free download 78 travel guides written by experts

Bijuteriile Otoman, in magazinele You&Me

Inspiraţi de fastul Imperiului Otoman, reînviat de serialul de mare succes ţesut în jurul unei figuri istorice cu o aură de legendă – Suleyman Magnificul, sub domnia iubirii -, maeştrii bijutieri turci au creat o colecţie unică de bijuterii, cu un nume sugestiv: Otoman. În Turcia, bijuteriile au fost lansate în paralel cu serialul atât de îndrăgit, iar acum sunt disponibile şi la noi, în premieră, în magazinele You&Me.

Prin designul şi materialele din care sunt realizate, bijuteriile Otoman evocă opulenţa curţii otomane şi confirmă, o dată în plus, vechea tradiţie a bijutierilor turci. Originala colecţie reuneşte pandantive şi brăţări fixe masive, asortate cu cercei şi inele de dimensiuni medii. Bijuteriile Otoman sunt o reflectare fidelă a accesoriilor atât de caracteristice pentru stilul oriental: bogat ornamentate şi cu o paletă cromatică vastă, bijuteriile sunt realizate din argint patinat, cu aplicaţii decorative din alamă, fiind bătute cu pietre scumpe, cum sunt smaraldele, rubinele şi safirele. Originalitatea colecţiei este conferită de ornamentele din alamă aplicate peste argintul tratat prin oxidare pentru a dobândi aspectul antique atât de fermecător.

În Imperiul Otoman, arta realizării bijuteriilor a atins apogeul în secolul al XVI-lea, când se spune că doar în slujba sultanului lucrau 90 de maeştri bijutieri. Spre deosebire de bijuteriile europene, confecţionate, de obicei, fie din aur, fie din argint, bijuteriile otomane se remarcă prin varietatea de materiale din care sunt realizate şi prin diversitatea de combinaţii. O altă trăsătură specifică bijuteriilor otomane o reprezintă gustul pentru designul asimetric, prin care sunt puse în valoare frumuseţea şi strălucirea naturale ale pietrelor preţioase. Începând din secolul al XVIII-lea, tendinţele din moda occidentală au făcut ca stilul bijuteriilor otomane să cucerească o lume întreagă. La ora actuală, tradiţia de secole, materialele originale şi designul elaborat, opus stilului minimalist occidental, au propulsat Turcia pe locul al doilea la nivel mondial în topul exportatorilor de bijuterii.

În România, bijuteriile Otoman se găsesc în magazinele You&Me. Preţurile lor variază între 56 lei şi 840 lei, în funcţie de dimensiuni, greutate în metal preţios, manoperă, tipul şi dimensiunea pietrelor naturale folosite.

Bucuresti, 19.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *