free download 78 travel guides written by experts

Am dat cancerul pulmonar cu 13.500.000 de pasi inapoi

700 de oameni #respirăsănătate la Băneasa Trail Run

700 de oameni au alergat astăzi la Băneasa Trail Run.

Competiţia susţine campania de informare despre cancerul pulmonar iniţiată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer.

Cei 700 de alergători au parcurs distanţe de 10,5 sau 21 Km. Ȋn kitul de alergare ei au primit pedometre (aparate care măsoară numărul de paşi parcurşi).

O estimare pentru toţi alergătorii arată că ei făcut astăzi, împreună, 13.500.000 de paşi.

«Considerăm că paşii făcuţi de toţi pasionaţii care au alergat azi, sunt paşi cu care dăm cancerul pulmonar înapoi. Sportul este contagios, ştim că aceşti 700 de oameni sunt exemple pentru prietenii şi familiile lor şi că vor transmite cu succes mesajele noastre: Fii activ! Renunţă la fumat! Hrăneşte-te sănătos!” spun organizatorii campaniei.

În România, cancerul pulmonar este tipul de cancer care provoacă cele mai multe decese1. Cu toate acestea, multe îmbolnăviri pot fi prevenite, pentru că în cele mai multe cazuri au legatură cu fumatul6.

Cea mai bună metodă de a preveni cancerul pulmonar este renunţarea la fumat şi evitarea fumatului pasiv. Oamenii care se lasă de fumat înainte de 50 de ani îşi reduc la jumătate riscul de a muri în următorii 15 ani, spre deosebire de cei care continuă să fumeze6.

O dietă sănătoasă, cu multe fructe şi legume, poate reduce riscul de cancer pulmonar. Unele statistici arată că fructele şi legumele ajută împotriva cancerului pulmonar atât la fumători, cât şi la nefumatori6.

Sportul este foarte important în prevenţia cancerului pulmonar. Studiile arată că activităţile fizice protejează împotriva cancerul pulmonar.5

#respirăsănătate este o campanie de informare despre cancerul pulmonar inițiată de Federaţia Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Liga Română de Cancer, cu sprijinul Asociației Române de Transplant Pulmonar, Roche şi Pfizer. Partener media: Pro FM. Informaţii suplimentare găsiţi pe www.invingemcancerul.ro.

Cifre îngrijorătoare

Ȋn România, cancerul pulmonar are şi cea mai mare incidenţă – 11.644 cazuri noi pe an – şi cea mai mare mortalitate – 10.071 decese anual – dintre toate tipurile de cancer. Cancerul pulmonar este, de asemenea, cea mai frecventă formă de cancer, în ţara noastră.1

1 Globocan 2012, Agenția Internațională pentru Studii despre Cancer, www.globoocan.iarc.fr.
2 //books.google.co.uk/books Atlas of Functional Histology.
3 Fiziologie umană, I. Hăulică.
4 //wiki.answers.com/Q/How_long_can_humans_survivewithout_food_or_water.
5 //wiki.answers.com/Q/How_long_can_you_live_with_ out_breathing.
6 //www.cancer.org.

Bucuresti, 14.12.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *