Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast
Shadow

Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide

Rachel Louise Snyder
Editura Nemira

„Violența domestică nu este ca oricare alt delict. Nu se întâmplă din senin. Nu se întâmplă pentru că cineva se află la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit. Casele și familiile noastre se presupune că sunt teritorii sacre, „raiul într-o lume nemiloasă”, după cum mi-a băgat în cap profesoara mea de sociologie de la colegiu. (La cursul ei a fost pentru prima dată când am auzit această frază). Aceasta este partea care o face de neconceput. Este violență din partea cuiva pe care îl cunoști, din partea cuiva care pretinde că te iubește. Este deseori ascunsă și față de cei mai apropiați confidenți și, de cele mai multe ori, violența fizică este mult mai puțin dăunătoare decât violența emoțională și verbală.”

„Cazuri ca acestea și ca multe altele arată clar faptul că violența domestică, în loc să fie o problemă privată, este o chestiune foarte urgentă de sănătate publică.”

Info 1 Vanatai ascunse

Info 2 Vanatai ascunse

 

Violența domestică este încă un subiect tabu, însă, din păcate, este și motivul pentru care multe persoane sunt agresate și chiar ucise în întreaga lume.

Jurnalista Rachel Louise Snyder a cuprins în cartea Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide câteva povești incredibile de violență domestică. Folosind analize, studii de caz, exemple concret din SUA, jurnalista Cercetează cu minuțiozitate subiectului terorismului intim și extinderea violenței domestice în SUA. De asemenea, jurnalista aduce în atenție, și demontează, câteva mituri: transformarea victimei în vinovat, violența recurentă la agresori, ideea că violența domestică e o chestiune tabu.

Prima parte a lucrării spune povestea lui Michelle, o femeie care a fost ucis împreună cu cei doi copii ai săi de soț. A doua parte aduce în atenție și bărbații care și-au agresat sau ucis soțiile și copiii. Autoarea încearcă să să descopere dacă pentru aceste persoane există posibilitatea de a ieșit din închisoare fără a mai fi violente.

Tot în volum se prezintă și faptul că multe cazuri de crime în masă încep cu violența în familie.

 

De asemenea, se subliniază și că există și bărbați abuzați, aceștia cerând ajutorul mult mai puțin decât o fac femeile. „Pentru bărbații agresați, care sunt între 15% până la 40% din victimele din America (depinde ce studiu citești), stigmatul e și mai mare. Bărbații rareori caută adăpost. Rar sună forțele de ordine. Cultura care le spune femeilor să mențină familia intactă, să găsească iubirea și să fie iubite cu orice preț e aceeași cultură care emasculează și batjocorește bărbații ce se află în situații abuzive, care le spune bărbaților că dacă sunt victime, e pentru că sunt slabi și nu sunt bărbați adevărați”

Dacă doriți să aflați la ce ar trebui să fiți atenți pentru a vă da seama dacă o persoană are sau nu nevoie de ajutor, indiferent că este vorba despre abuz fizic sau verbal, atunci lucrarea jurnalistei americane este musai de citit.

Vanatai ascunse

Volumul arată și de ce multe persoane agresate aleg să se întoarcă acasă și să își retragă plângerile.

 

Demersul jurnalistic este unul lăudabil, el ducând la schimbări în Statele Unite ale Americii. Autoarea a prezentat ambele fațete ale violenței domestice – prezentând atât perspectiva victimelor (care rămân marcate pe viață, una dintre femeile intervievate spunând că nu va putea niciodată să rămână singură cu agresorul său), cât și pe cea a agresorilor (arătând de ce aceștia au nevoie de cineva care să se teamă de ei).

Cu siguranță acest terorism intim nu va dispărea peste noapte, dar orice pas contează. Nu este ușor să supraviețuiești unei astfel de relații, însă e important ca toată lumea să poată înțelege că este în regulă să cauți ajutor, că nu trebuie să suporți orice doar pentru a fi într-o relație și că există soluții pentru a ieși de sub influența unei persoane violente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *