free download 78 travel guides written by experts

Artmark controleaza aproape 70% din piata tranzactiilor de arta din Romania

În doi an de la lansare, Casa de Licitaţii Artmark controlează aproape 70% din piaţa tranzacţiilor de artă din România

Piaţa românească de artă a devenit tot mai dinamică în ultimii ani, atrăgând din ce în ce mai mulţi investitori care caută variante sigure de investiţii. În acest context, casele de licitaţii autohtone au depus un efort continuu de a-şi spori volumul vânzărilor/ performanţele. În topul celor mai importante case de licitaţii, Artmark a reuşit să se detaşeze spectaculos, ocupând primul loc, la numai doi ani de la lansarea pe piaţă.

Din rândul celor mai cunoscute case de licitaţii din ţara noastră, Artmark a înregistrat la sfârşitul anului 2010 vânzări în valoare totală de 5,5 milioane de euro. Cifra reprezintă 68% din volumul total al vânzărilor înregistrare anul trecut pe piaţa românească de artă, poziţionând Artmark în fruntea celor mai performante companii din industrie.

Evoluţia Artmark a venit, mai ales, în urma numeroaselor recorduri atinse la licitaţiile organizate anul trecut. Compania a reuşit să tranzacţioneze cea mai scumpă lucrare vândută vreodată pe piaţa de artă din România – “Pastoriţa”, semnată Nicolae Grigorescu şi vândută pentru 175.000 de euro. O altă performanţă a casei a fost rata de adjudecare în proporţie de 100%, în cadrul Licitaţiei 12+1 Capodopere Impresioniste șşi Postimpresioniste şi alte două vânzări în valoare de peste 100.000 de euro fiecare ale operelor lui Nicolae Tonitza şi Nicolae Grigorescu.

Dacă în 2009 Artmark înregistra 48% din volumul vânzărilor efectuate de casele de licitaţii româneşti, în 2010, procentul a crescut cu 20%, acoperind astfel trei sferturi din totalul tranzacţiilor de artă ale pieţei.

Premierele obţinute de către Casa Artmark au fost o urmare a efortului continuu al companiei de a susţine piaţa de artă românească şi de a oferi consiliere de specialitate investitorilor şi colecţionarilor români. Un demers semnificativ în acest sens a fost lansarea, în 2009, a Indexului Artmark, primul instrument de pe piaţa de artă autohtonă menit să îi ajute pe cei interesaţi în explorarea valorii de piaţă a operelor de artă.

Din seria premierelor Artmark au mai făcut parte organizarea primul duplex naţional între două săli de licitaţie de artă situate în oraşe diferite, depăşirea a peste 100 de recorduri de autor stabilite în cadrul celor 12 licitaţii organizate în 2010 şi prima licitaţie din România cu vânzări de peste 1,2 milioane euro.

Pentru 2011, Casa Artmak îşi propune lansarea unui Fond de Investiţii în Artă, extinderea portofoliului şi specializarea pe noi segmente (arta contemporană şi arta decorativă) şi organizarea a peste 16 licitaţii tematice.

Distribuţia volumului de vânzări a pieţei româneşti de artă pe case de licitaţii

Vânzări în licitaţiile Artmark 2009 – 2010

Total vânzări 2009: 1,8 milioane euro

Total vânzări 2010: 5,5 milioane euro

Bucuresti, 25.01.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *