Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Prețioasele ridicole. Doctor fără voie

Oficial, prima emisiune profesionistă de televiziune din România a avut loc în noaptea de 31 decembrie 1956 – 1 ianuarie 1957. Emisiunea a fost transmisă din primul sediu al Televiziunii, din Floreasca, strada Molière nr. 2. Despre prima emisie TVR am amintit la împlinirea a 60 de ani de existență a televiziunii publice.

Casa de Producție TVR este departamentul care propune și asigură continuitatea difuzării de spectacole tv pe toate canalele TVR. Sediul nostru este tot în strada Molière nr. 2.

Jean-Baptiste Poquelin, cunoscut mai bine ca Molière s-a născut în15 ianuarie 1622.

Pentru că ne place ”intuiția coincidențelor”, anul acesta vă invităm să îl celebrăm pe Molière așa cum știm mai bine – prin difuzarea unor montări ale scrierilor sale.

Așadar, începem programul Molière 2017

Doctor fără voie, de Molière

(Dumitru Solomon, revista TEATRUL 1975, Nr. 2)

un spectacol din 1975
Traducere: Sică Alexandrescu și Mircea Ștefănescu
Adaptarea TV: Cornel Popa și Valentin Plătăreanu

Le Médecin malgré lui (Doctor fără voie) de Molière, este o comedie-farsă în trei acte. A fost jucată pentru prima dată în 1666 la Théâtre du Palais-Royal, Paris.

[…] “c’est toujours la faute de celui qui meurt. Enfin le bon de cette profession est qu’il y a parmi les morts une honnêteté, une discrétion la plus grande du monde ; et jamais on n’en voit se plaindre du médecin qui l’a tué.” (Sganarelle, actul III, scene I)

“Mortul e de vină”. De aici vine, așadar, expresia pe care o folosim fără să știm, uneori, că îi aparține lui Molière.

Sganarelle este luat drept un doctor faimos în urma unei farse jucate de soția sa. Adus în casa lui M Geronte pentru a-i vindeca fiica, devenita mută peste noapte, acesta încearcă din toate puterile să se ridice la nivelul renumelui său, însă ajunge în mijlocul poveștii de dragoste dintre Lucinde, fata lui M Geronte, și Léandre. Finalul este și el unul clasic, în care toata lumea își rezolvă în mod convenabil problemele ce păreau de nerezolvat.

În distribuție: Amza Pellea, Ion Lucian, Ileana Stana Ionescu, Tabara Buciuceanu- Botez, Valentin Plătăreanu, Ștefan Tapalagă, Marian Hudac, Matei Alexandru, Mihai Fotino, Anca Pandrea, Mihai Mălaimare.

Redactor: Ioana Prodan
Coregrafia: Thury Ștefan
Regia montaj: Marga Niță
Ilustratie muzicală: Lucian Ionescu
Scenografie: Elena Fortu

Program difuzare
* TVR 3 sâmbată 14.01, ora 20.00 și duminică 15.01, ora 8.00

Prețioasele ridicole, de Molière

(Dumitru Solomon, revista TEATRUL 1973. Nr. 10.)

un spectacol din anul 1973
Traducere: Alexandru Balaci

În distribuție: Eugen Apostol, Mitică Popescu, Ion Musca, Boris Petroff, Catrinel Paraschivescu, Eugenia Balaure, Lucia Ștefanescu, Eronim Crișan, Radu Gheorghe, Șerban Celea, George Ulmeni.
Scenografia: Gheorghe Constantin
Costume: Georgeta Itigan
Redactor: Ioana Prodan
Regia artistică și adaptarea tv: Sanda Manu

Două fete ajung la Paris în căutarea vieții mondene și a soților potriviți. Visul lor este să se mărite bine, dar domnii prezentați nu le sunt pe plac, pentru că imaginea tinerelor despre noblețe este profund distorsionată.

Dați afară de domnișoarele înfumurate, doi nobili se răzbună trimițându-și valeții, deghizați în oameni de viță nobilă, la cele doua fete. Potrivire perfectă. Gustul total ridicol al valeților este în perfect acord cu nălucirile fetelor, acestea sunt pur și simplu năucite de vulgaritatea valeților, și sunt aproape gata să se mărite cu ei.

Program difuzare

* TVR 2         luni 16.01, ora 20.10 și luni 22.01, ora 01.10
* TVRi           sâmbată 21.01, ora 18.00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *