PR Summit 2021

Comunicat de presa Clubul Roman de Presa

Consiliul de Onoare al CRP a luat nota cu neplacuta surpriza de adoptarea in Senatul Romaniei a unui proiect legislativ cu profund caracter autoritar. In data de 25 iunie, Senatul a avizat favorabil modificarea legii audiovizualului, conform careia radiodifuzorii au obligatia de a prezenta in programele de stiri, in pondere egala, stiri pozitive si stiri negative. Doar in societatile autoritariste se manifesta in text de lege obligatia de a lauda aspectele societatii. Mai mult, legea votata in Senat opereaza cu concepte neclare si nedefinite in lege: ce produse jurnalistice sunt considerate conform legii „stiri”, cand este ceva „negativ”, cand este „pozitiv”, daca un material informeaza despre un aspect neplacut al unui element placut intra respectivul material in categoria de „stire pozitiva” sau „stire negativa”?

Legea in discutie are toate elementele necesare pentru a fi catalogata, fara eroare, ca o lege neconstitutionala.

Introducand proceduri aritmetice de calculare a materialelor care intra in emisiunile de stiri, apare riscul limitarii libertatii de exprimare a opiniilor de orice fel, iar Constitutia Romaniei precizeaza ca aceasta libertate este inviolabila.

Mai mult, informatii negative de interes public pot sa nu intre intr-un jurnal de stiri, pe motiv ca s-ar dezechilibra ponderea ceruta de lege, insa acest aspect ar ingadi, evident, dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public, ceea ce este, de asemenea, neconstitutional.

Apelam la Presedintele Romaniei, dl. Traian Basescu, sa utilizeze in acest caz dreptul de a nu promulga o lege, avand in vedere evidentul caracter nedemocratic al respectivei initiative legislative.

Bucuresti, 26.06.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *