Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Alegerile din SUA: 10 scenarii posibile, dacă le câștigă Trump

de Martin O’Rourke, editor coordonator Saxo Bank

· Donald Trump va candida împotriva rivalului înverșunat, Hillary Clinton, pe 8 noiembrie
· Campania lui Trump a fost marcată de acuzațiile de misoginism și hărțuire
· Susținătorii lui Trump fac parte din clasele nemulțumite și furioase din cauza destrămării contractului social
· Strategiile de politică internă și externă duc lipsă de detalii
· Sunt mai multe scenarii posibile în urma unei victorii a lui Trump
· Vezi ce a spus Michael McKenna despre cele 10 posibilități în cazul unei victorii a lui Clinton
· CITEȘTE MAI MULTE PE PAGINA NOASTRĂ DEDICATĂ ALEGERILOR DIN SUA

Dacă ar câștiga Donald Trump? Dacă chiar ar merge și ar face ceea ce cu adevărat nimeni nu ar fi prezis acum 18 luni?

Publicația Previziunile Scandaloase ale Saxo Bank, la care lucrăm pentru ediția din decembrie, ar fi respins, cel mai probabil, posibilitatea unei victorii a lui Trump ca fiind ceva prea excentric acum 12 luni.

Se întâmplă ca directorul strategiei Forex de la Saxo, John J Hardy, să facă pasul de a prognoza că Hillary Clinton va avea parte de o victorie răsunătoare și că Democrații vor prelua controlul senatului și dacă e să ne luăm după sondaje, e posibil ca Hardy să fi făcut una dintre acele prognoze relativ rare care chiar s-ar adeveri. (Să fim realiști – dacă s-ar adeveri prea multe predicții, atunci Previziunile Scandaloase nu și-ar prea mai atinge scopul, chiar și în cele mai imprevizibile timpuri….)

Dar am mai fost în această situație cu sondajele, una memorabilă în timpul alegerilor din Marea Britanie din 2015 când fostul prim-ministru al Marii Britanii, David Cameron, a înșelat așteptările și chiar mai relevant înaintea votului Brexit când sondajele încurajau o creștere a GBPUSD în noaptea votului la 1.50 înainte ca realitatea sumbră să lovească lira sterlină în plex cu o lovitură din care nu a părut să-și revină nici pe departe.

Deci asta înseamnă că putem să nu mai luăm în considerare sondajele? Probabil că nu, dar ne vine în minte expresia „un vârf de sare”. Metodologia celor care fac sondajele este, fără îndoială, la fel de bună ca întotdeauna, dar mediul neobișnuit post-criza financiară ce a apărut cu destrămarea extremă a contractului social a creat un val de resentimente și furie împotriva elitelor ce ar putea să-l ducă pe Trump peste linia de sosire și să transforme toate acele metodologii sofisticate în ceva fără sens în fața noii realități.

În cele din urmă, atunci când Trump se coboară la invectivele pline de ură ce au alarmat atât de mulți oameni, nu sunt mulți, poate chiar printre susținătorii săi fervenți, care ar admite în mod public că sunt de acord cu asemenea comentarii. Dar, la fel ca în cazul tragediei asasinării lui Jo Cox în săptămâna de dinaintea votului Brexit, mulți dintre cei care și-ar fi ținut în frâu înverșunarea imediat după teribilul eveniment, s-au întors, după o săptămână, la poziția lor inițială și au votat pentru ieșirea din UE.
 
Trump, fără îndoială, speră la un final similar. Și stabilind argumentația pentru drumul său către victorie, ne revine sarcina de a anticipa 10 urmări rezonabile pe care le putem aștepta dintr-o victorie a lui Trump.

Și da, cuvântul cheie aici, cu cele mai gentile salutări trimise către Previziunile Scandaloase, este „rezonabil”. Toate scenariile pe care le enumerăm mai jos intră în categoria celor pe care credem că le putem pune sus pe scara posibilității/probabilității spre diferență de premisa neconvențională ce susține menționatele previziuni.

Așadar, fără alte comentarii, să aruncăm o privire asupra candidatului republican Trump și să încercăm să venim cu 10 urmări plauzibile ale unui mandat Trump asupra cărora ne-ar face mare plăcere să vă exprimați opiniile.

1. Pesoul mexican se va prăbuși

Este bine documentat faptul că pesoul mexican a devenit un indicator pentru speranțele de victorie ale lui Donald Trump, iar fiecare semn pozitiv în favoarea candidatului republican este întâmpinat cu o scădere pentru peso.

Atunci când s-a dezvăluit faptul că Clinton suferea de pneumonie în a doua săptămână a lunii septembrie, USDMXN a atins un maxim absolut și a ajuns foarte aproape de a depăși pragul de 20.0.

Revenirea ei ulterioară și performanța în dezbaterile unu-la-unu, alături de incapacitatea lui Trump de a evita, din acel moment încolo, derapaj după derapaj (derapaje fabricate de el în 95% din timp) a adus perechea la un 18.50 mai ușor de digerat, dar se află totuși mult deasupra nivelului din vara lui 2015, înainte de anunțul lui Trump că va candida pentru nominalizarea din partea republicanilor, când era aproape 15.50.

Promisiunea lui Trump de a construi un zid pentru a-i împiedica pe imigranții ilegali să treacă granița ar putea aduce beneficii unora precum producătorul mexican de ciment Cemex SAB și i-ar putea face pe alții, precum Granite Construction,Tetra Tech, Caterpillar și Fluor să devină foarte interesați, dar va exista o prăbușire abruptă și direct corelată cu acest lucru a pesoului dacă victoria lui Trump este confirmată pe 9 noiembrie.

Oricine poate estima cât de lungă și cât de abruptă ar putea fi acea cădere, dar este foarte posibil să se depășească pragul de 20.00 în scurt timp înainte de a găsi un echilibru câteva luni mai târziu. La fel cum GBPUSD își găsește noul nivel la patru luni după ce Marea Britanie a decis să părăsească UE, o devalorizare similară a peso nu poate fi omisă, deși e posibil să revină la un nou echilibru mai repede decât lira sterlină.

Cota de probabilitate: Peso va scădea, dar chestiunea e cât de mult. Îi dăm 8/10 șanse să atingă un nou maxim absolut și să treacă de 20.0.

USDMXN a fost aproape să treacă de pragul de 20.0 luna trecută

Sursa: SaxoTraderGO

2. Și un salt la dreapta
 
Desigur, este evident că mare parte din discursul lui Trump s-a bazat pe cel mai mic numitor comun, naționalismul, și nu trebuie să fii expert ca să-ți dai seama de o trecere bruscă către dreapta în spectrul politic american ce va avea repercusiuni enorme pe scena internațională.

Atracția pentru discursul lui Trump manifestată de o mare parte dintre susținătorii săi fervenți a făcut ca chinezii, mexicanii, europenii (în cele din urmă a militat pentru Brexit în momentul în care a înțeles ce însemna de fapt Brexit) și mulți alții să devină ținte, pe măsură ce trecerea către protecționism se întețește.

De fapt, abia dacă există vreo națiune care să fi scăpat de limba ascuțită a lui Trump, cu excepția stranie a rușilor (mai multe despre asta, mai târziu), pe măsură ce mantra „America prima” i-a făcut să râdă necontrolat, iar minoritățile au devenit stresate de direcția unei țări fondate pe imigrație și principiile „creuzetului” (melting pot).

Ce semnifică această zdruncinătură spre dreapta? Ne putem aștepta, cel puțin, la ridicarea unor bariere de tarife ca o oglindire a acelui zid mexican și o întoarcere spre interior a politicii externe americane ceea ce lasă scena politică internațională mai mult la cheremul altor jucători geopolitici mari precum Rusia și China.

În cel mai rău caz, am putea fi martorii unei lovituri de grație pentru Națiunile Unite cu Trump președinte. Deși ONU are o istorie cu suișuri și coborâșuri și se confruntă cu critici legate de corupție și ineficiență, a reușit să țină departe dușmanii înverșunați în mare parte a ultimilor 70 de ani.

Având în vedere că disprețul Rusiei față de ONU este mult prea evident, iar China caută să-și securizeze poziția de supremație în Marea Chinei de Sud, ONU deja se chinuie să stabilească o bază comună în cadrul Consiliului de Securitate. Un președinte la Casa Albă cu un dispreț similar pentru arta compromisului și a negocierii va avea puțin timp pentru structurile ONU care, în cele din urmă, reprezintă o piatră de temelie a acelui status quo pe care îl critică Trump atât de aspru.

Deși această afirmație pare excentrică, colapsul nefericitei Ligi a Națiunilor din perioada dintre cele două războaie dovedește precedentul. Atunci când conduce protecționismul, instituțiile supra-naționaliste (atenție, UE) sunt supuse unei presiuni imense.

Probabil că ONU va continua să supraviețuiască unui mandat Trump. Dar eficiența sa va fi probabil deteriorată grav de o victorie a lui Trump.

Cota de probabilitate: saltul zdruncinat spre dreapta este o certitudine (9/10), însă un ONU slăbit va supraviețui. Notăm destrămarea finală a celei din urmă cu 2/10 șanse.

3. Zilele lui Yellen sunt numărate

Președintele Rezervei Federale, Janet Yellen, a fost prins în schimbul de focuri dintre Trump și Clinton, iar Trump a fost explicit în afirmații spunând că Fed a fost folosită ca un instrument politic de către sistem.

Doar performanțele cumva șterse ale lui Yellen ar putea fi îndeajuns pentru ca atât Clinton, cât și Trump, să o privească critic în 2018, atunci când mandatul ei va fi revizuit, dar este sigur că Trump va avea grijă să o dea afară cu prima ocazie.

De asemenea, este foarte probabil ca Trump să încerce să limiteze rolul Fed-ului însuși, care a devenit un convenabil (și uneori pe merit) țap ispășitor pentru relele ce afectează electoratul ce formează baza de susținători ai candidatului republican. Eșecul Fed de a trata în mod adecvat urmările crizei financiare globale și alimentarea unui boom al capitalurilor proprii care a făcut prea puține pentru a aborda problemele economiei reale au făcut ca instituția să devină vulnerabilă în fața atacurilor din toate părțile spectrului politic, dar mai ales din partea acelui segment de dreapta, care s-au atașat instigării nervoase la furie.

Cota de probabilitate: 10/10 dacă Trump intră pe ușa Casei Albe.

4. QuItaly

Este poate puțin simplist să facem comparație între referendumul din Italia de pe 4 decembrie și votul Brexit, dat fiind că primul este despre o reformă constituțională, nu este un vot direct legat de statutul de membru UE.

O înfrângere pentru efortul primului ministru Matteo Renzi către un vot „Da” va fi, însă, o lovitură puternică pentru pro-european și mai mult ca sigur acesta va demisiona, o altă zdruncinătură către extreme și, de asemenea, un atac împotriva ideii supra-naționale ce a susținut Europa din 1945 și care se întrupează în UE și moneda comună.

O înfrângere a lui Renzi va duce aproape sigur la o nouă rundă de alegeri și la oportunitatea ca mișcarea populistă M5S (MoVimiento 5 Stelle – Mișcarea de Cinci Stele) din Italia să dea o lovitură decisivă pe frontul naționalist.

O victorie a lui Trump va hrăni discursul anti-sistem și va deschide și mai larg ușa pe care scrie că totul e posibil. O pierdere a lui Renzi va avea un efect de domino după Brexit și va pune o și mai mare presiune pe Bruxelles care deja încearcă să facă față unui băiețel obraznic din colț.

Gândul că ar putea să aibă de-a face cu doi la un moment dat este aproape prea mult pentru cei asemenea lui Donald Tusk, iar aceștia se vor ruga pentru o victorie a lui Renzi, o victorie ce va avea mai multe șanse dacă Trump nu reușește.

Cota de probabilitate: 7/10 dacă Trump câștigă, dar 3/10 dacă Clinton reușește. Nu este legată inextricabil, dar alimentează întregul discurs anti-status quo.

5. Polarizarea media

Strict vorbind, aici e vorba mai puțin despre libertatea restricțiilor presei și mai mult despre acea ciudată polarizare a știrilor din SUA care duce la faptul că votanții se uită doar la știrile de la posturile de televiziune care le hrănesc în mod automat convingerile și, din păcate, prejudecățile.

Fox News este un exemplu notoriu pentru că a luat-o pe o cale care are multe în comun cu mesajul promovat de Trump. Este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe pe parcursul unui mandat Trump și cel mai probabil va deveni mai extrem. Iar continuarea logică a acestui proces este că viziunea opusă va deveni și aceasta din ce în ce mai extremă pentru a ține pasul cu retorica.

Și atunci nu e de mirare că restul lumii se uită la ce se întâmplă în SUA dând din cap cu îngrijorare și cu un pic mai multă perplexitate. Țara care oferea pe vremuri atât de multe în ce privește libertatea presei a devenit, din anumite puncte de vedere, o parodie a unui stat comunist. Da, libertățile încă există pe hârtie, dar șefii din presă, probabil la cheremul patronilor bogați, furnizează o direcție care este în acord complet cu mesajul „partidului” așa cum, să zicem, Xinhua din China ar fi de așteptat să facă cu autoritățile de la Beijing. Vremuri grele.

Cotă de probabilitate: s-a întâmplat deja și e posibil să se înrăutățească, oricine ar câștiga.
 
6. Sfârșitul alegerilor falsificate

Este o paralelă amuzantă, dar cei dintre voi cu amintiri mai îndepărtate își amintesc probabil de scandalul cu creionul din urna de votare care a ținut prima pagină a ziarelor o scurtă vreme înaintea votului Brexit.

UKIP în special au insistat mult pe subiectul acesta atunci când au simțit că pierd teren după asasinarea lui Jo Cox (nu uitați că Nigel Farage aproape că a recunoscut în noaptea referendumului) și apoi, brusc, atunci când victoria a fost confirmată, nu a mai fost menționat vreodată.

Trump a scos același iepure din pălărie, având în vedere că mai sunt două săptămâni, și puteți să vă așteptați ca chestia asta să fie abandonată fără vreo vorbă după 9 noiembrie dacă într-adevăr Trump iese victorios. Însă Trump nu poate fi învinovățit pentru că merge pe direcția aceasta pentru că a funcționat pentru UKIP, iar Farage a fost destul de vizibil în turneul electoral al lui Trump din ultimele săptămâni.

Cota de probabilitate: 9/10 dacă câștigă Trump și 0/10 dacă nu. Mitul alegerilor falsificate nu va fi lăsat să moară niciodată dacă se adeverește ultimul scenariu.

7. Sfârșitul politicilor bipolare din SUA

Desigur, noi suntem aici înainte ca unii precum Ross Perot să critice status quo-ul și ne dăm seama de reafirmarea bipolarității în politica americană pentru Democrați sau Republicani. Dar de această dată, vedem cu adevărat o trecere către un al treilea mod dezvoltat dat fiind dezgustul cu care sunt priviți ambii candidați.

Există un electorat american din ce în ce mai mare pentru „Nu” pentru ambii candidați, ceea ce spune multe despre nemulțumirea fundamentală cu privire la alternativele oferite, iar Partidul Republican pare în special vulnerabil să se scindeze, pe măsură ce tradiționaliștii luptă împotriva unei schimbări ce-și are originea în mișcarea Tea Party și acum a găsit cea mai recentă manifestare în Donald Trump.

Ironic, o victorie Trump în ciuda șanselor ar putea să rezolve acest lucru pentru moment, dar disprețul abia disimulat pe care ștabii partidului precum John McCain și Paul Ryan îl au pentru Trump ar putea fi scânteia pentru o scindare la un moment dat. Oricine ar câștiga actualele alegeri, se admite faptul că status quo-ul este în punctul critic, iar acest lucru ar putea reprezenta factorul declanșator pentru un nou tip de politică în SUA ceea ce ar putea duce, în cele din urmă, la apariția unei opțiuni veritabile care îi va depăși pe cei doi dușmani tradiționali.

Cota de probabilitate: 9/10. Aceasta e o chestiune mai degrabă de „când” decât de ”dacă”. E posibil să mai dureze un mandat sau două până când acest lucru să devină vizibil.

8. Relații îmbunătățite cu Rusia

Am avut plăcerea dubioasă de a-l întâlni pe Donald Trump la Moscova în 1997 atunci când deja arăta o predilecție pentru Rusia și există multe speculații cu privire la legăturile dintre Trump și Moscova.

Nu vom mai pune și noi gaz pe foc dar, date fiind declarațiile oficiale pe care Trump le-a făcut în mod repetat în legătură cu admirația sa pentru Vladimir Putin și speranțele sale de a lucra cu rușii cu privire la Siria, relațiile îmbunătățite cu Rusia par a fi un dat.

Desigur, Rusia este incredibil de conservatoare (în ciuda acțiunilor sale îndrăznețe de politică externă din ultimii doi ani), iar lipsa de previzibilitate a unui mandat Trump ar putea să nu fie pe placul Kremlinului, dar pledoariile lui Trump pe lângă Moscova de a dezvălui și mai multe mesaje piratate cu privire la saga email-urilor lui Clinton și declarațiile de iubire frățească pentru Putin par să indice faptul că scopul său imediat este o reconciliere. Puteți presupune ce înseamnă acest lucru pentru politica globală.

Ar putea duce și la o consolidare a USDRUB sub 60 dacă Trump militează pentru încetarea sancțiunilor. Să vă așteptați ca acest lucru să se răstoarne brusc pe parcursul mandatului lui Trump, date fiind lipsa sa de previzibilitate și impulsivitatea, retorica și acțiunile spontane.

Cota de probabilitate: 9/10 dacă Trump câștigă și orice posibilitate ca, în doi ani, ostilitatea dintre Moscova și Washington să fie la cele mai mari cote din 1985 încoace.

9. Petrolul va crește vertiginos

Retorica anti-islam a lui Trump este poate cel mai mare obstacol în calea păcii în Orientul Mijlociu, iar o victorie ar putea da Isis și Al-Qaida imboldul de care au nevoie pentru a-și reactiva organizațiile și de a-și îndrepta din nou atenția spre SUA ca inamicul nr. 1.

Dacă Trump chiar introduce o interdicție generală ca musulmanii să nu mai intre pe teritoriul SUA, va reuși dintr-o singură mișcare să crească rândurile forțelor anti-americane și va pune Washingtonul pe un curs de coliziune din care va fi greu de deturnat. Date fiind sensibilitățile legate de prețul petrolului în cadrul tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, acest lucru ar duce la creșteri ale prețului ce ar face ca petrolul să treacă de limita sa curentă de aproximativ 50$/baril pentru a testa un teren mult superior.

Isis știe exact ce face atunci când ia drept țintă terenurile petrolifere și instalațiile din Kirkuk. O reducere bruscă sau amenințarea unei reduceri bruște a stocurilor va avea un efect mai mare asupra prețului petrolului decât orice acord de producție dintre Rusia și OPEC.

Dacă extindem această argumentație și la alte mărfuri, atunci și aurul ar beneficia de o perioadă favorabilă în urma unei victorii a lui Trump și chiar ar putea exista o creștere a valutei digitale Bitcoin care se vinde în prezent la aproape 660$. Poate fi destul de departe de vârfurile din decembrie 2013 când, pentru scurtă vreme, a concurat cu prețul aurului, dar investitorii ar putea dori să-și pună banii în tot felul de locuri, iar Bitcoin ar putea fi unul dintre beneficiari.

Cota de probabilitate: 7/10 atât pentru petrol, cât și pentru aur. Bitcoin 3/10

10. May și Merkel vor păstra distanța

Am spus îndeajuns. Nu este deloc nevoie să elaborez acest scenariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *