free download 78 travel guides written by experts

Viata mea si psihanaliza

Sigmund Freud
Editura Herald

Cand avea saizeci si noua de ani, Sigmund Freud a decis ca „A venit momentul in care trebuie sa relatez cum investigatia stiintifica a redevenit interesul capital al vietii mele.” (p. 24). In aceasta carte aparuta in nou lansata colectie „Autobiografia” a Editurii Herald, Sigmund Freud puncteaza cronologic etapele importante care au dus la aparitia si dezvoltarea psihanalizei.

Cititorii afla destul de putine detalii din viata personala a autorului: originea evreiasca, intarzierea in lansarea carierei in cercetare pentru ca a ales sa stea la cea care ii devine sotie si faptul ca are sase copii. Cele mai multe detalii se concentreaza pe viata profesionala, pe evolutia tratamentelor aplicate – de la hipnoza utilizata initial la refulare – care „reprezenta un mecanism primitiv de aparare, comparabil cu o tentativa de fuga de la locul faptei, un precursor al solutionarii normale ulterioare prin apelul la judecata” – si la conexiunile intre multe cazuri de nevroza si instincte sexuale reprimate. Justificarea accentului pus pe partea profesionala este simplu: „Aceasta autobiografie arata in ce fel a ajuns psihanaliza sa reprezinte intregul continut al vietii mele si presupune in mod corect faptul ca nicio experienta personala nu prezinta interes in comparatie cu relatiile pe care le am cu aceasta stiinta”.

Freud aminteste si succesele sale in cercetare, lucrari publicate si modul in care au fost primite si prezinta, cu lux de amanunte, si evolutia relatiilor cu persoane care l-au marcat profesional – drumuri care se intrepatrund si care, ulterior se departeaza (Bauer, Adler, Jung). Sunt incluse cazuri celebre pentru evolutia psihanalizei, iar volumul se constituie intr-o lectura interesanta pentru cei care vor sa inteleaga teoriile lui Freud, sursa lor, modul in care a ajuns sa emita numite teorii si sa propuna anumite tratamente.

Save

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *