free download 78 travel guides written by experts

Bosko cimpanzeul – cadou, clown si victima de razboi

Tripoli Zoo, Libia

Cu strigate sfasietoare de tristete au fost primiti membrii echipei de urgenta ai VIER PFOTEN, care s-au intors ieri la gradina zoologica din Tripoli, Libia. Dupa 48 de ore de calatorie extenuanta si aproape 30 de puncte de control, salvatorii au fost intampinati nu numai de personalul gradinii zoologice, dar si de suspinele cimpanzeului Bosko.

La capatul mai multor luni de penurie de resurse pentru animale, echipa VIER PFOTEN a furnizat mult necesarele  provizii de hrana si medicamente, achizitionate cu fondurile provenite de la donatori din intreaga lume. Eforturile de strangere a donatiilor continua, pentru a completa necesitatile gradinii zoo.

In timpul descarcarii proviziilor, membrii echipei VIER PFOTEN au putut auzi tanguielile care rasunau dintr-un tarc al gradinii zoo. Aici l-au gasit pe Bosko cimpanzeul, care parea trist si insingurat.

”Azi am petrecut ceva timp observandu-l pe Bosko si alte doua femele cimpanzeu din tarc. Femelele au ajuns aici din Germania”, explica Dr. Amir Khalil, liderul proiectului de interventie de urgenta al VIER PFOTEN.

”Bosko mi-a atras atentia. Arata foarte intristat, iar uneori parea nervos si iritat. I-am rugat pe ingrijitori sa-mi spuna mai multe despre el”, spune Dr. Khalil, care a creat rapid o legatura cu Bosko avand in vedere ca au aceeasi zi de nastere.

Ingrijitorii spun ca Bosko a ajuns la Zoo acum aproape 18 de ani, in noiembrie 1993, pe cand avea circa doi ani si jumatate, fiind un cadou oferit de presedintele Zairului.

Bosko era unul dintre preferatii ingrijitorilor, dar si ai vizitatorilor. Lucra in industria divertismentului – fara contract si fara salariu. Era adeseori luat de la gradina zoologica si pus sa faca diverse trucuri: sa fumeze tigari, sa bea cafea sau sa pedaleze biciclete.

Gradina zoologica din Tripoli, aflata in apropiere de pozitiile trupelor fidele colonelului Muammar Ghaddafi, a fost de mai multe ori bombardata in ultimele luni, cu mortiere si arme automate. De atunci, comportamentul de obicei foare sociabil si linistit al lui Bosko s-a schimbat, cimpanzeul devenind retras si trist.

Ca multe alte animale din intreaga lume, Bosko este azi un prizonier de razboi, in numele unor crime pe care nu le-a comis. VIER PFOTEN va furniza medicamentele, hrana, asistenta medicala si cunostintele necesare pentru ca Tripoli Zoo sa poata incepe sa aiba grija de animalele traumatizate si sa le creeze conditii individuale de trai. Planul de crestere a bunastarii primatelor a fost deja trasat si transmis spre implementare personalului de la Zoo. Acesta prevede imbunatatirea calitatii vietii animalelor prin masuri legate de dieta, comportament social si mediu.

”Vom implementa din ce in ce mai multe masuri si vom imbunatati calitatea mediului, astfel incat Bosko si celelalte animale sa aiba un viitor mai bun”, spune plin de determinare Dr. Khalil. ”Animalele salbatice nu trebuie sa existe pentru distractia si placerea noastra. Cand le vad in aceste conditii, realizez cat de mult tanjesc ele dupa libertate”.

Echipa de urgenta a VIER PFOTEN a fost prima care a ajuns la Tripoli Zoo, la inceputul lunii septembrie, cand a acordat asistenta animalelor salbatice abandonate, care sufereau grav de subnutritie si stres. La prima actiune de salvare a participat si medical veterinar roman Gabriel Ignat.

Pentru a da o mana de ajutor echipei VIER PFOTEN in actiunea de salvare a animalelor de la Tripoli Zoo, va rugam sa luati contactul cu:

Livia Cimpoeru
press@vier-pfoten.ro
0734.660.726
www.vier-pfoten.ro

Donatii on-line pentru eforturile echipei de urgenta pot fi facute la https://www.secureconnect.at/4pfoten.org/donation/donate.php

VIER PFOTEN tine sa multumeasca tuturor organizatiilor si persoanelor din intreaga lume care au ajutat la salvarea acestor animale.

Bucuresti, 29.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *