free download 78 travel guides written by experts

Constelatia de sateliti Galileo va primi nume de copii europeni

Copilul care a realizat cel mai bun desen pe tema spațiului cosmic sau a aeronauticii din fiecare stat membru va da numele său unui satelit din cadrul programului Galileo.

Primii doi sateliți, care urmează să fie lansați la 20 octombrie, vor purta numele copiilor câștigători din Belgia (Thijs) și Bulgaria (Natalia), ţări în care concursul a avut deja loc în cursul acestui an[1]. La data de 1 septembrie, Comisia Europeană a lansat concursul şi în celelalte 25 de state membre pentru a găsi un nume sateliților care vor fi lansați până în 2019. Pot participa în acest concurs copiii în vârstă de 9-11 ani.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie şi antreprenoriat, a declarat: „Odată cu sistemele de navigație prin satelit, cu explorarea și observarea spațiului, tematica spațiului cosmic devine tot mai importantă pentru cetățeni și pentru viitorul nostru economic. Dorim să încurajăm creativitatea copiilor și să cultivăm de la o vârstă fragedă entuziasmul lor în legătură cu spațiul cosmic și oportunitățile oferite de acesta. Recompensăm această creativitate cu o ocazie unică – șansa oferită unui copil din fiecare din cele 27 de state membre de a-și da numele unui satelit.”

În perioada 1 septembrie – 15 noiembrie, copiii care trăiesc în UE și s-au născut în anii 2000, 2001 și 2002 – când a început programul Galileo – sunt invitați să realizeze un desen legat de spațiul cosmic și aeronautică, să îl scaneze sau să îi facă o fotografie digitală și să-l încarce pe pagina de internet a concursului. În fiecare țară, un juriu național va alege cel mai bun desen, iar numele copilului câștigător va fi folosit pentru a denumi unul dintre sateliții din constelația Galileo. Lansările acestor sateliți vor avea loc în mod regulat, începând din 2012 şi până la completarea constelației (care ar trebui să numere 30 de sateliți). Ordinea în care sateliții vor primi numele copiilor este determinată de ordinea alfabetică a numelor statelor membre, aşa cum sunt acestea scrise în limbile naționale.

Concursul este anunțat în fiecare stat membru prin comunicate și conferințe de presă, corespondență adresată școlilor și asociațiilor de profesori, precum și prin intermediul portalurilor educative. Acest concurs ar trebui să contribuie la suscitarea interesului profesorilor și să le ofere acestora material pentru discutarea la clasă a subiectului spațiului cosmic și navigației prin satelit.

Concursul poate fi accesat la adresa: //www.galileocontest.eu/ro/competition.

Context

Programul Galileo este proiectul european în domeniul navigației prin satelit. El instituie un sistem global de navigație prin satelit similar cu sistemul GPS. În condițiile în care importanța aplicațiilor de navigație prin satelit este tot mai mare, atât pentru întreprinderi, cât și pentru cetățeni, Galileo va garanta independența Europei în acest domeniu important, garantând disponibilitatea acestor aplicații.

Se preconizează că sistemul Galileo va aduce 90 de miliarde de euro economiei europene de-a lungul unei perioade de 20 de ani, sub forma unor venituri suplimentare pentru industrie, precum și sub forma avantajelor publice și sociale, fără a lua în calcul avantajele datorate independenței.

Galileo va furniza trei servicii inițiale, începând din 2014/2016, pe baza unei prime constelații de minimum 24 sateliți: un serviciu inițial cu acces liber (2014), un serviciu iniţial reglementat public (2016) și un serviciu inițial de căutare și salvare (2014). Serviciile suplimentare care vor urma vor include un serviciu comercial care combină două semnale criptate pentru o rată mai mare a mediei fluxului de date și o acuratețe mai mare a datelor autentificate.

[1]

Concursul pentru Belgia

Concursul pentru Bulgaria

Persoane de contact:
Carlo Corazza (+32 2 295 17 52)
Andrea Maresi (+32 2 299 04 03)

Pagini Utile

* Pentru mai multe informații referitoare la Galileo:
//ec.europa.eu/enterprise/policies/satnav/galileo

Bucuresti, 05.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *