free download 78 travel guides written by experts

ANRCTI sprijina derularea de programe educationale

prin dezvoltarea retelei de acces la Internet in zonele rurale

ANRCTI inaugureaza cel de-al 168-lea telecentru functional

Astazi, 5 iunie 2007, Presedintele Autoritatii Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Cristian Georgescu, a inaugurat telecentrul din satul Horia, comuna Axintele, judetul Ialomita, cel de-al 168-lea telecentru functional. Evenimentul a avut loc in contextul mai amplu al lansarii de catre Intel Corporation a programului pilot CLASSMATE PC, in cadrul initiativei globale Intel World Ahead.

Prin intermediul acestui program, Intel Corporation a oferit 20 de notebook-uri Classmate PC elevilor din clasele a II-a si a IV-a de la scoala locala din satul Horia pentru a fi utilizate in procesul educational. Notebook-urile ruleaza continut educativ in limba romana si sunt conectate la Internet prin intermediul retelei WiMAX.

Reteaua WiMAX pentru conectarea Classmate PC-urilor la Internet a fost implementata in comunitatea Horia in cadrul telecentrului instalat in aceasta localitate ca parte a programului national de instalare de telecentre, initiat de ANRCTI in anul 2004 in satele fara acces sau cu acces redus la servicii de comunicatii. La finele acestui program, locuitorii a peste 600 de comunitati izolate din mediul rural vor avea acces la servicii de telefonie si Internet.

"Telecentrele trebuie sa fie puncte centrale pentru comunitate, in care tineri si varstnici deopotriva sa poata avea acces la instrumentele de comunicare si informare care sunt atat de necesare in societatea contemporana," a declarat Dan Georgescu, Presedintele ANRCTI, cu ocazia inaugurarii telecentrului din Horia. "Pana acum, am organizat 5 licitatii pentru implementarea de telecentre in 331 de comunitati," a adaugat Presedintele ANRCTI.

Telecentrul este un spatiu public dotat cu cel putin doua aparate telefonice, doua calculatoare conectate la Internet, un fax si un dispozitiv UPS. Astfel, cei aproximativ 800 de locuitori din satul Horia vor putea initia si primi apeluri locale, nationale si internationale, inclusiv catre retelele de telefonie mobila, vor putea apela numarul de urgenta – 112 si vor avea acces la Internet si fax.

"Intel are o indelungata istorie de sustinere a initiativelor in domeniul educatiei, avand convingerea ca tehnologia poate oferi elevilor oportunitati extraordinare de invatare. In prezent colaboram cu ministere ale educatiei din peste 30 de tari pentru a ajuta mai bine de 10 milioane de profesori ca pana in 2010 sa poata integra eficient tehnologia informatiei in procesul educational." a declarat John Davies, Vice Presedinte al Intel Corporation Sales and Marketing Group si General Manager pentru Programul Intel World Ahead.

Telecentrul din satul Horia este instalat de Orange Romania, ca urmare a parteneriatului incheiat intre ANRCTI, administratia locala si furnizorul de serviciu universal.

Bucuresti, 5.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *