Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Carnea de porc – beneficii și recomandări

Carnea de porc - beneficii și recomandări Sursa foto: Shutterstock sezamo.ro

Carnea de porc este una dintre cele mai consumate tipuri de carne în țara noastră, fiind apreciată pentru gustul său distinct și versatilitatea în bucătărie. Cu toate acestea, în ciuda popularității sale, există o serie de controverse și dezbateri asociate cu consumul acesteia.

Este important să înțelegem că nu există o perspectivă uniformă în ceea ce privește acest aliment, iar opiniile variază în funcție de factori precum cultura, sănătatea personală și preferințele individuale.

Carnea de porc - beneficii și recomandări Sursa foto: Shutterstock sezamo.ro
Sursa foto: Shutterstock
sezamo.ro

De aceea, ne-am propus să-ți prezentăm câteva date legate de acest aliment, care, consumat cu moderație, poate avea efecte benefice asupra organismului.

Beneficiile consumului moderat de carne de porc

Carnea de porc este o sursă bogată de nutrienți esențiali:

  • proteine complete, esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor și pentru susținerea sistemului imunitar, a pielii, oaselor, ochilor și performanțelor mentale;
  • are un conținut ridicat de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina B12, zincul, fierul, seleniul, magneziul, potasiul și niacina (Vitamina B3), substanțe nutritive importante pentru funcționarea optimă a organismului, inclusiv pentru metabolism, creșterea celulară și sănătatea sistemului nervos;
  • oferă energie și vitalitate, datorită conținutului său de fier, prevenind, astfel, anemia feriprivă – o porţie de 100 g de ceafa de porc oferă aproximativ un sfert din necesarul zilnic de fier;
  • carnea de porc din rasa Mangalița are un procent de acizi grași nesaturați de aproximativ 70%, asemănător uleiului de măsline, somonului și laptelui matern, precum și acizi grași de tipul omega 3, 6 și 9.

Potențiale riscuri ale consumului exagerat de carne de porc

Consumul excesiv poate fi asociat cu unele riscuri pentru sănătate. Iată câteva dintre acestea:

  • creșterea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi boala arterială coronariană, atacul de cord și accidentul vascular cerebral, în principal din cauza conținutului ridicat de colesterol prezent în carnea de porc;
  • prezența substanțelor chimice de tratare a cărnii procesate, cum ar fi nitriții și nitrații, poate fi asociată cu un risc crescut de cancer colorectal, deși ultimele cercetări nu au putut demonstra nicio legătură între consumul de carne porc și incidența acestei boli;
  • carnea de porc crudă sau insuficient preparată termic, poate conține paraziți de genul Trichinella Spiralis, infestarea putând duce la trichineloză, o boală care produce dureri abdominale, febră, umflături ale feței și mușchilor și alte probleme digestive;
  • utilizarea excesivă a antibioticelor, condițiile insalubre de creștere și practicile de îngrijire precare pot contribui la apariția problemelor de sănătate în rândul porcilor, ceea ce poate afecta și calitatea cărnii consumate.

Cum se prepară corect și sănătos carnea de porc

Pentru că are un proces de metabolizare lent și pentru a putea beneficia de toate calitățile sale, carnea de porc trebuie depozitată, pregătită și consumată respectând anumite reguli:

  • alege carne de porc proaspătă, de bună calitate, preferabil de la producători de încredere, verificând termenele de valabilitate și aspectul cărnii, pentru a evita produsele expirate;
  • dacă nu folosești carnea imediat, asigură-te că o păstrezi la o temperatură corespunzătoare în frigider, într-un recipient închis etanș sau în pungi speciale;
  • gătește carnea de porc la cuptor, la abur sau la grătar, fără a adăuga grăsimi suplimentare, indiferent că este vorba de ulei sau untură;
  • consumul trebuie să fie moderat, aceasta însemnând o porție de 150 g de 2-3 ori pe săptămână, în funcție de vârstă, sex și activitate fizică;
  • este indicat să se evite asocierea consumului de carne de porc cu alcoolul, deoarece ambele sunt metabolizate în ficat de aceeași enzimă, care, fiind suprasolicitată, poate duce la steatoză (ficat gras);
  • pentru a nu îngreuna și mai mult digestia, este bine să nu consumi carne de porc alături de pâine, cartofi sau orez;
    optează pentru garnituri de legume la grătar, murături asortate sau chiar fructe, în rețete exotice.

Carnea de porc poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, dar trebuie consumată cu moderație, în cadrul unei alimentații echilibrate. Combinată cu o varietate de alimente sănătoase, cum ar fi legumele, fructele și cerealele integrale, carnea de porc poate contribui la menținerea unei vieți sănătoase.

By Violeta-Loredana Pascal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.