free download 78 travel guides written by experts

BMW partener oficial Art Basel Miami Beach, prezentare BMW Art Cars in cadrul evenimentului

BMW Art Cars realizate de Roy Lichtenstein şi Michael Jagamara Nelson prezentate în cadrul Art Basel din Miami Beach

Cu ocazia ediţiei 2014 a Art Basel din Miami Beach, BMW va prezenta două din legendarele proiecte BMW Art Cars – BMW 320 de Roy Lichtenstein (1977) şi BMW M3 de Michael Jagamara Nelson (1989). BMW invită vizitatorii să vadă BMW Art Car by Roy Lichtenstein în Grădina Botanică din vecinătatea expoziţiei, iar BMW Art Car by Michael Jagamara Nelson va fi expus în Collectors Lounge a Art Basel, din cadrul Centrului de Convenţii.

Pe 3 decembrie 2014, BMW va anunţa o nouă iniţiativă de susţinere a artei la nivel global, în colaborare cu Art Basel, al cărei obiectiv este sprijinirea artiştilor în dezvoltare.

În 1977, Roy Lichtenstein a creat cel de-al treilea automobil al colecţiei BMW Art Car, un model BMW 320 omologat pentru Grupa 5. Peisajul pop-art colorat şi vibrant din pictură reflectă faimosul său stil de benzi desenate şi ilustrează imaginea mediului înconjurător pe care pilotul o vede din cockpit când maşina este în mişcare. Pentru designul proiectului său Art Car, creat în 1989, artistul australian Michael Jagamara Nelson a ales reprezentarea unei imaginii aeriene a naturii. Modelul BMW M3 omologat pentru Grupa A este acoperit cu forme şi modele aborigene mitologice. Ambele BMW Art Car vor putea fi admirate până la finalul expoziţiei, la 7 decembrie 2014.

De aproape 40 de ani, colecţia BMW Art Car i-a fascinat pe pasionaţii de artă şi design, precum şi pe iubitorii automobilelor şi tehnologiei din lumea întreagă prin simbioza unică între arta plastică şi tehnologia auto inovatoare. Până acum, colecţia include 17 automobile care au fost create de artişti renumiţi precum Frank Stella, Roy Lichtenstein, Robert Rauschenberg, Jenny Holzer, Olafur Eliasson şi Jeff Koons şi a fost prezentată în expoziţii şi muzee de artă din lumea întreagă. În 2014, BMW a editat prima lucrare extinsă despre legendarele BMW Art Cars – publicată de Hatje Cantz.

BMW Art Car by Roy Lichtenstein, 1977

"M-am gândit o lungă perioadă de timp şi am oferit acestui proiect cât am putut de mult. Am vrut ca liniile pe care le-am trasat să fie o ilustrare a drumului, care să arate automobilului în ce direcţie să ruleze. Designul înfăţişează şi decorul prin care călătoreşte automobilul. Unii ar putea-o numi o enumerare a tot ceea ce experimentează un automobil – doar că această maşină reflectă toate aceste lucruri înainte să se afle pe şosea", a spus Roy Lichtenstein despre designul miodelului BMW 320i.

Roy Lichtenstein, care s-a născut în 1923 la New York, este considerat unul din fondatorii mişcării pop art americane. Până în 1938 el a pictat portrete ale muzicienilor de jazz, a participat la "Art Students League", iar în final a studiat arta în Ohio. Primele sale lucrări au trecut de la expresionism la cubism. Cultura banală, precum benzile desenate sau reclamele, nu l-a interesat până spre finalul anilor ’50. Picturile sale pop art au fost create în 1961. Acestea au fost urmate de caricturizarea "modului de viaţă american", experimente cu lucrări de artă, sculpturi şi filme renumite. A decedat la New York, în 1997.

Roy Lichtenstein – versiune de curse BMW 320 Grupa 5

 • Motor cu patru cilindri dispuşi în linie
 • Patru supape per cilindru
 • Dublu ax cu came în cap
 • capacitate: 1999 cm³
 • putere maximă: 300 CP
 • viteză maximă: 290 km/h

După terminarea lucrării, modelul Art Car al lui Roy Lichtenstein a avut parte de două premiere – ca operă de artă la Centrul Pompidou din Paris şi ca maşină de competiţie în cursa de 24 de ore de la Le Mans, în iunie 1977. Maşina a fost pilotată de Hervé Poulain şi Marcel Mignot (ambii din Franţa). Modelul cu numărul de concurs 50 a obţinut locul al nouălea în clasamentul general şi prima poziţie în clasa lui.

BMW Art Car by Michael Jagamara Nelson, 1989

"Un automobil este un peisaj ca şi cum l-ai vedea dintr-un avion – am inclus apa, un cangur şi un opossum." Michael Jagamara Nelson

După şapte zile de muncă grea şi meticuloasă, artistul australian Michael Jagamara Nelson a transformat un model BMW M3 de culoare neagră într-o capodoperă de artă Papunya. Cu toate acestea, formele geometrice doar par a fi abstracte. Pentru specialişti, acestea dezvăluiau canguri sau emu (specie locală de struţ). Picturile Papunya întruchipează mituri religioase ("Dreaming") transmise de mii de ani de generaţii de aborigeni sub forma picturilor rupestre sau pe roci. Ele constituie rădăcinile lor culturale şi sunt o sură de inspiraţie pentru viitor. Artistul, care s-a născut la Pikili (Australia) în 1949, este membru al tribului Warlpiri şi a crescut în tradiţia aborigenă. Vechile tehnici de pictură, utilizate de strămoşii săi, le-a deprins de la bunicul său şi a dezvoltat un nou stil pe baza acestora. De la jumătatea anilor ’80, Nelson a fost considerat principalul reprezentat al mişcării Papunya-Tula. Operele sale remarcabile includ un mozaic mare, care se află în faţa clădirii parlamentului australian din Canberra, şi un impresionant perete expoziţional în foaierul Operei din Sydney.

Michael Jagamara Nelson – versiune de curse BMW M3 Grupa A

 • Motor cu patru cilindri dispuşi în linie
 • Patru supape per cilindru
 • Dublu ax cu came în cap
 • capacitate: 2332 cm³
 • putere maximă: 300 CP
 • viteză maximă: 280 km/h

M3 conceput de Nelson provenea din secţiunea motorsport a BMW Australia, care era condusă la acea vreme de renumitul pilot Frank Gardner. În 1987, Tony Longhurst a pilotat acest model spre victorie în campionatul AMSCAR al Australiei. În 1988, modelul M3 a fost înscris de echipa Mobil 1. A fost pilotat de multiplul campion australian Peter Brock.

În perioada 4-7 decembrie 2014, Art Basel îşi va deschide porţile pentru a 13-a oară în Miami Beach. Anul acesta, BMW va susţine din nou evenimentul în calitate de partener oficial. Peste 250 de galerii renumite din America de Nord şi de Sud, Europa, Asia şi Africa îşi vor prezenta capodoperele de artă modernă şi contemporană, precum şi opere de artă noi ce au fost create de artişti în dezvoltare. Ca şi în anii anteriori, BMW va oferi automobile BMW Seria 7 ca serviciu as VIP Shuttle oficial pentru vizitatorii expoziţiei.

Pe lângă evenimentele Art Basel din Basel, Miami Beach şi Hong Kong, BMW Group susţine şi alte iniţiative de artă prestigioase la nivel mondial precum Week-endul Galeriilor în Berlin şi Bienala Kochi-Muziris din India. De asemenea, companie colaborează pe termen lung cu numeroase instituţii de cultură şi artişti din lumea întreagă, susţinând formate precum BMW Tate Live şi Preis der Nationalgalerie.

BMW Art Cars

Fotografii high-res ale modelelor BMW Art Car pot fi descărcate din secţiunea "Foto" pe www.press.bmwgroup.com (termeni de căutare "Art Car"). Materiale cu imagini video ale modelelor BMW Art Car pot fi accesate la https://www.press.bmwgroup.com/pressclub/p/pcgl/tvFootageDetail.html?docNo=PF0003039.

Despre Art Basel

Art Basel găzduieşte cele mai importante expoziţii mondiale pentru lucrări de artă modernă şi contemporană, situate în Basel, Miami Beach şi Hong Kong. Definite de oraşul şi regiunea care le găzduieşte, fiecare eveniment este unic, lucru reflectat prin galeriile participate, lucrările de artă prezentate şi conţinutul programelor paralele, produs în colaborare cu instituţiile locale pentru fiecare ediţie. Pe lângă standurile ambiţioase ce prezintă principalele galerii de pe mapamond, fiecare sector expoziţional al evenimentului reflectă cele mai noi dezvoltări în artă vizuală, oferind vizitatorilor idei noi, surse noi de inspiraţie şi noi contacte în lumea artei.
www.artbasel.com

Angajamentul cultural BMW

De mai bine de 40 de ani, BMW Group este implicat în mai mult de 100 de proiecte culturale la nivel global. Obiectivul acestui angajament pe termen lung este arta modernă şi contemporană, jazz şi muzica clasică, precum şi arhitectură şi design. BMW a lucrat cu artişti renumiţi precum Gerhard Richter, Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Olafur Eliasson, Jeff Koons, Zubin Metha, Daniel Barenboim sau Anna Netrebko şi a comandat lucrări unor arhitecţi de marcă precum Karl Schwanzer, Zaha Hadid sau Coop Himmelbau. În Londra, BMW, în parteneriat cu London Symphony Orchestra, găzduieşte BMW LSO Open Air Classics, un concert anual gratuit în Trafalgar Square. Tot în Londra, BMW susţine Frieze Art Fair.

În România, BMW a consolidat parteneriate de tradiţie cu Festivalul SoNoRo, Les Films de Cannes à Bucarest, Festivalul Dakino sau Anonimul, precum şi Bienala de Gravură Experimentală. La nivel naţional, partenerii BMW susţin o gamă largă de proiecte culturale, aşa cum este Festivalul de Teatru de la Sibiu.

Mai multe informaţii: bmwgroup.com/culture şi bmwgroup.com/culture/overview.

Miami / Bucuresti, 03.12.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *