free download 78 travel guides written by experts

Aceasta orbitoare absenta a luminii

Tahar Ben Jelloun
Editura ART

Daca e un lucru care trebuie specificat inca de la inceput despre aceasta carte, atunci acela este ca este o poveste inspirata dintr-un caz real.

Odata citind acest lucru, impactul cartii este si mai puternic, pentru ca avem intr-adevar de-a face cu o situatie dramatica: optsprezece luni in niste celule care erau, in fapt, niste morminte, in care nu se putea sta in picioare. Aceasta a fost soarta unor prizonieri din Tazmamart, inchisoare secreta din Maroc.

Tahar Ben Jelloun infatiseaza drama prin ochii unuia dintre prizonieri, relatarea fiind la persoana I singular. Suntem partasi la scene dramatice, de la cum se ingrijeau unii de altii prizonierii, la cum isi faceau haine mai groase, de la cum erau tratati si inspaimantati de gardieni la cum incercau sa se descurce. Mai presus de toate insa, vedem cum incearca sa faca fata din punct de vedere psihic situatiei, cum prizonierul se intoarce la credinta si, poate si mai dureros, cum incearca sa renunte la viata, la amintiri ("sa-ti amintesti inseamna sa mori" p28), desi acestea revin cu putere si nu se lasa uitate, si chiar si la speranta.

"Doar in incercarile covarsitoare, cea mai plata banalitate devine exceptionala, lucrul pe care ti-l doresti cel mai mult pe lume." (p 23)

"Credinta nu inseamna teama. Sinuciderea nu este o solutie. Suferinta e o sfidare. Rezistenta este o sarcina, nu o obligatie." (p 36)

O poveste cutremuratoare, pornita de la intamplari dramatice. Dar o situatie care a avut loc, lucruri care s-au intamplat si care merita sa fie cunoscute. Toate sunt asternute pe hartie foarte frumos, inspirat si cu migala, cu atentie la detalii si trairi sufletesti de Tahar Ben Jelloun, un romancier si poet marocan tradus deja in zeci de limbi.

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *