free download 78 travel guides written by experts

54+1/24

Bogdan Teodorescu
Editura Tritonic

O carte – si 54+1 calatorii. De fapt… impresii, amintiri, momente unice si locuri de vizitat. Mi-am adus cumva aminte de Marcel Proust – dar intr-un fel aparte. In partea de inceput a cartii – "Povestile unui nomad" – un soi de… introducere, am citit: "Nu va urez lectura placuta, ci drum bun! Si daca vreuna dintre povesti v-a inspirat si v-a indreptat spre coltul acela de lume, va multumesc pentru incredere" (p 20).

Apoi incep povestirile. Si credeti-ma cand va spun ca nu veti fi tentati sa mergeti doar intr-un loc – ci sa le vizitati pe toate. Pe Bogdan Teodorescu il asociez intai cu imaginea profesorului din SNSPA – insa de la specializarea stiinte politice. Pe care nu am urmat-o. Dar l-am auzit vorbind si am vazut si colegii mei care au urmat acea specializare cum vorbeau despre profesorul lor. Si cuvintele erau de lauda. Apoi l-am revazut la televizor. Intotdeauna reuseste sa cucereasca auditoriul pentru ca stie sa vorbeasca foarte bine, coerent, si cu date. Si intotdeauna are pareri pe care si le asuma (mai rari oamenii care nu zic azi una, maine alta, dupa cum bate vantul).

Am citit si prima editie a povestirilor din calatorie a lui Bogdan Teodorescu si am regasit in aceasta a doua editie lucruri interesante, locuri minunate de vizitat. Pot spune ca am calatorit si eu alaturi de autor – atat de bine istoriseste fiecare intamplare, fiecare aspect care l-a marcat, fiecare moment care i-a ramas intiparit in memorie dintr-un motiv sau altul. Si da, am trecut pe lista de locuri de vizitat multe, inclusiv unul special: "Parcul Minimundus din Klagenfurt, aproape de granita austriaco-italiana, contine peste 170 de miniaturi, toate realizate la aceeasi scala de 1/25, ale celor mai importante monumente arhitectonice de pe planeta. Plimbarea prin spatiul de 26 000 de metri patrati este insotita de machete in miscare ale celor mai celebre locomotive produse de-a lungul istoriei sau de machetele plutitoare ale marilor corabii, caravele, nave de razboi, vase cu zbaturi sau transatlantice asezate acum pe minicanalele care strabat parcul. Toate obiectivele expusa iti ofera sansa, imposibila altfel, de a le compara dimensiunile si de a vedea dintr-o singura privire o buna parte din marile creatii ale lumii noastre" (p. 94).

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site. {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *