free download 78 travel guides written by experts

70 de vacute au zburat cu avionul din Irlanda pana in Romania

pentru a hrani copii orfani si familii nevoiase

Un avion special a transportat 70 de vaci de rasă, din Irlanda până în ţara noastră, pentru a fi integrate într-un program de asigurare a hranei pentru copiii unui orfelinat din Oradea şi zeci de familii din judeţul Cluj. În premieră pentru România, animalele, aduse de către Fundaţia Heifer România în parteneriat cu Fundaţia Bothar Irlanda, au aterizat pe aeroportul din Timişoara vineri, 28 octombrie, orele 13.15. După un zbor de 3 ore şi jumătate, animalele au aterizat cu bine la Timişoara, unde au fost debarcate în tiruri speciale. Văcuţele au ajuns pe roţi la Căminul Felix din Oradea unde vor sta 21 de zile în carantină, după care vor fi dăruite beneficiarilor.

Vacile provin din rasa Holstein Friza şi sunt aduse în România pentru a asigura necesarul de lapte copiilor instituţionalizaţi şi familiilor fără venituri. Proiectul are la bază două principii după care funcţionează cele două fundaţii: „Helping people to help themselves” – „Ajutăm oamenii să se ajute singuri” şi „Passing on the gift” – „Dar din dar”.

“Din 1997 de când activăm in Romania, am adus multe animale care au ajuns la peste 65.000 de copii şi familii nevoiaşe. Dar niciodată pe calea aerului. Este o premieră care ne bucură enorm pentru că facilitează o dată în plus continuarea programelor noastre de ajutorare a copiilor orfani şi a familiilor care trăiesc la limita subzistenţei.”, a declarat Călin Săhleanu, director de programe la fundaţia Heifer Romania.

“Cu toate că nu este foarte uşor să aduci animale pe calea aerului, vă promit că acesta este doar începutul. Vom mai organiza şi alte transporturi de acest fel pentru sprijinul familiilor nevoiaşe”, a declarat David Maloney, director executiv Bothar Irlanda.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a fost prezent la acest eveniment şi s-a declarat un susţinător al acestor proiecte.

“Îi cunosc pe fermierii români şi, chiar dacă nu îi egalăm pe irlandezi în şeptel, putem discuta cu ei sa facă şi ei astfel de gesturi prin care să doneze un animal şi să îi ajute pe cei nevoiaşi. (…)Se ştie că sunt multe restricţii în ceea ce priveşte transportul terestru, potrivit normelor europene, iar aceasta este o cale pentru a putea transporta fără să fie o contradicţie cu aceste prevederi.”, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

“Mă bucur că astăzi am fost cu toţii martorii unei premiere pe Aeroportul Internaţional Timişoara. Primul transport cargo cu 70 de vaci de rasă, destinate copiilor orfani a aterizat fără probleme. Aeroportul Internaţional Timişoara a demonstrat încă o dată că este pregătit să primească orice fel de aeronavă. În acest an am avut, în primele 9 luni, peste 18.000 de aeronave care au aterizat sau au decolat de pe AIT, iar în ceea ce priveşte transportul de marfă, în 2011, am înregistrat peste 1000 de tone transportate pe Aeroportul din Timişoara. La propunerea venită din partea fundaţiei umanitare am răspuns imediat favorabil şi ne-am dat acordul pentru primirea acestui transport, primul de acest fel din România. Suntem convinşi că aceste animale vor ajuta comunităţile rurale şi copiii orfani şi le promitem şi de acum înainte tot sprijinul nostru pentru astfel de acţiuni.”, a declarat Cornel Sămărtinean, directorul general al Aeroportului Internaţional Timişoara.

Astfel, 20 dintre vacuţe vor rămâne la orfelinatul Caminul Felix din Oradea, în cadrul proiectului "Milk for orphans" – „Lapte pentru orfani”. Aici, urmând principiul „dar din dar”, fiecare dintre cei 20 de copii care vor primi în îngrijire o vacă va trebui să dăruiască prima femelă născută altui copil orfan care se va ocupa de îngrijirea ei. Acesta, la rândul său, va dărui mai departe prima junică obţinută de la vaca sa.

Cele 20 de juninci provin de la o închisoare din Irlanda (Shelton Abbey Prison) unde au fost îngrijite după conceptul „open prison”: persoanele aflate aici au libertate de mişcare şi se ocupă cu creşterea animalelor.

Prelucrarea laptelui va fi asigurată de „Asociaţia Crescătorilor de Animale din Coruşu”, a cărei instalaţie de prelucrare a laptelui a fost construită şi echipată cu sprijinul fundaţiei Heifer România.

Restul de 50 de vaci vor ajunge la familii nevoiaşe din apropierea oraşului Cluj (comuna Râşca, la 90 km de Cluj). Majoritatea familiilor asistate prin acest proiect nu au nici un venit permanent, trăind de pe urma unei gospodării mici, de subzistenţă. Prin intermediul fundaţiei Heifer România, acestea au acum posibilitatea să-şi câştige mai uşor hrana zilnică având în îngrijire vaci din rasa Holstein Friza, recunoscută pentru producţia ridicată de lapte şi adaptabilitatea rapidă la condiţii climatice diferite.

Şi aceste familii vor urma principiul de bază al Heifer International, “Passing on the gift – Dar din dar”, fiecare dintre ele donând, la rândul lor, primele femele obţinute de la animalele primite. În acest fel, darul iniţial se va multiplica iar lanţul beneficiarilor va creşte. De asemenea, fiecare familie care va primi în îngrijire o vacă în cadrul acestui program va dona câte 300 l lapte pentru copiii din orfelinatele situate în partea centrală şi de vest a României.

Bucuresti, 28.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *