tech week
Shadow

www.aisemnal.ro, accesat de peste 1,6 milioane de ori în primul an de la lansare

Harta www.aisemnal.ro este o platformă dezvoltată de ANCOM care arată acoperirea și nivelul de semnal mobil pe întreg teritoriul țării, așa cum au rezultat în urma măsurătorilor efectuate de Autoritate. În primul an de la lansare, www.aisemnal.ro a fost accesat de peste 1,6 milioane de ori. În 2020, harta a fost actualizată şi cu localitățile în care este posibil ca utilizatorii să intre în roaming involuntar.

1 an de la lansare

De la lansarea din 22 octombrie 2019 și până în prezent, harta de acoperire a fost accesată de 1.610.335 de ori.

Harta națională de acoperire cu semnal mobil – www.aisemnal.ro este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piaţa din România. Harta a fost realizată exclusiv de ANCOM în baza măsurătorilor efectuate în cadrul campaniei pentru verificarea îndeplinirii obligațiilor de acoperire de către furnizorii de servicii de voce mobilă, desfășurate în anul 2019.

www.aisemnal.ro logo

În luna iunie 2020, platforma a fost actualizată prin introducerea localităților aflate în zonele care prezintă risc de intrare în roaming involuntar, sub formă de puncte la nivel de stradă. Astfel, au fost identificate și reprezentate pe hartă 295.630 de puncte cu potențial risc de intrare în roaming involuntar din localitățile aflate la o distanță de cel mult 15 km de granițele țării. Roaming-ul involuntar poate apărea în zonele de graniță de pe teritoriul României numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a rețelei. În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.

În perioada următoare, harta urmează să fie actualizată cu rezultatele măsurătorilor de acoperire cu semnal de voce mobilă, așa cum vor reieși din cadrul campaniei de monitorizare aflate în curs de desfășurare, începută în luna august și preconizată a se finaliza în luna noiembrie 2020.

În prezent, pentru anul 2020, aisemnal.ro cuprinde rezultatele măsurătorilor din următoarele județe: Alba, Arad, Brăila, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, București, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, utilizatorii putând urmări evoluția acoperirii de la un an la altul.

Utilizarea www.aisemnal.ro

Utilizarea hărții este facilă: pentru a vedea care este acoperirea cu semnal la nivel național, utilizatorii trebuie să aleagă un singur operator și să selecteze una sau mai multe tehnologii (2G, 3G sau 4G). Utilizatorii interesați de nivelul de semnal într-o anumită localitate, trebuie să selecteze localitatea de interes. De asemenea, harta permite și opțiunea de localizare pentru a vedea acoperirea cu semnal în locul în care se află utilizatorul. Prin intermediul hărții www.aisemnal.ro, toți cei interesați pot afla care sunt zonele cu semnal foarte bun, slab sau chiar zonele neacoperite cu semnal. Astfel, utilizatorii au o imagine completă și corectă asupra acoperirii cu semnal mobil realizate de către operatorii din România. Totodată, pe baza informațiilor prezentate pe acestor informații înainte de încheierea unui contract cu un anumit furnizor şi utilizatorii îşi pot alege furnizorul şi în funcţie de calitatea semnalului acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.