free download 78 travel guides written by experts

Au fost alesi finalistii competitiei de scurt metraje TCM CLASSIC SHORTS 2008

Filmul câştigător şi cele clasate imediat în urma sa, în cadrul competiţiei anuale TCM Classic Shorts, vor fi anunţate în cadrul ceremoniei de premiere a celei de-a 52-a editii a Festivalului de Film de la Londra Times BFI, pe 29 octombrie. Un juriu care include de la regizori până la actori de talie mondială va alege până atunci filmele pe care le consideră demne de premiul întâi, al doilea şi al treilea. Regizorii filmelor câştigătoare vor primi 5 000 £, 3 000 £ şi respectiv 2 000 £. În acest an, din juriu vor face parte Wolfgang Petersen, Rutger Hauer, Cillian Murphy şi James Franco.

La această ediţie a competiţiei TCM Classic Shorts s-au înscris şi 5 regizori români. Dintre aceştia, Răzvan Muraru a fost selectat în semifinală, filmul său de scurt-metraj fiind apreciat de juriul competiţiei. “Vizionarea filmelor de pe TCM îţi poate aduce saftisfacţii nebănuite. Această selecţie este una dintre ele, plăcută şi neaşteptată. Mă bucur că există un public pentru scurte experimente cinematografice, fiind cu atât mai flatant faptul că aprecierea a venit din partea unor “practicanţi” ai filmului” precizeaza Răzvan Muraru.

Scurtmetrajele intrate în finală, alese dintre filme trimise din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, vor fi proiectate în cadrul ceremoniei de premiere, după care va urma ceremonia de înmânare a premiilor. Nominalizările sunt (fără o ordine anume): E Finita La Commedia (Belgia), în regia lui Jean-Julie Collette şi Olivier Toller, produs de Helicotrovic; The Wednesdays (Irlanda), în regia lui Connor Ferguson şi produs de Anne-Marie Naughton; Leaving (Marea Britanie), în regia lui Richard Penfold şi Sam Hearn şi produs de Rachel Drummond-Hay; Ripple (Marea Britanie), în regia lui Paul Gowers şi produs de Richard Batty; Gone Fishing (Marea Britanie), în regia lui Chris Jones şi produs de Ivan Francis Clements şi Nine-Ball (Suedia), în regia lui Nikolina Gillgren.

Cele şase filme finaliste provin din Marea Britanie, Belgia şi Suedia, iar publicul festivalului de film va avea şansa de a le viziona în avanpremieră, duminică 26 octombrie, de la ora 14.00. De asemenea, TCM va prezenta un weekend de programe speciale pe 15 şi 16 noiembrie, dedicat competiţiei TCM Classic Shorts, în care vor fi difuzate aceste filme.

În ultimii nouă ani, competiţia TCM Classic Shorts şi-a câştigat statutul uneia dintre cele mai apreciate competiţii de scurt-metraje din Europa. Prestigiul său a crescut de-a lungul anilor, iar acum, pentru al doilea an consecutiv, competiţia a permis participarea unor filme din restul Europei, Orientul Mijlociu şi Africa. În ultimii ani, competiţia a scos la iveală talente extraordinare în rândul regizorilor de film din Marea Britanie; filmul câştigător de anul trecut, Silence is Golden, prezenta animaţie experimentală, în timp ce câştigătorul anului anterior, Jane Lloyd, a fost utilizat de David Gray pe post de clip video pentru single-ul său, Alibi.  Multe dintre filmele ajunse în anii anteriori pe “lista scurtă” a festivalului s-au bucurat de multe alte aprecieri: câştigătorul din 2004, Nits, în regia lui Harry Wootliff, a fost nominalizat la Premiile BAFTA; un film înscris în competiţia din 2002, Brown Paper Bag, în regia lui Michael Baig Clifford, şi câştigătorul din 2001, About A Girl, în regia lui Brian Percival, au câştigat ambele Premiul BAFTA pentru “Cel mai bun scurt metraj”. Câştigătorul TCM Classic Shorts din 2002, Thespian X, a fost regizat de Gerald McMorrow, al cărui prim film de lung metraj, Franklyn, avându-i în rolurile principale pe Ryan Phillippe şi Eva Green, va avea premiera pe 16 octombrie, la festivalul din acest an.

Bucuresti, 13.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *