free download 78 travel guides written by experts

Costuri mai mici la intretinere

ANPSC oferă soluţii pentru reducerea consumului de căldură în sezonul rece

În apropierea sezonului rece, ANPSC a elaborat o serie de soluţii prin care poate fi redus consumul de căldură în apartamentele din blocurile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică. Prin aplicarea acestor soluţii, locatarii pot evita sa plătească facturi mari la încălzire şi pot obţine importante economii în bugetul personal. Soluţiile oferite includ metode simple de izolare şi echipare a apartamentului pentru reducerea pierderilor de căldură, precum şi metode de calcul şi repartizare corectă a consumului de căldură.

„Am identificat acele probleme care apar frecvent în sezonul rece la bloc şi care influenţează buna funcţionare a contorizării. Prin această iniţiativă dorim să oferim soluţii simple, dar esenţiale pentru un consum eficient şi responsabil de energie termică în sezonul rece,” a afirmat Marius Leucuţia, Preşedinte ANPSC.

Pentru reducerea pierderilor de căldură, izolarea si echiparea apartamentului este esenţială. Aceasta presupune izolarea uşii exterioare sau înlocuirea acesteia cu una nouă, schimbarea geamurilor fisurate sau remedierea chitului izolant (dacă acesta este crăpat sau sărit). Aparatamentele care au montate repartitoare de costuri de încălzire şi robinete termostatice pot regla temperatura în fiecare cameră, după confortul dorit şi în funcţie de timpul în care este folosită fiecare cameră (de exemplu, în timpul zilei, robinetele pot fi reglate pe temperaturi mai mici, dacă locatarii nu se află în locuinţă/cameră).

„Investiţiile în aplicarea acestor soluţii presupun un buget redus care este rapid recuperat prin economiile obţinute la consumul de căldură,” a adăugat Marius Leucuţia.

Repartizarea consumului de căldură necesită aplicarea unor soluţii corecte de calcul prin programele de repartizare a cheltuielilor totale de încălzire în funcţie de înregistrările repartitoarelor. Astfel, fiecare locatar trebuie să contribuie la plata unei cote de minim 30% şi maxim 50% din totalul facturii de încălzire din bloc. Restul consumului trebuie împărţit conform consumului înregistrat în fiecare apartament de repartitoarele de costuri de încălzire.

Soluţiile oferite de ANPSC cuprind metode simple de izolare şi echipare a aparatamentului. Pe lângă acestea, o serie de verificări la nivelul întregului imobil sunt necesare, privind buna izolare a părţilor comune (casa scării, subsol). 

Campania ANPSC de informare se va desfăşura în perioada septembrie – octombrie 2008, la nivel naţional. Asociaţiile de proprietari din întreaga ţară, care n-au montate încă sisteme de contorizare individuale, vor fi informate direct prin responsabilii zonali ai membrilor ANPSC despre soluţiile unui consum redus de energie termică şi despre avantajele montării repartitoarelor de costuri de încălzire şi a robinetelor termostatice de radiator.

Bucuresti, 30.09.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *