free download 78 travel guides written by experts

Ce fel de Europa pentru viitor? Comisarul european Dacian Ciolos in dialog cu ceatenii

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș va avea, la București, un dialog cu cetățenii despre viitorul Europei, luni 17 martie 2014, între orele 11:00 – 13:00, în zona Atrium din incinta Bibliotecii Naționale a României (b-dul Unirii, nr. 22, București).

Ce fel de Europă pentru viitor? Comisarul european Dacian Cioloș în dialog cu cetățenii

Ce este integrarea europeană? Este nevoie ca acest proces să fie aprofundat sau limitat? Cum vedeți rolul Uniunii Europene în viața dumneavoastră de zi cu zi? Ce înseamnă a fi european? Vă simțiți europeni? Ce politici ar trebui să promoveze Uniunea Europeană? Unde să se oprească granițele UE? Cât de importantă este extinderea Uniunii Europene pentru dumneavoastră? Ce înseamnă solidaritatea europeană? Ce fel de Europă ne dorim pentru viitor?

Acestea sunt numai câteva dintre aspectele pe care comisarul european Dacian Cioloș le va discuta cu aproximativ 250 de cetățeni, care vor avea posibilitatea să-și prezinte opiniile și preocupările, într-un dialog deschis, moderat de redactorul-șef al RFI România și realizatorul de televiziune Luca Niculescu.

”Pentru a putea face față provocărilor cu care se confruntă, Uniunea Europeană urmărește să-și consolideze legitimitatea democratică, să se bucure de încrederea cetățenilor ei. Este nevoie de un proces de ascultare și dialog, pentru a ne asigura că politicile publice promovate la nivel european răspund așteptărilor societății și aduc un plus de valoare și de beneficii pentru cetățeni. Vă invit să participați la acest dialog, să discutăm ce fel de Europă ne dorim și ce putem construi împreună”, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș.

Cum puteți participa la dezbatere?

Cetățenii care doresc să participe sunt rugați să completeze formularul electronic* de înregistrare disponibil aici, până cel târziu în data de 14 martie 2014. Înregistrarea este posibilă și prin poștă** (explicații detaliate în anexă) sau la fața locului, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul va putea fi vizionat în direct pe internet prin webstream, iar cetățenii pot participa și adresa întrebări prin intermediul rețelelor sociale Facebook (pagina comisarului Cioloș) și Twitter (contul Reprezentanței CE) folosind hashtag-ul #EUDeb8.

Context

Un sondaj Eurobarometru recent arată că 56% dintre români se simt europeni (media pentru cetățenii Uniunii din toate statele membre fiind de 59%). Românii sunt în general optimiști cu privire la viitorul UE – 63%, față de o medie europeană de 51%. Cu toate acestea, numai 40% dintre români afirmă că știu ce drepturi le conferă cetățenia UE, și numai 19% consideră că vocea lor contează în Uniunea Europeană (media europeană fiind de 29%).

Pe parcursul anului 2013 și în 2014, în cadrul Anul European al Cetățenilor (IP/13/2) membrii Comisiei europene au dezbătut cu cetățeni din întreaga Europă așteptările acestora pentru viitor. Până acum, în întreaga Uniune Europeană, au avut loc 45 de dialoguri cu cetățenii, cel puțin un comisar european fiind prezent de fiecare dată. În total, sunt planificate aproximativ 50 de astfel de reuniuni până la finalul seriei, programat pentru sfârșitul lunii martie. Puteți urmări aceste reuniuni pe internet, la adresa //ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm.

Care va fi rezultatul dialogurilor cu cetățenii?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea planurilor pentru o viitoare reformă a UE. Unul din obiectivele principale ale acestor dialoguri este pregătirea terenului în vederea alegerilor din 2014 pentru Parlamentul European.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de al doileaRaport privind cetățenia Uniunii, care prezintă 12 măsuri concrete noi pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia Uniunii reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind drepturile și viitorul cetățenilor UE.

Informații utile:
* pentru înregistrarea on-line accesați formularul de la pagina
//management.360revolution.ro/
** pentru înregistrarea prin poștă, transmiteți o scrisoare care trebuie să conțină un răspuns scurt (câteva rânduri) la întrebările "Te simți european? De ce?", precum și, opțional, o întrebare pe care ați dori să o adresați comisarului european Dacian Cioloș în timpul dialogului. Evenimentul va fi filmat și transmis în direct. De aceea, vă rugăm ca în scrisoare să ne comunicați explicit dacă sunteți sau nu de acord să fiți filmat(ă).

Participanții a căror înregistrare este validată vor fi informați în timp util în legătură cu accesul la eveniment. Înscrierile prin poștă sunt deschise până cel târziu în data de 7 martie 2014, data poștei; scrisorile trebuie transmise la următoarea adresă:

Pagini Utile

  • Pagina de internet a dialogurilor cu cetățenii

Bucuresti, 26.02.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *