free download 78 travel guides written by experts

Band’s Visit” si „Pa-ra-da”, in premiera la DaKINO

Festivalul Internaţional de Film al Bucureştilor DaKINO dezvăluie ultimele surprize ale ediţiei cu numărul 18, care demarează în 25 noiembrie la The Light – Liberty Center. Dacă deschiderea o fac documentarele „Generation 68”, de Simon Brook, şi „Maradona by Kusturica”, sărbătorind 40 de ani de la revoltele din 1968, dar şi pe una dintre cele mai populare  personalităţi ale tuturor timpurilor – Maradona, DaKINO se va încheia, în seara zilei de 29 noiembrie, cu unul dintre cele mai apreciate filme ale anului trecut, „Band’s Visit”. Filmul israelianului Eran Kolirin a fost lansat la Cannes, în secţiunea „Un Certain Regard”, unde a fost recompensat cu trei premii. „Generation 68”, „Maradona by Kusturica” şi „Band’s Visit” sunt prezentate în premieră în România.

Aşa cum ştiţi, DaKINO îşi consacră din acest an programele paralele filmelor cu tematică politică, păstrând tradiţia celor două secţiuni competitive – scurtmetraj ficţiune şi documentar. 

Programele parelele ale ediţiei care stă să înceapă trasează câteva repere ale istoriei contemporane. „Polonia comunistă în documentarele lui Krzysztof Kieślowski” prezintă şapte documentare semnate de marele regizor între 1966 şi 1988. „Black Community in Documentaries” face o recapitulare a momentelor importante traversate de comunitatea afro-americană din anii 60 pînă azi. „Carte Blanche à la Semaine de la Critique”, organizat împreună cu secţiunea „Semaine de la Critique” a Festivalului de la Cannes, prezintă filme cu un pronunţat acroşeu social-politic din ultima selecţie a Cannes-ului. În fine, “DaKINO Goes Into Politics – Filmele lor, lumea tuturor" aduce la Bucureşti 11 lungmetraje despre lumea în care am trăit sau trăim, în care trăiesc alţii sau vom trăi poate şi noi. Din acest program select de filme aproape exclusiv în premieră fac parte documentarul elveţian “La Forteresse” de Fernand Melgar (Golden Leopard of Tomorrow – Locarno, 2008), “Dioses” de Josué Méndez sau „The Land of Legends” de Rahim Zabihi, lansate şi ele în acest an la Locarno, clasicul dar încă savurosul “Mesagerul”, realizat de rusul Karen Shahnazarov în 1986, sau “Secrecy” (de Peter Galison şi Robb Moss), un documentar despre secretele guvernamentale americane, lansat în acest an la Festivalul Sundance. Din acelaşi program fac parte şi trei lungmetraje coproduse de China şi lansate la Cannes, respectiv Berlin, unde au participat în Competiţia Oficială. Este vorba despre “Summer Palace” (2006) de Lou Ye,  “Lost in Beijing” (2007) de Li Yu şi  “24 City” (2008) de Jia Zanghe. 

Nu în ultimul rând, în cadrul acestei secţiuni vom prezenta în premieră filmul lui Marco Pontecorvo, “Pa-ra-da”, povestea emoţionantă şi autentică a lui Miloud Oukili şi a prieteniei legate de acesta, la începutul anilor 90, cu copiii străzii din Bucureşti. Filmul, coprodus de Panorama Films, Yalla Films şi Domino Film, a fost turnat în România şi a fost recompensat în acest an cu trei premii la Festivalul de la Veneţia. 

Juriul competiţiei de scurtmetraj ficţiune va fi compus din cineastul  Nicolas Engel (al cărui film, “La copie de Coralie”, vine împreună cu programul “Semaine de la Critique”), Simon Ellis, care a cucerit anul trecut Trofeul DaKINO si Andrei Cretulescu (journalist si producator HBO Romania).

Din juriul competiţiei de documentar fac parte: indragitul scriitor Mircea Cartarescu, care e si presedintele juriului,  Maddalena Mayneri – preşedintele Festivalului Internaţional Maremetraggio din Trieste, actriţa Maria Dinulescu, Danielle DiGiacomo, presedinta departamentului documentare din cadrul companiei IndiePix Films US, jurnalistul Leo Soesanto de la revista franceză “Les Inrockuptibles”, Giorgio Ficcarelli – şeful secţiei de coordonarea operaţiunilor din cadrul Comisiei Europene în România si si binecunoscutul compositor de muzica de film Petru Margineanu.

Cele doua mari trofee DaKINO sunt realizate de artistul Alexandru Ghildus.
Festivalul DaKINO îşi sărbătoreşte majoratul între 25 şi 29 noiembrie, în complexul The Light – Liberty Center, la câţiva paşi de centrul oraşului. Pe perioada festivalului, o linie specială a RATB va face legătura între Liberty Center şi Piaţa Unirii până la terminarea ultimelor proiecţii. 

Vă aşteptăm să tăiem împreună tortul!

Bucuresti, 14.11.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *