free download 78 travel guides written by experts

600 de participanti la Premiul European al Tinerilor Jurnalisti privind extinderea UE din 2009

iar câştigătorii pentru România sunt Antoniu Adrian Bumb şi Matei Marcel Martin

Juriile naţionale au selectat câştigătorii pentru fiecare ţară care ia parte la Premiul European al Tinerilor Jurnalişti. Termenul limită pentru înscrierea la această competiţie care se adresează tinerilor jurnalişti cu vârste cuprinse între 17-35 ani, din 35 de ţări din întreaga Europă, a fost 31 mai 2009. Obiectivul concursului, care viza presa scrisă şi radioul, este de a încuraja tinerii europeni să reflecteze şi să-şi expună opiniile cu privire la politica de extindere a Uniunii Europene şi să-şi demonstreze talentul de jurnalişti.

Cu un total de 600 de participanţi, din întreaga Europă, Premiul European al Tinerilor Jurnalişti ”Lărgeşte-ţi orizontul” s-a încheiat în toate cele 35 de ţări participante.

În România, au fost desemnaţi doi câştigători la nivel naţional: Antoniu Adrian Bumb  cu materialul radio „Roots” (Rădăcini) difuzat la Radio Cluj şi Matei Marcel Martin cu articolul „Nimic nou pe frontul de Est” publicat în Dilemateca. Ambii câştigători au reuşit să sublinieze prin materialele lor faptul că graniţele din interiorul Uniunii Europene devin din ce în ce mai irelevante. Materialul excelent ilustrat de către Antoniu Bumb transpune auditorul într-o zonă rurală Roşia Montană unde populaţia se confruntă pe de o parte cu oportunitatea economică oferită de exploatarea zăcămintelor de aur din zonă, şi pe de altă parte cu impactul uriaş asupra mediului. În materialul său, Matei Martin ridică  o interesantă problemă: cum influenţează extinderea recentă a Uniunii Europene accesul şi vizibilitatea literaturii Est-Europene pe piaţa culturală din Vest. Materialele reprezintă lucrări jurnalistice de cel mai înalt profesionalism, atrăgând atenţia asupra a două probleme diferite, dar esenţiale într-o Uniune Europeană extinsă.

Juriul, compus din Ion M. Ioniţă, Valeriu Antonovici şi Mihai Roşioru, a ales câştigătorii în funcţie de relevanţa informaţiilor legate de subiect, de originalitatea tratării subiectului, de stilul jurnalistic şi calitatea scrierii, de capacitatea de a capta interesul cititorului şi de efortul depus pentru pregătirea articolului.

Toţi câştigătorii naţionali vor fi invitaţi să meargă într-o excursie la Berlin, care va avea loc în perioada 29 august – 2 septembrie 2009. În capitala germană ei vor întâlni reprezentanţi ai sferei politice, ai mass-mediei, ai universităţilor şi ai societăţii civile pentru a discuta pe diverse teme legate de extinderea Uniunii Europene. Pe lângă experienţa călătoriei, jurnaliştii aspiranţi vor participa la conferinţa de închidere cu reprezentanţi ai sferei politice şi ai mass-mediei din diferite ţări.

Premiul European al Tinerilor Jurnalişti a fost organizat de Comisia Europeană, Direcţia Generală pentru Extindere, în colaborare cu European Youth Press şi Café Babel.

Pentru informaţii suplimentare, accesaţi pagina de web: www.EUjournalist-award.eu.

Bucuresti, 21.07.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *