free download 78 travel guides written by experts

Cristian Mandeal revine dupa 20 de ani pe scena Salii Radio, la pupitrul Orchestrei Nationala Radio

Cristian Mandeal, dirijorul român care s-a perfecţionat cu Sergiu Celibidache şi cu Herbert von Karajan, revine vineri, 28 ianuarie, pe scena Sălii Radio, pentru a dirija Orchestra Naţională Radio. Este pentru prima oară când Cristian Mandeal dirijează Orchestra Naţională Radio pe o scenă românească; el a mai întâlnit orchestra în 2009, când a susţinut alături de aceasta un concert în cadrul Zilelor Băncii Central Europene.

Concertul din 28 ianuarie, ora 19.00, de la Sala Radio, va beneficia şi de prestaţia pianistului rus Nicolai Demidenko pentru Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de S.Rachmaninov.

În partea a doua a concertului, publicul va putea audia Simfonia a VIII-a în do minor, op. 65 de D. Şostakovici.

În cei aproape 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal și-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. Ca Dirijor Principal și Director General al Filarmonicii George Enescu (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituție-etalon pentru România.

A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) și la Orchestra Naționala Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la “Orchestra Haydn” di Bolzano e Trento (2000 – 2003); Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei “Halle” Manchester (2003 – 2008) – primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

După plecarea sa în septembrie 2009 de la pupitrul Filarmonicii George Enescu – orchestra de de care şi-a legat destinul aproape 20 de ani – cariera lui Cristian Mandeal s-a desfăşurat mai mult în afara graniţelor. Simfonia a III-a de Mahler la Monte Carlo, concertul cu Orchestra Naţională Radio la Frankfurt în cadrul Zilelor Băncii Central Europene, două concerte cu Filarmonica din Copenhaga (Saint-Saens – Danse Macabre, Liszt – Totentanz, Berlioz – Simfonia fantastică), apoi Orchestre Nationale de Montpellier, în Aix en Provence, şi cinci concerte cu Orchestra Naţională Bască – sunt numai câteva repere din activitatea concertistică a dirijorului român din ultimii doi ani.

În anul 2010, revine în România pentru premiera cu Olandezul zburător la Opera Naţională – spectacole ce s-au reluat pe parcursul stagiunii – şi un nou reper internaţional : Filarmonica din Moscova cu Rapsodia I de Enescu, Shostakovici – Concertul pentru vioarä nr. 1 cu Ilian Gàrnetz, debut la Moscova şi Simfonia I de Brahms. Au urmat concerte cu RTE – National Symphony Orchestra la Dublin, cu Slovenian Radio Orchestra din Ljubliana, Orchestra Radio Praga în cadrul Prague Spring Festival, Filarmonica „Moldova” din Iaşi, Orchestra Naţională de Tineret şi Winnipeg Symphony Orchestra (Canada).

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiții absolute. În special ale compozitorilor români, dar și străini, o parte dintre acestea fiindu-I dedicate.

Nikolai Demidenko s-a impus în viaţa muzicală ca unul din cei mai reprezentativi pianişti ai generaţiei sale. Începând să studieze pianul chiar înainte de a împlini cinci ani, Nikolai Demidenko a studiat apoi la Şcoala de Muzică Gnessin şi la Conservatorul din Moscova, unde l-a avut ca profesor pe Dmitri Bashkirov.

A evoluat pe cele mai cunoscute scene alături de orchestre precum Orchestra Simfonică Radio – Moscova, Orchestra Simfonică Bournemouth, Gothenburg Symphony, Orchestra Simfonică din Praga, Orchestra Simfonică din São Paulo, Orchestra Simfonică din Odesa, West Australian Symphony, Camerata Salzburg Filarmonica din Olso, Filarmonica din Varşovia, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonică Regală din Liverpool, Filarmonica din Israel, Orchestre National de France.

A colaborat totodată cu distinşi dirijori printre care se numără Vladimir Fedoseyev, Manfred Honeck, Andrey Boreyko, Thierry Fischer, Okko Kamu, Daniel Harding, Mariss Jansons, Susanna Mälkki, Sir Roger Norrington, Alexander Lazarev, Tania Miller, Gianandrea Noseda, Gerard Schwarz, Evgeny Svetlanov, Yuri Temirkanov, Yakov Kreizberg, Osmo Vanska, Leif Segerstam şi Yan Pascal Tortelier.

În ianuarie 2011, vine la Bucureşti pentru a interpreta, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, spectaculos Concert nr. 2 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov.

Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio (Str. Gral Berthelot nr. 60 – 64) şi prin reţeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Bucuresti, 23.01.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *