free download 78 travel guides written by experts

AVAS a finalizat privatizarea Electrica Sud Muntenia (EMS)

Miercuri, 4 iunie 2008, Electrica S.A., companie de stat din portofoliul AVAS, a finalizat tranzacţia prin care ENEL Spa Italia a preluat pachetul de 67,5% din actiunile EMS.

Finalizarea tranzacţiei s-a efectuat dupa indeplinirea conditiilor suspensive prevazute in cuprinsul contractului. Astfel, s-a constatat realizarea subscrierii si varsarii actiunilor aferente revenirii la cota de 12% din capitalul social al EMS atribuita Fondului Proprietatea prin lege. Enel SpA ramane cu o cota de 64,4% si a notificat partea romana ca nu intentioneaza sa subscrie pentru a ajunge din nou la cota cuvenita prin contract. Participatia Electrica in prezent este de 23,6% din capitalul social al EMS.

Contractul de privatizare a fost semnat în data de 11 iunie 2007. Pretul total oferit de Enel SpA este de peste 820 mil EUR, respectiv aprox. 395 mil EUR pentru actiunile vandute de Electrica si peste 425 mil EUR pentru actiunile nou emise ca urmare a majorarii de capital.

Cumparatorul nu intentioneaza sa efectueze concedieri colective si s-a angajat sa respecte reglementarile in domeniu.

Enel SpA este unul dintre cei mai mari operatori pe piata de energie, atat pe plan european cat si la nivel mondial.

Proiectul de privatizare a fost initiat cu asistenta din partea unui consortiu condus de PricewaterhouseCoopers LLP UK şi s-a desfasurat in conditii de transparenta deplina, atat cu respectarea legislatiei romane in domeniu cat si cu luarea in consideratie a reglementarilor europene, avand in vedere ca aderarea Romaniei la structurile europene s-a produs la un moment in care procesul de privatizare era in plina desfasurare.

Strategia de privatizare aprobata de Guvern a prevazut achizitionarea de catre un investitor strategic a unei cote de 67,5% din capitalul social al Electrica Muntenia Sud printr-o metoda care combina vanzarea de actiuni si majorarea de capital social cu aportul investitorului strategic.

Bucuresti, 05.06.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *