free download 78 travel guides written by experts

Sideways/In Vino Veritas in premiera la HBO

Duminică, 17 iunie, de la ora 20.00

În căutarea vinului. În căutarea femeilor. În căutarea propriului destin.
Miles (Paul Giamatti) este un scriitor ratat care trăieşte în San Diego şi este angajat ca profesor de engleză. Obsedat de vinuri şi traumatizat de un divorţ, lui Miles îi vine ideea să-l invite pe Jack (Thomas Haden Church), vechiul sau prieten şi coleg de liceu, un actor de televiziune de mâna a şaptea, să viziteze împreună podgoriile din Santa Ynez Valley, California. Iar aste se întâmplă cu o săptămână înainte de nunta lui Jack…

Cei doi formează un cuplu deosebit de straniu – Jack este un afemeiat înrăit, iar Miles un etern nefericit şi pesimist. Jack vrea să-şi trăiască „ultimele clipe de libertate”, iar pe Miles îl interesează doar perfecţiunea unei sticle de vin. Jack se mulţumeşte cu un merlot ieftin; în timp ce Miles tânjeşte după gustul perfect al unui pinot. Singurul lucru pe care par să-l aibă în comun este amestecul de ambiţii nerealizate şi regretul că timpul a trecut prea repede peste ei.

Urmându-şi drumul pe coasta californiană, Miles şi Jack se lasă furaţi tot mai tare de degustatul vinurilor şi de aventuri cu tot soiul de dame. Jack se îndrăgosteşte lulea de o amfitrioană locală (Sandra Oh) şi ameninţă să anuleze nunta cu logodnica lui. La rândul său, Miles trăieşte aventură şi romantism alături de o chelneriţă (Virginia Madsen). Chestiunea este că pe cât de tare se apropia nunta, pe atât de mult scad şansele ca Miles şi Jack să se mai întoarcă teferi şi nevătămaţi la Los Angeles.

Pentru cine vrea o imagine mai colorată despre acest film, „În vino veritas” este povestea a doi rataţi care pleacă într-o bună zi într-o aventură înecată în vin şi condimentată cu femei, partide de golf, plajă şi băi în ocean. Doar că prea multă distracţie poate să îi dea peste cap, aşa că ei au de manevrat şi situaţii mai puţin plăcute. Trădări, pericole şi chiar vătămări corporale. Mai intelectual spus, o istorie despre doi domni aflaţi în plină criză a vârstei de 40 de ani.

Paul Giamatti şi Thomas Haden Church merită aplauze pentru felul în care reuşesc să dea viaţă unui gen de personaje care nu este prea des exploatat în cinema: bărbaţii care simt că îmbătrânesc înainte de a fi apucat să realizeze ceva cu adevărat semnificativ. Secondaţi de două actriţe excepţionale, ei justifică alegerea regizorului Alexander Payne care nu a vrut celebrităţi în filmul săum spunând că asta i-ar putea afecta autenticitatea.
O poveste simplă, dar un scenariu sclipitor de inteligent şi o interpretare de zile mari. Cam asta a fost reţeta care a adus cinci nominalizări la Oscar (film, regizor, scenariu actor şi actriţă în rol secundar) şi două Globuri de Aur (cel mai bun film – muzical sau comedie şi cel mai bun scenariu de lung metraj).

Cu: Paul Giamatti, Virginia Madsen, Thomas Haden Church, Sandra Oh, Jessica Hecht
Regia: Alexander Payne

Bucuresti, 1.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *