free download 78 travel guides written by experts

Aici e Radio Europa Libera. La microfon: Ioana Crisan

Lumea şi noi, 4 martie, ora 14.30, la TVR INFO

Mihaela Crăciun aduce duminică, la Lumea şi noi, pe TVR INFO, un nou episod din seria Aici e Radio Europa Liberă. În această săptămână, la microfon… Ioana Crişan.

Timp de 32 de ani a fost una dintre cele mai îndrăgite crainice ale postului. „O voce inteligentă, o voce care îţi impunea un anumit respect şi un anumit ritm al vorbirii şi al ideilor expuse în text. Ioana avea, între altele, şi calitatea extraordinară că-i puteai da un text foarte greu cu câteva minute înainte de a intra în emisiune şi putea să-l citească dintr-un foc, ba chiar putea să-l facă mai inteligent decât era. Au fost câteva voci care dădeau sound-ul postului, se auzeau cam pe tot parcursul transmisiilor: Ioana Măgură-Bernard, Ion Ioanid, Ioana Crișan, Anișoara Negulescu, care mă făceau să constat că sunt pe postul de radio Europa Liberă, înainte de a fi potrivit cu adevărat acul pe scala radioului, în dreptul lungimii de undă corespunzătoare. E un om cald, apropiat, foarte bun prieten” – aşa o caracterizează Neculai Constantin Munteanu. Iar titularul sportului la Europa Liberă, Mihai Rusu, remarca vocea extraordinară a fostei lui colege: „Ioana Crișan era întotdeauna în priză, printre cele mai vechi angajate, avea o experienţă colosală în ştiri. Nu trebuie să uitaţi că atunci când citeai ştiri grele trebuia să ai o anumită prestanţă, să dai un semn de siguranţă, transmis celor care te recepţionează. Ea îndeplinea toate aceste calităţi“.

Pe numele adevărat Gertrud Dumitrescu, s-a născut în ianuarie 1943, la Timişoara. În toamna lui 1960 a făcut cerere de emigrare, împreună cu părinţii. În octombrie 1962 a părăsit România, lăsând în urmă prieteni, locuri dragi şi amintiri. În noiembrie 1962, a cunoscut la München o familie al cărei fiu, Tomi Kavanian (pseudonimul la microfon: Tomi Bărbulescu) era deja angajat la Europa Liberă. În aprilie 1963 îşi începea activitatea de crainică, sub numele Ioana Crișan.

„De la München, s-auzim numai de bine”, ne spune Mihaela Crăciun în fiecare duminică, de la ora 14.30, la TVR INFO, alături de jurnalişti români de la Radio Europa Liberă.

Despre Lumea şi noi: Sub genericul Lumea şi noi, TVR INFO şi TVR Internaţional continuă difuzarea seriei Aici e Radio Europa Liberă. La microfon… Printre cei intervievaţi se numără Mircea Carp, Şerban Orescu, Neculai Constantin Munteanu, Gelu Ionescu, Pavel Chihaia, Mary Georgescu, Nicolae Stroescu Stănişoara, Anneli Ute Gabanyi, Carmen Pompey, Dinu Calcianu, Ioana Crişan, Ion Dumitru, Mihai Rusu etc. Unii dintre jurnaliştii cu care Mihaela Crăciun a stat de vorbă la Műnchen se apropie de aniversarea vârstei de 90 de ani. Sunt personalităţi care au participat la cruciada împotriva comunismului. Pe unii asta i-a costat viaţa.

Bucuresti, 02.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *