Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Cele mai nesănătoase gustări dintre mese. Nutriționstul Gianluca Mech ne spune de ce să ne ferim

gustări fără zahăr și făină,  recomandate și diabeticilor

Mulți dintre noi obișnuiesc să consume diverse gustări între mesele principale, fie că sunt alimente sărate sau dulci. Din pricina stresului însă, există pericolul să nu mai ținem cont de cantitatea pe care o consumăm și să alegem alimente nesănătoase, dar plăcute la gust. Ele nu doar că generează acumularea de kilograme în plus, dar ne afectează și sănătatea. Nutriționistul Gianluca Mech a întocmit lista gustrărilor care se regăsesc cel mai des printre preferințele oamenilor, dar pe care nu le recomandă sub nicio formă.

Putem apela la gustări între mese, dar este important ce alegem și să fim conștienți de cantitatea pe care o consumăm și dacă acele produse sunt chiar benefice organismului ori sunt doar alegeri bazate pe gust plăcut. În general, o dietă echilibrată poate include 3 mese și două gustări zilnic, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Ce sunt gustările și de ce le consumăm?

„Gustările sunt acele alimente și băuturi pe care le consumăm între mesele principale. Din păcate, în loc să reprezinte alimente proaspete, cu un aport de vitamine și minerale, de cele mai multe ori regăsim alimente procesate și pline de grăsimi, carbohidrați sau zahăr și asta pentru că oamenii sunt tentați de gustul plăcut al acestora”, declară nutriționistul Gianluca Mech.

De ce gustări e recomandat să ne ferim?

Chipsuri

„Chipsurile pe care le găsim pe rafturile supermarketurilor nu au valoare nutrițională. Consumul lor duce în timp la creșterea în greutate și la efecte negative asupra sănătății. Fie că sunt sărate sau aromate, ele au un conținut foarte ridicat de sodiu. Din această cauză, pot provoca probleme de sănătate precum creșterea tensiunii arteriale sau afecțiuni cardiovasculare, inclusiv în rândul tinerilor. O altă problemă este că multe sunt prăjite în ulei, ceea ce le face să fie pline de grăsimi nesănătoase”, adaugă nutriționistul Gianluca Mech.

Croissantele din supermarket

„Deși sunt pufoase și apetisante, croissantele sunt o bombă calorică. Conțin foarte multe calorii, și au la bază unt și mult zahăr. Știm cu toții faptul că zahărul nu este bun pentru sănătate, iar consumat în exces poate cauza probleme grave de sănătate, ca să nu mai vorbim despre siluetă, care este compromisă atunci când consumăm zilnic cantități mari”, spune nutriționistul Gianluca Mech.

Biscuiți

„Atunci când mâncăm biscuți, spre exemplu, care conțin mult zahăr, în corpul nostru se petrece o creștere bruscă a glicemiei în sânge, nivelul urmând să scadă apoi la fel de brusc. Se transmite astfel creierului informația că avem nevoie de și mai mult zahăr, iar așa apare dependența de dulce. Biscuiții sunt dulciuri nesănătoase care conțin zahăr, dar nu și nutrienți sau fibre. Consumul de astfel de alimente nu ne aduce deloc beneficii, iar senzația de foame se va reinstala rapid”, spune Gianluca Mech.

Produse de patiserie

„Produsele de patiserie conțin, de cele mai multe ori, grăsimi hidrogenate, aditivi, emulgatori și potențiatori de aromă. Afectează în mod negativ nivelul glicemiei din sânge, dar și colesterolul, putând astfel să conducă la apariția unor probleme de sănătate cronice. Vorbesc aici despre pateurile cu brânză, foietaje și gogoși”, declară Gianluca Mech.

Popcorn

„Floricele de porumb ambalate, pe care le găsim în magazine, au o cantitate ridicată de sare. Consumul excesiv de sodiu poate provoca hipertensiune arterială și poate duce la alte complicații de sănătate. Există și popcorn cu diverse toppinguri, care conțin astfel și mult zahăr. Adaosul de unt, zahăr și sare le transformă într-o gustare total nesănătoasă”, menționează nutriționistul Gianluca Mech.

Iaurt cu fructe

„Iaurtul aromat cu fructe sau cereale din magazine conține un număr redus de probiotice, deoarece are mai mult fructoză și alte zaharuri. Este recomandat să consumați iaurt simplu, iar, dacă vreți să aibă și aromă, fructe proaspete tăiate în bucăți, fructe de pădure, fructe uscate sau diverse semințe”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Ciocolata cu umplutură

„Rar am întâlnit persoane care să spună că nu le place ciocolata. Ea poarte reprezenta o gustare între mese, dar în cantități foarte mici. Cunoaștem cu toții cazuri în care ne propunem să consumăm o pătrățică și ajungem să terminăm întreaga ciocolată. Nu este necesar să o eliminăm complet din alimentație, dar să nu cumpărăm ciocolata cu umplutură pentru că are o cantitate foarte mare de zahăr și riscăm să nu mai ținem cont de porția consumată. Alegem întotdeauna ciocolata simplă, neagră, cu conținut ridicat de cacao, peste 70%, și din care putem consuma o pătrățică pe zi. E important să ne educăm să ținem cont de aceste porții mici”, recomandă nutriționistul Gianluca Mech.

Există gustări fără zahăr și făină,  recomandate și diabeticilor

gustări fără zahăr și făină,  recomandate și diabeticilor

„Am studiat intens alternativele sănătoase ale gustărilor pe care le preferă toată lumea și mi-am dorit să găsesc acele rețete complet sănătoase, care să ofere și gustul plăcut pe care oamenii îl doresc, dar să protejeze în același timp silueta și sănătatea. După mulți ani de studiu, am conceput produse Glycemic Firendly, parte a Dietei Tisanoreica. Este vorba despre gustări și dulciuri delicioase special concepute pentru cei care vor să slăbească ori să își mențină silueta, pentru diabetici sau pentru cei ce țin o dietă ketogenică.

Am înlocuit făina tradițională cu amidon rezistent. Acesta contribuie chiar la reducerea glicemiei postpranidale, de după masă.

Am aplicat rețeta Glicemic Friendly pentru multe tipuri de alimente care, îmi mod normal, ar fi pline de zahăr și nu ar fi indicate celor cu diabet sau care vor să slăbească.

Așadar, avem cornuri, biscuiți cu diferite arome, brioșe, praline, mini fursecuri, alune învelite în ciocolată, și multe altele, fără conservanți sau înlocuitori novici ai zahărului. Aceste produse se găsesc acum și în România”, încheie nutriționistul Gianluca Mech.

By Violeta-Loredana Pascal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.