free download 78 travel guides written by experts

ANRCTI organizeaza o noua sesiune de examinare

pentru obtinerea certificatului de radioamator 

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, prin directiile sale teritoriale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timisoara, organizeaza, in perioada 17 – 27 octombrie 2007, sesiunea ordinara de examinare in vederea obtinerii certificatelor de radioamator si radiotelefonist.

Radioamatorismul consta, in principal, in studierea, experimentarea, instalarea si utilizarea de mijloace de radiocomunicatii fara un interes comercial. Certificatul de radioamator este eliberat de catre ANRCTI in urma unui examen, organizat in doua sesiuni, in lunile aprilie si octombrie ale fiecarui an, de catre directiile teritoriale ale ANRCTI. Urmatoarele examene vor avea loc pe 24 octombrie (Bucuresti), 20 octombrie (Iasi), 23 octombrie (Timisoara), 27 octombrie (Cluj). Mai multe informatii referitoare la aceste examene puteti gasi aici, pe pagina de internet a ANRCTI. Pentru a participa la examen, candidatii trebuie sa cunoasca reglementarile interne si internationale in materie, cum ar fi Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania si partile relevante din Regulamentul Radiocomunicatiilor al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), notiuni de electronica si radiotehnica, norme tehnice privind securitatea muncii, precum si procedurile de operare a statiilor de radiocomunicatii. In cadrul examinarii, candidatii sustin si o proba practica pentru a demonstra cunoasterea regulilor de trafic de radiocomunicatii. Pentru a obtine certificatul, candidatul trebuie sa obtina baremul precizat in Regulament pentru fiecare proba.

Un element de noutate care a fost introdus la solicitarile comunitatii radioamatorilor din Romania este faptul ca pentru proba de electronica si radiotehnica, in cazul claselor a III-a si a II-a de certificate, examinarea se va face prin selectarea de subiecte din lista prestabilita, care poate fi consultata aici.

Conform Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, comunicarea prin statiile de radioamatori, atat cele terestre, cat si cele cu transmisie prin satelit, devine foarte utila in caz de calamitati naturale si dezastre. Au existat cazuri si in Romania cand, in perioada inundatiilor, in lipsa oricaror alte mijloace de comunicatie, legatura a fost mentinuta cu ajutorul radioamatorilor, prin intermediul statiilor repetoare.

In Romania exista in jur de 5000 de radioamatori, cu varste cuprinse intre 6 si 90 de ani. Anul acesta, la a 7-a editie a Campionatului Mondial de Telegrafie Viteza organizat pentru radioamatori la Belgrad, in Serbia, Romania a obtinut 25 de medalii, din care 2 medalii de aur, 8 de argint si 16 de bronz. In lume exista aproximativ 3 milioane de persoane care practica acest sport-hobby.

Bucuresti, 9.10.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *