenție de către medicul obstetrician, pe tot parcursul evoluției ei. Sarcina trebuie monitorizată pentru că pot apărea complicații care pot pune în pericol viața mamei și a copilului. Îngrijirea prenatală este un concept medical nu foarte vechi, care are drept scop identificarea sarcinii cu risc, tocmai în ideea de a salva vieți.

Vă spunem, în acest articol, tot ce este important de știut cu privire la evaluările din trimestrul al treilea de sarcină, mai ales consultația ginecologică.

Este bine de știut că, atunci când se planifică o sarcină, este nevoie de o evaluare medicală a viitoarei mame care să cuprindă:

 • examenul Babeș Papanicolau: este cea mai eficientă metodă de a depista anomaliile celulelor cervicale, acestea putând declanșa cancerul de col uterin;
 • examen de secreție vaginală;
 • analize generale (sânge și urină).

De asemenea, viitoarea mamă poate avea nevoie de consultație cum să renunțe la fumat sau la consum de alcool (dacă este cazul), cum să administreze vitaminele (acid folic) și cum să oprească pilulele contraceptive cu 3 luni înaintea conceperii bebelușului.

Consultațiile din trimestrul al treilea de sarcină
Sursa foto: Shutterstock via fetalcare.ro

Consultațiile din trimestrul al treilea de sarcină

Trimestrul al treilea de sarcină este unul dificil pentru gravidă, atât în plan fizic, cât și emoțional: apare retenția de apă, picioarele se umflă, burtica devine incomodă, apar insomniile, dereglările digestive, posibile contracții. Tocmai de aceea, consultația ar trebui să se facă la un interval de 4 săptămâni și ar trebui să cuprindă:

 • monitorizarea creșterii în greutate;
 • monitorizarea tensiunii arteriale;
 • examenul clinic obstetrical;
 • investigațiile paraclinice;
 • măsurarea bătăilor cordului fetal;
 • evaluarea mișcărilor active fetale;examinare ecografică (transabdominală sau endovaginală);
 • amniocenteza cu determinarea cariotipului fetal;
 • morfologia fetală de trimestru III, pentru identificarea malformațiilor anatomice ale fătului.

Cum trebuie să se pregătească gravida pentru ecografia de sarcină?

Este indicat ca înaintea morfologiei fetale de trimestrul III, vezica urinară să fie plină, pentru a surprinde cât mai în detaliu fătul și organele acestuia. Este suficient să fie băute 2-3 pahare de apă înainte de ecografie.

Consultul ginecologic în trimestrul III de sarcină

Foarte posibil ca în al treilea trimestru de sarcină medicul obstetrician să recomande consultații mai dese (uneori chiar și la 2 săptămâni). În acest fel, medicul poate verifica greutatea și tensiunea arterială și va trece în revistă simptomele pe care gravida le poate avea.

Medicul poate recomanda gravidei o serie de teste de screening. Este foarte important ca gravida să nu aibă diabet gestațional (o formă de diabet care apare în timpul sarcinii și care are nevoie de tratament imediat), anemie (o anemie severă poate afecta creșterea și dezvoltarea fătului și poate chiar să declanșeze o naștere prematură), sau o infecție cu streptococ de grup B. Chiar dacă streptococul de grup B nu prezintă un risc pentru mamă, la bebeluș poate determina o infecție severă.

De asemenea, în timpul consultului ginecologic, medicul poate să aprecieze poziția copilului în interiorul uterului și de asemenea poate să spună dacă colul uterin a început să se dilate (deși examenul vaginal nu este o metodă sigură de a spune acest lucru).

De ce este important consultul ginecologic?

Consultul ginecologic este important nu numai în sarcină, ci pentru toate femeile, chiar dacă acestea nu mai intenționează să rămână însărcinate. În timpul sarcinii însă, aceste controale sunt deosebit de importante, mai ales pentru că este nevoie de o comunicare perfectă între viitoarea mamă și medic. Tocmai de aceea, trebuie puse toate întrebările, nu trebuie să existe ceva neclar nici în ceea ce privește sarcina, nici în ceea ce privește nașterea, sau perioada de după naștere. Este foarte important ca viitoarea mamă să respecte data consultațiilor și să se informeze cît mai bine.

Recomandări pentru trimestrul III de sarcină

Există câteva sfaturi de care viitoarea mamă ar trebui să țină cont:

 • să continue administrarea vitaminelor de sarcină;
 • să evite consumul de alcool, cafea, droguri, ceai verde, ceai negru;
 • să evite alte medicamente, cu excepția celor recomandate de medicul care urmărește evoluția sarcinii;
 • să efectueze analizele recomandate de medic;
 • să se hidrateze corespunzător;
 • să evite călătoriile prea lungi, inclusiv cu avionul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *