metalshow

Alegerea unei gradinite sau crese, un proces ce trebuie realizat cu maxima atentie

In contextul incidentelor care au aparut de-a lungul timpului in mass-media cu privire la neregulile din unele gradinite si crese (inclusiv particulare), se impune cu atat mai mult acordarea de atentie maxima procesului de selectie a unitatii. Mai mult decat atat, parintii ar trebui sa fie atenti in continuare la comportamentul copilului, sa ii ceara acestuia cat mai multe detalii despre modul in care decurg orele la gradinita sau cresa.

Daca exista elemente negative majore, cel mai probabil ele se vor reflecta cumva asupra copilului. In acelasi timp, chiar daca nu este neaparat unul corect, mereu trebuie cerut si feed-back-ul copilului.

Cum alegem o gradinita sau cresa? Daca ne referim la unitati particulare, atunci putem alege orice gradinita / cresa pe care o consideram potrivita. Distanta fata de locuinta poate fi un criteriu, insa nu unul esential. Din punct de vedere legal, se poate alege orice gradinita sau cresa dorita de parinti (spre deosebire de unitatile de stat, unde proximitatea este un criteriu prioritar pentru acceptarea copilului). Exista multe gradinite in orasele mari, insa nu toate dintre ele sunt autorizate / acreditate pentru o astfel de activitate. Unele pot functiona mai degraba ca locuri de joaca si nu ca unitati educationale – din perspectiva legala.

Cercetarea de baza pentru alegerea unei gradinite sau crese se face pe internet, cel mai simplu. De la o simpla cautare pe Google si pana la analizarea directoarelor de specialitate si a forumurilor, nimic nu trebuie ignorat. Pana la urma, este vorba de o decizie extrem de importanta pentru copil. Cei care doresc sa aleaga o gradinita in Bucuresti pot gasi diverse unitati precum Wonderland, Bamboo, English Adventure, Don Castor – iata doar cateva nume usor de gasit la o cautare online.

Opiniile altor parinti care au intrat in contact cu respectivele unitati sunt de asemenea importante, de exemplu pareri gradinita Rio, pareri gradinita Bamboo etc. Atentie, unele prezentari sau chiar pareri de pe forumuri ar putea sa nu fie sincere, ci rezultat al unor campanii de PR ale respectivelor gradinite si crese. Unele ar putea posta recenzii pozitive false, dar exista si posibilitatea inversa: anumite unitati care posteaza recenzii negative (de pe conturi de utilizatori “falsi”) la adresa concurentei.

In concluzie, decizia ar trebui adoptata numai dupa ce sunt facute vizite “la fata locului”. Trebuie solicitate vizite in gradinite, de preferat in cel putin cateva unitati luate in calcul, pentru a putea face o comparatie cat mai buna. In zona Bucuresti – Ilfov exista cel mai mare numar de gradinite particulare, caci sistemul de stat nu poate face fata numarului mare de solicitari.

In plus, stilul de viata in Capitala este in general unul care permite putin timp liber pentru parinti; copiii trebuie sa ramana astfel de multe ori pana dupa-amiaza / seara la gradinita, cand parintii se intorc de la serviciu. Costurile variaza in functie de facilitatile oferite de unitati, de extra-optiuni, mese si mai ales programul ales. Cele mai multe gradinite si crese ofera mai multe variante de tarif, asa ca se poate alege optiunea potrivita pentru fiecare.

Sursa foto header: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *