free download 78 travel guides written by experts

1 iunie 2007

1 iunie este Ziua Internaţională a Copilului, o zi cu o semnificaţie aparte pentru toţi copiii de pe planetă. Anul 2007 aduce, la Sibiu, un cadou cu totul special fiecărui copil care vizitează Muzeul “ASTRA”, prin inaugurarea, într-un peisaj feeric, în cadrul Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale “Astra” din Dumbrava Sibiului, a unui centru instructiv – recreativ dedicat exclusiv copiilor.

Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului lansează, pe această cale, o invitaţie către toate unităţile de învăţământ din Sibiu. Proiectul intitulat „Etno-Tehno Parc: Muzeul Copiilor” reprezintă o premieră absolută pentru muzeele din România având ca scop iniţierea şi deprinderea, într-un mod aplicat, interactiv şi demonstrativ, copiilor, în ceea ce priveşte tehnicile tradiţionale folosite în satul românesc, întreg universul civilizaţiei tehnice populare.

Într-un spaţiu convenţional, trei pavilioane modern construite de meşteri maramureşeni, în tehnici tradiţionale din lemn, se vor derula activităţi specifice pentru copiii între 3 şi 18 ani, fiecare program fiind adaptat fiecărei grupe de vârstă, cunoştinţelor, deprinderilor specifice, prin materiale de o mare diversitate categorială şi tematică (cărţi de colorant, abecedar şi dicţionar etnologic, cuburi cu imagini, puzzle şi lego-uri, materiale de construcţie miniaturale), având ca scop şi conţinut cunoaşterea şi practicarea tehnicilor tradiţionale. Dicţionarul de termeni, de o concepţie originală, (etimologic, în culori) urmăreşte să stimuleze, în egală măsură, interesul pentru cunoaşterea patrimoniului tehnic tradiţional, a tuturor proceselor lucrative practicate de poporul român de-a lungul întregii sale existenţe istorice, îmbogăţindu-le experienţa şi cunoştinţele culturale. Dorinţa exersării tehnicilor de confecţionare şi de construcţie în stil tradiţional este cultivată în  “Etno – Tehno Parcul” din Muzeul ASTRA prin stimularea deprinderilor tehnice ale copiilor, prin ingenioasele procese de asamblare şi construcţie care presupun şi o atentă cunoaştere a patrimoniului tehnic muzeal, asumându-şi, prin toate acestea, misiunea de a informa, antrena şi încânta atât copiii, cât şi adulţii care îi însoţesc, implicându-i într-un amplu program instructiv – educativ ad-hoc.

Etno – Tehno Parcul se recomandă, de la început, ca o reţetă de succes a Muzeului ASTRA, în scopul de a oferi fiecărei categorii de vârstă oportunităţi specifice capacităţii de manifestare creativă a fiecărui spaţiu de “joacă”, spaţiu de “asamblare”, spaţiu de “construire”, spaţiu de “creaţie şi reprezentare artistică”.

Activităţile care se vor desfăşura în Etno – Tehno Parcul din Muzeu vor implica în primul rând, copiii din şcolile sibiene, cuprinşi într-un program regulat, realizat în colaborare cu personalul din învăţământ, în baza unei programe curriculare, dar şi pe copiii din judeţul Sibiu sau din întreaga ţară sau pe vizitatorii ocazionali.

Suntem convinşi că toţi copiii se vor simţi atraşi mai degrabă de acest spaţiu interactiv, decât de o vizită amplă şi doctă prin muzeu.

Prin construirea acestui department dedicat, prin excelenţă copiilor – “Etno – Tehno Parcul”, Muzeul ASTRA doreşte să continue campania de atragere a tinerilor către Muzeul cu un profil unic în România (civilizaţia populară tradiţională, cu un accent special pe civilizaţia tehnică) în vederea conştientizării, de către publicul tânăr şi foarte tânăr, a identităţii noastre culturale, a valorilor autentice, circumscrise muncii şi instrumentarului tehnic care etalează toate mărturiile progresului tehnic, de –a lungul întregii istorii a poporului român, reamintind ceea ce spunea V. Gordon Childe că “progresul tehnic este însuşi urzeala istoriei”.

Pe data de 1 iunie copiii, elevii si insotitorii lor au INTRARE LIBERĂ.

Vă aşteptăm cu drag în Muzeul ASTRA, la Etno Tehno Parc, Vineri, 1 iunie, ora 12:00!

Alături de noi, în derularea proiectelor educaţionale, se află Fundaţia RTC Bucureşti, cărora le mulţumim pentru sprijinul acordat.

Festivalul de Arta Rusciori (FAR 2007 pentru copii si tineri)

Parcul Festival de Arta Rusciori

10:00

In 1 iunie se inaugureaza Parcul ''Festival de Arta Rusciori 2007'' , cadru neconventional pentru desfasurarea unor manifestari artistice, parc care la randul lui este creatia mesterului artst Damian Ioan dendrolog . Intre 1 si 4 iunie se vor desfasura la Rusciori ateliere de lucru:pictura,sculptura, impletituri artistice din salcie in viu,teatru social,dans romanesc,dans tiganesc,formatii de muzica folk, literatura,tesaturi artistice conduse de artisti si mesteri populari. In data de 3 iunie atelierele vor expune rezultatul muncii lor Seara formatiile se vor intalni la focul de tabara din Parcul Festival.

Tineri marginalizati si artele spectacolului

Centrul de Plasament nr. 3 din Sibiu si Casa Ille de Villaine

Str. Hegel, nr. 14 si Str. Conrad Haas, nr. 14

11:00

Proiectul se va concentra pe accesibilitatea la viata sociala a tinerilor apartinand comunitatilor de rromi, categoriilor de orfani, copii defavorizati si cu handicapuri, prin intermediul tehnicilor specifice artelor spectacolului. Obiectivul proiectului este întai de a dezvolta ateliere de lucru plecand de la tehnica improvizatiei, a spectacolul non-verbal si a tehnicilor teatrale vizuale contemporane, pentru ca ulterior sa cream o serie de spectacole inter-culturale, cu ajutorul artistilor din Romania si din Anglia cu experienta în acest domeniu.

Biblio-atelierul activitătilor ludice

Biblioteca Judeţeană ASTRA

Str. G. Bariţiu, nr. 5

In cadrul acestui biblioatelier vor fi reuniti toti cei care sunt la inceputul carierei artistice in domeniul muzical si coregrafic, atat amatori, cat si profesionisti. Spatiul sectiei audio-vizuale se va transforma in sala de spectacole, repetitii cu publicul, conferinte etc. Cele mai interesante productii vor fi promovate in cadrul Salonului multimedia Euromusic. 

Bucuresti, 1.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *