metalshow

Comisia colaboreaza cu autoritatile europene de protectie a consumatorilor

pentru o mai buna aplicare a drepturilor consumatorilor in sectorul inchirierii de autovehicule

Astăzi, cinci mari societăți de închirieri auto au convenit să își revizuiască în mod semnificativ practicile față de consumatori datorită unei acțiuni comune întreprinse de Comisia Europeană și de autoritățile naționale de asigurare a punerii în aplicare a legislației. Cetățenii vor beneficia de clauze contractuale mai clare cu privire la politicile în domeniul asigurărilor și la opțiunile de realimentare a rezervorului, de o rezolvare mai echitabilă a despăgubirilor pentru daune și de o transparență sporită a prețurilor. În ultimii doi ani a crescut în mod considerabil numărul de plângeri referitoare la societățile de închirieri auto primite de centrele europene pentru protecția consumatorilor.

Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen a salutat acordul de astăzi: „În ziua de azi este foarte simplu să închiriezi online, într-o țară, un autovehicul și să-l returnezi în altă țară. Din păcate, uneori clauzele și condițiile de închiriere sunt prea vagi sau neclare. De prea multe ori consumatorii sunt nevoiți să suporte costuri suplimentare neprevăzute. Cinci mari societăți de închirieri de autovehicule s-au angajat, astăzi, să își îmbunătățească politicile de informare și să le ofere consumatorilor condiții și clauze mai echitabile. Salut angajamentul acestora și activitatea excelentă desfășurată de autoritățile naționale de protecție a consumatorilor pentru asigurarea unor condiții contractuale mai bune pentru consumatorii europeni."

"Închirierea unei mașini este de cele mai multe ori un mijloc practic și comod pentru a călători în Europa. Însă, necitirea condițiilor de închiriere, a informațiilor privind atenționările speciale sau a celor privind răspunderea companiei, îți poate crea o mulțime de surprize neplăcute" a declarat Irina Chirițoiu, director ECC Romania.

Societățile de închirieri auto și-au luat angajamentul de a alinia mai bine practicile actuale de închiriere a unui autovehicul la cerințele legislației în materie de protecție a consumatorilor, stabilite de normele UE privind drepturile consumatorilor, practicile comerciale neloiale și clauzele contractuale abuzive.

Unele dintre principalele îmbunătățiri asumate includ:
・ îmbunătățirea transparenței în ceea ce privește închirierea de autovehicule online:
– informații mai clare cu privire la toate taxele obligatorii și la elementele opționale;
– informații mai clare cu privire la principalele condiții de închiriere și la cerințe, inclusiv garanțiile pentru care este debitat cardul consumatorului;
・ o mai bună informare în etapa de închiriere cu privire la asigurarea facultativă și la produsele de asigurare, inclusiv cu privire la prețurile acestora, la excluderi și la franșizele aplicabile;
・ politici îmbunătățite și mai transparente în domeniul combustibililor;
・ procese mai clare și mai echitabile de inspecție a vehiculelor;
・ practici îmbunătățite pentru perceperea unor costuri suplimentare de la clienți: consumatorilor li se acordă o posibilitate rezonabilă de a contesta orice daună înainte de efectuarea vreunei plăți.

De exemplu: un consumator a închiriat un autovehicul și a plătit o garanție de 600 EUR. În perioada de închiriere a autovehiculului, o persoană a zgâriat mașina, cauzând prejudicii minore, estimate la mai puțin de 100 EUR. Atunci când a returnat autovehiculul, clientului i s-a facturat suma totală a garanției, agentul de închirieri explicând că acest lucru era prevăzut în clauzele și condițiile contractului. Companiile de închiriere de automobile s-au angajat să nu le perceapă consumatorilor costuri disproporționate.

Propunerile sunt puse în aplicare gradual de către societăți, urmând ca majoritatea acestora să fie finalizate până la sfârșitul anului 2015. În conformitate cu autoritățile de protecție a consumatorilor, unele chestiuni nesoluționate vor trebui să fie monitorizate în continuare, în special în ceea ce privește:
・ răspunderea consumatorilor pentru daune produse de alte persoane;
・ practicile brokerilor și ale intermediarilor;
・ limba în care clauzele și condițiile ar trebui să fie prezentate la închirierea de autovehicule în alt stat membru;
・ acoperirea oferită prin asigurarea prevăzută în pachetele de închirieri de autovehicule și alternativele de asigurare existente pe piață.

Context

Decizia adoptării de măsuri a fost luată ca urmare a creșterii constante a numărului reclamațiilor formulate de consumatori cu privire la serviciile de închirieri auto în cazul în care un autovehicul este închiriat în altă țară – de la aproximativ 1 050 de cazuri în 2012, la peste 1 750 în 2014, astfel cum au fost raportate de către Centrele europene pentru consumatori. A fost instituit un dialog între autoritățile naționale de cooperare în materie de protecție a consumatorilor (CPC), aflate sub conducerea Autorității pentru concurență și piețe (Competition and Markets Authority – CMA) din Regatul Unit, și primele cinci societăți de închirieri auto care funcționează în UE: Avis-Budget, Enterprise, Europcar, Hertz și Sixt. Leaseurope, asociație profesională în domeniul închirierilor auto din UE, care a contribuit la instituirea de măsuri la nivelul acestui sector, a convenit, de asemenea, să își dezvolte în continuare orientările practice pentru ansamblul sectorului închirierilor de autovehicule.

O acțiune similară a fost efectuată cu privire la comercializarea înșelătoare a jocurilor online atunci când acestea conțin oferte integrate în aplicațiile mobile (a se vedea IP/14/847), precum și pentru o mai bună respectare, pe site-urile de turism, a drepturilor de care beneficiază consumatorii (IP/14/436).

O mai bună informare a consumatorilor și sporirea încrederii în sectorul închirierilor de autovehicule ar putea contribui la o rată anuală de creștere de 3-4 % a acestui sector în următorii doi ani, în Europa (a se vedea studiul extern). În anul 2013, în UE existau peste 21 de milioane de contracte individuale de închirieri auto. Cele cinci societăți, participante la dialog, ar reprezenta mai mult de 65 % din aceste închirieri, conform organizației profesionale Leaseurope.

Cele cinci societăți au prezentat propuneri finale de măsuri, care au fost ulterior evaluate de autoritățile naționale. Astăzi, Comisia Europeană și autoritățile naționale au anunțat evaluarea pe care au efectuat-o cu privire la aceste propuneri de măsuri.

Pentru mai multe informații

Comunicat de presă al Autorității pentru concurență și piețe din Regatul Unit

Politica UE în materie de protecție a consumatorilor – asigurarea punerii în aplicare: Raportul anual al Centrului European pentru Consumatori

Bucuresti, 13.07.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *