Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Blog despre FameLab Romania fata in fata cu concursul original din Marea Britanie

concursul original din Marea Britanie

Camelia Chira, câştigătoarea concursului FameLab din România, a ajuns la Festivalul de Ştiinţă din Cheltenham, Marea Britanie, ca invitată a British Council.

Accesaţi acum blogul www.beautifulscience.org.uk/science_festival şi intraţi în legătură cu participanţii, puneţi întrebări şi comentaţi răspunsurile primite. Blogul este actualizat zilnic pe toată perioada festivalului, între 6 şi 10 iunie.

Camelia Chira a câştigat marea finală din România cu un subiect legat de agenţii inteligenţi şi modalităţi de calcul inspirate de natură…şi ne-a explicat  cum ne-ar putea face furnicile curat în casă. Licenţiată în tehnologia informaţiei, specializarea algoritmi genetici, a studiat cinci ani în Irlanda, timp în care proiectele la care a participat i-au deschis calea spre cercetarea academică. Acum este studentă la cursuri post doctorale în domeniul inteligenţei artificiale la universitatea Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca. Este implicată într-un proiect de cercetare şi vrea să abordeze prin mijloace şi tehnici neconvenţionale formele de organizare şi comunicare din natură.

La Festivalul din Cheltenham, Camelia se va întâlni cu toţi ceilalţi câştigători din ţările participante din sud-estul Europei: Austria, Azerbaijan, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Israel, Serbia şi Turcia. Toţi finaliştii au ocazia să urmărească ediţia 2007 a concursului original, să discute cu participanţii, să împărtăşească experienţe şi păreri despre ştiinţă şi rolul comunicatorilor de ştiinţă atât in Marea Britanie cât şi în ţara lor de origine. Camelia Chira va avea ocazia să susţină o prezentare de ştiinţă în cadrul acestui eveniment.

Tinerii oameni de ştiinţă vor discuta cu colegi deja implicaţi in proiecte internaţionale interesante şi vor lua parte la dezbateri pe teme ştiinţifice actuale: fizica particulelor sau Marele Accelerator de Hadroni, schimbarea condiţiilor climaterice sau dozele de toxicitate admise, statutul prezent al inteligenţei artificiale sau ultimele cercetări care vor schimba viitorul, de ce sunt celulele stem atât de speciale sau super-eroi şi super-puterile lor reale sau imaginare.
Ei se vor întâlni cu Jim Al-Khalili, Brian Cox, unul dintre membri echipei internaţionale care va conduce  în 2007 experimente în Marele Accelerator de Hadroni (LHC) – un tunel circular de 27 de km  situat sub Alpi; Jonathon Porritt, Kevin Anderson de la Tyndall Centre for Climate Reserach şi Claire Fox de la Institute of Ideas şi cu Penter J Bently, renumitul specialist IT şi Lola Canamero, specialista in robotică.

Concursul FameLab din sud-estul Europei face parte din proiectul regional Beautiful Science, o iniţiativă a British Council care pune în legătură ştiinţa, educaţia şi artele, pentru a-i inspira pe tineri să urmeze o carieră în ştiinţă şi a-i încuraja să-şi comunice ideile într-un mod accesibil, deschis şi interactiv către un public larg.

Următoarea componentă a proiectului Beautiful Science este Visualise – the beauty of science, o demonstraţie live a companiei de teatru Science Made Simple. Spectacolul este un amestec de explicaţii non verbale, mimă, demonstraţii ştiinţifice, proiecţii de imagini combinate cu muzică, toate concepute pentru a crea o experienţă care să ne lase fără cuvinte.
Spectacolul se va ţine pe toată durata celui mai mare festival de artă din lume, Edinburgh Fringe, în august 2007, după care va porni în primul său turneu internaţional în toate cele nouă ţări implicate in proiectul Beautiful Science.
 

Bucuresti, 8.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *