Baby Boom Show 2022
Shadow

„Unde-s pistoalele? Caii şi flintele haiducilor?…” La TVR 1

… unde sâmbătă, 19 septembrie, la ora 21.10, se vede „Săptămâna nebunilor”, ultimul din seria Haiducilor, dar telespectatorii se vor reîntâlni cu Florin Piersic şi cetele de haiduci şi săptămâna viitoare. Dacă e sâmbătă, e blockbuster românesc la TVR 1!

În săptămâna în care se împlinesc 20 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Vali Sterian, unul dintre cei mai mari artişti ai folkului românesc, TVR 1 ne provoacă la o nouă „amintire cu haiduci”. În această sâmbătă (19 septembrie, de la ora 21.10), în seria de blockbusters româneşti, TVR 1 difuzează „Săptămâna nebunilor” (România, 1971), ultimul film din seria „Haiducilor”, în regia lui Dinu Cocea, cu Florin Piersic în rolul principal.

Acțiunea filmului continuă aventurile lui Şaptecai din părţile anterioare ale seriei. Cu bijuteriile furate de la domniţa Ralu, haiducul Anghel Şaptecai vrea să cumpere arme de la Braşov şi să se alăture oştii pe care o strânge căpitanul de panduri Tudor Vladimirescu pentru a salva Ţara Românească de domnitorii fanarioţi care au înstrăinat bogăţiile ţării şi au sărăcit populaţia.

Titlul filmului provine de la Săptămâna Albă, numită în popor şi Săptămâna Nebunilor, ultima săptămână de dinaintea Postului Mare, în care ţăranii români se pregătesc să „intre cu sufletul curat în post”. Această săptămână din calendarul popular al românilor este o săptămână de trecere spre o perioadă de interdicţii, aşadar o săptămână în care oamenilor li se mai permit activităţi sociale şi chiar unele excese, ce nu se mai pot regăsi în perioada postului.

Saptamana nebunilor 1

Numele de „Săptămâna Ne­bunilor” se justifică prin faptul că „numai nebunii pornesc a se însura, numai proştii şi urâţii satelor abia acum dau zor să se căsătorească, pe când toţi cei cuminţi […] s-au însurat deja cu mult înainte”¹.

Din distribuţie mai fac parte Toma Caragiu, Marga Barbu, Jean Constantin, Colea Răutu, Aimée Iacobescu, Nucu Păunescu, Constantin Codrescu etc.

Saptamana nebunilor 2

După „Haiducii”, „Răpirea fecioarelor” și „Răzbunarea haiducilor”, „Haiducii lui Şaptecai”, „Zestrea Domniţei Ralu”, pe 19 septembrie telespectatorii pot urmări la TVR 1, de la ora 21.10, al şaselea şi ultimul film din seria „Haiducilor”, „Săptămâna nebunilor”. Haiducii nu vor pleca, însă, de la TVR 1: săptămâna viitoare, telespectatorii urmăresc o altă producţie care aduce în prim plan o figură emblematică a epocii haiducilor, Pintea. Seara de sâmbătă este dedicată de TVR 1 blockbuster-ului românesc.

¹ Sursă: Ion Ghinoiu, „Sărbători şi obiceiuri româneşti”, Ed. Elion, 2002

Leave a Reply

Your email address will not be published.