free download 78 travel guides written by experts

Consecintele si responsabilii accidentului ecologic de la Baia Mare, subiect in „Dosar Romania”

de la TVR 1

Gabriel Geamănu a fost la Baia Mare şi vă arată consecinţele, dar şi responsabilii dezastrului ecologic de acum 14 ani, în „Cronica unei catastrofe uitate", miercuri, 28 mai, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+

Au trecut 14 ani de la catastrofa ecologică de la Baia Mare, dar urmele dezastrului au rămas. În dimineaţa zilei de 14 ianuarie 2000, barajul iazului de decantare Bozânta Mare a cedat şi peste o sută de mii de metri cubi de amestec de metale grele şi cianuri au ajuns în Someş, apoi în Tisa, în Dunăre şi în Marea Neagră. Reporterul Gabriel Geamănu a fost la Baia Mare şi vă arată consecinţele, dar şi responsabilii dezastrului ecologic de acum 14 ani, în ancheta „Cronica unei catastrofe uitate", miercuri, 28 mai, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

„Ecosistemele multor ţări vecine României au fost grav afectate. Accidentul a declanşat un scandal internaţional de amploare. Oraşul Baia Mare are o populaţie de 130.000 de locuitori şi deţine reputaţia de poate cel mai poluat oraş din România (în trecutul recent). După catastrofa ecologică, toată atenţia s-a îndreptat spre acest loc. La 14 ani după, lumea pare să fi uitat de tragedie. Ancheta procurorilor a fost muşamalizată, iar dosarul este ascuns undeva în arhivele Parchetului din Cluj”, ne introduce în subiect realizatorul anchetei „Cronica unei catastrofe uitate", Gabriel Geamănu.

De aproape opt ani, firma Romaltyn Mining, continuatoarea S.C. Aurul S.A., încearcă să demareze procesul de scoatere a aurului prin metoda cianurării, însă întâmpină o puternică opoziţie publică. Mai mult, Consiliul Local Baia Mare a adoptat o hotărâre prin care se interzice această metodă a cianurării la staţia de flotare, aflată în apropierea oraşului. Pentru că au fost ecologizate foarte puţine iazuri în Baia Mare, atunci când bate vântul, praful piritelor aurifere, dar şi cel amestecat cu cianuri ajung în satele Săsar, Bozânta şi Recea.

„Cronica unei catastrofe uitate" poate fi vizionată miercuri, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+, într-o nouă ediţie a seriei de reportaje Dosar România. Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru iOS şi Android aici: iOS – //goo.gl/lBu1a5 şi Android – //goo.gl/GghG5j.

Despre Dosar România

Emisiunea Dosar România, difuzată miercurea la TVR 1 de la ora 21.00, aduce telespectatorilor reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim zilnic. Echipa de publicistică de televiziune, premiată naţional şi internaţional, cu 20 de ani de experienţă în acest domeniu formată din Codruţa Angelescu, Sorana Stănescu, Cătălin Apostol, Gabriel Geamănu, Ionuţ Cărpătorea şi Răzvan Butaru -conturează Dosar România, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, posibil, viitorul acestei ţări.

Bucuresti, 27.05.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *